Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 17-Μαρ-2021 11:43

  Ι. Καλλιάς (TÜV AUSTRIA Hellas): Η σημασία της πιστοποίησης και της ασφάλειας έγινε ακόμη μεγαλύτερη

  Ι. Καλλιάς (TÜV AUSTRIA Hellas): Η σημασία της πιστοποίησης και της ασφάλειας έγινε ακόμη μεγαλύτερη
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Ο CEO της TÜV AUSTRIA Hellas, Executive Business Director Business Assurance TÜV AUSTRIA Group και εκτελεστικό μέλος ΔΣ TÜV AUSTRIA Group Ιωάννης Καλλιάς μιλά για τις νέες απαιτήσεις στις πιστοποιήσεις που έχουν προκύψει λόγω της πανδημίας, αλλά και για τους περιβαλλοντικούς στόχους που φέρνει η ενσωμάτωση της Ευρωπαϊκής Οδηγίας για τη μείωση των επιπτώσεων πλαστικών προϊόντων στο περιβάλλον.

  Συνέντευξη στη Β. Κουρλιμπίνη

  - Έχει περάσει πάνω από ένας χρόνος από το ξέσπασμα της πανδημίας στη χώρα μας. Πόσο έχει επηρεαστεί η αγορά όλο αυτό το διάστημα και πόσο έχουν αλλάξει οι απαιτήσεις των πιστοποιήσεων;

  H αναπάντεχη συγκυρία της πανδημίας, άλλαξε ριζικά το τοπίο της αγοράς. Ρευστό περιβάλλον, αστάθεια και αβεβαιότητα, θεωρώ ότι ήταν τα στοιχεία που χαρακτήρισαν το προηγούμενο διάστημα και ακόμα και σήμερα ενυπάρχουν σε κάθε δραστηριότητα. Η λειτουργία των επιχειρήσεων επηρεάστηκε σημαντικά-σε πρακτικό επίπεδο αλλά και σε επίπεδο παραγωγής. Φυσικά, ο κλάδος των τεχνικών ελέγχων και της πιστοποίησης δεν έμεινε ανέγγιχτος, εφόσον όλες μας οι δραστηριότητες σχετίζονται με τον επιχειρηματικό κόσμο και με οργανισμούς που λειτουργούν μέσα στην κοινωνία και στην αγορά. 

  Οι απαιτήσεις των πιστοποιήσεων δεν άλλαξαν επί της ουσίας, προσαρμόστηκαν όμως βάσει των οδηγιών που δόθηκαν από τη διαπίστευση και τα ιδιωτικά σχήματα πιστοποίησης ώστε να συνάδουν με τα μέτρα περιορισμού του συγχρωτισμού, των περιοριστικών μέτρων για τα επαγγελματικά ταξίδια και φυσικά με την ανάγκη να διασφαλιστεί η υγεία του προσωπικού τόσο για τον Οργανισμό μας όσο και για τους πελάτες μας. 

  Σε όλη αυτή όμως τη συγκυρία, αναδείχθηκε και πάλι η ουσιαστική σημασία της Πιστοποίησης για την ομαλή λειτουργία, για την ασφάλεια και τελικά για τη συνέχεια και την επόμενη μέρα στο επιχειρείν και στην κοινωνία. Διότι η επιθεώρηση και η πιστοποίηση διασφαλίζουν την ασφάλεια και την τήρηση των προδιαγραφών στην πράξη παρέχοντας την εμπιστοσύνη στις οικονομικές συναλλαγές (B2B) αλλά επίσης στους καταναλωτές και στην κοινωνία πως τα πρότυπα ασφάλειας, ποιότητας και επιχειρησιακής συνέχειας, εφαρμόζονται. 

  Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το σχήμα πιστοποίησης Covid-Shield που η TÜV AUSTRIA, δημιούργησε τον προηγούμενο χρόνο, ένα σχήμα που αποδείχθηκε ασπίδα για τη λειτουργία νευραλγικών κλάδων της οικονομίας μας, όπως ο Τουρισμός, το λιανεμπόριο, κ.α. και για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των πολιτών λόγω της δικαιολογημένης ανασφάλειας και φόβου που δημιουργήθηκε με την πανδημία.

  - Πώς ανταποκρίθηκε η TÜV AUSTRIA Hellas στις νέες συνθήκες και τι άλλαξε στον τρόπο που δουλεύετε;

  Στην ΤÜV AUSTRIA Hellas, φροντίζουμε να παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις και να προσαρμόζουμε τη λειτουργία μας στις ανάγκες της αγοράς και της κοινωνίας. Η διαρκής εξέλιξη και η φιλοσοφία μας ότι η "Πιστοποίηση είναι Πολιτισμός", είναι αδιαπραγμάτευτες αρχές που βρίσκονται στο DNA της εταιρείας μας. 

  Χρειάστηκε να δείξουμε γρήγορα αντανακλαστικά και να διαμορφώσουμε μια στρατηγική λειτουργίας με βασικό κριτήριο τους υγειονομικούς παράγοντες και την ασφάλεια στην παροχή των υπηρεσιών μας τόσο για τους ανθρώπους μας, όσο και για τους πελάτες μας.  Όπου η δραστηριότητά μας το επέτρεπε και φυσικά με προτεραιότητα την υγεία των ανθρώπων μας, εφαρμόσαμε την τηλεργασία. Εφαρμόσαμε την τηλεργασία όντας έτοιμοι σε επίπεδο ψηφιακών υποδομών και ασφάλειας, ενώ, όλοι οι εργαζόμενοί μας εργάζονται απρόσκοπτα απ’ όπου κι αν βρίσκονται (οικία, εγκατάσταση πελάτη) με τις προσβάσεις που απαιτείται να έχουν για την ομαλή διεκπεραίωση των εργασιών τους. Νέα οδηγία για την ασφάλεια πληροφοριών εκδόθηκε σε εταιρικό επίπεδο, ενώ, οι εργαζόμενοι και τα στελέχη μας ενημερώνονται και εκπαιδεύονται διαρκώς για τους κινδύνους και τα μέτρα μείωσης αυτών, που οφείλουμε όλοι να λαμβάνουμε σε αυτή τη νέα πραγματικότητα όπου η ψηφιακή λειτουργία της καθημερινότητας των εργασιών μας ήταν και παραμένει ο μόνος τρόπος για την επιχειρησιακή μας συνέχεια. 

  Επιπρόσθετα, από την πρώτη στιγμή της πανδημίας  χορηγούνται στο προσωπικό μας δωρεάν όλα τα υλικά για την αποφυγή μόλυνσης και μετάδοσης του ιού όπως π.χ. μάσκες, γάντια, αντισηπτικά, ενώ, ήδη έχουν γίνει πολλές εκατοντάδες τεστ ανίχνευσης μόλυνσης για την προστασία των εργαζομένων μας, των πελατών μας και των οικογενειών τους. Η λειτουργία του εκπαιδευτικού μας οργανισμού TÜV AUSTRIA ACADEMY, μεταφέρθηκε από την πρώτη στιγμή online με τα σεμινάρια να πραγματοποιούνται μέσω της υπερσύγχρονης πλατφόρμας εκπαίδευσης όπου υπάρχει η δυνατότητα για την παροχή των προγραμμάτων μας με τη μορφή τόσο σύγχρονης όσο και ασύγχρονης τηλεκπαίδευσης. 

  Ταυτόχρονα, παρασχέθηκαν δωρεάν σε περισσότερα από 4.500 στελέχη της ελληνικής αγοράς δωρεάν εκπαιδευτικά προγράμματα και μάλιστα στους τομείς που υπήρχε μεγάλη ζήτηση λόγω της πανδημίας και σε κλάδους που επλήγησαν βαρύτατα από αυτήν. Τα αντανακλαστικά μας όμως, δεν περιορίστηκαν στον τρόπο οργάνωσης και λειτουργίας της καθημερινότητάς μας, αλλά και σε πολλαπλές δωρεές που υλοποιήσαμε για τη στήριξη του Εθνικού Συστήματος Υγείας, τη στήριξη των σεισμοπλήκτων, των αστέγων και γενικότερα σταθήκαμε αρωγοί εκεί όπου υπήρξε ανάγκη χωρίς να φωνασκούμε, με επίγνωση της κατάστασης και του υπεύθυνου κοινωνικού ρόλου που οφείλει να έχει το επιχειρείν.   

  Ωστόσο, έλεγχοι και επιθεωρήσεις απαιτούν τη φυσική παρουσία, σε πολλές περιπτώσεις. Εκεί, πάντα τηρώντας τα μέτρα όπως έχουν αποτυπωθεί από τις αρμόδιες αρχές, παραμείναμε στην πρώτη γραμμή όπου ήταν απαραίτητο. 

  Πραγματικά, σε αυτό το σημείο, θέλω να υπογραμμίσω το πόσο υπερήφανος είμαι, για τους ανθρώπους της TÜV AUSTRIA Hellas, οι οποίοι σε όλο αυτό το διάστημα έδειξαν σε κάθε επίπεδο την ετοιμότητα και τον επαγγελματισμό τους. Η αφοσίωσή τους στο έργο της TÜV AUSTRIA Hellas, ήταν και είναι όλο αυτό το διάστημα για μένα προσωπικά, κινητήριος δύναμη και πραγματικά τους ευχαριστούμε από καρδιάς.

  - Πριν από δύο εβδομάδες διοργανώσατε μια πολύ ενδιαφέρουσα ημερίδα ενημέρωσης σχετικά με την ενσωμάτωση της Ευρωπαϊκής Οδηγίας για τη μείωση των επιπτώσεων πλαστικών προϊόντων στο περιβάλλον. Τι αλλάζει στη διαχείριση πόρων και αποβλήτων των πλαστικών;

  Το νομοσχέδιο για την Ενσωμάτωση της Ευρωπαϊκής Οδηγίας, σκοπεύει στην πρόληψη και τη μείωση των αρνητικών συνεπειών των πλαστικών προϊόντων στο περιβάλλον, καθώς και στην προώθηση της μετάβασης στην κυκλική οικονομία. Η εφαρμογή αυτών των μέτρων αναμένεται να συμβάλλει μετρήσιμα στην ποσοτική μείωση της κατανάλωσης των πλαστικών προϊόντων μίας χρήσης μέχρι το 2026 σε σύγκριση με το 2022. Φυσικά επηρεάζει την δραστηριότητα της βιομηχανίας και σε πολλαπλά στάδια της παραγωγής. Όμως υπάρχουν τρόποι προσαρμογής, ώστε αυτή η διαδικασία να γίνει πιο εύκολη, πιο ομαλή. 

  Εμείς, στην TÜV AUSTRIA Hellas, από το 2018, ανοίξαμε τη συζήτηση με στόχο την ενημέρωση του επιχειρηματικού κόσμου για τις νέες προκλήσεις σχετικά με την προσαρμογή των εταιρειών σε ένα πλαίσιο λειτουργίας που θα συνεισφέρει στην προστασία του περιβάλλοντος. Αυτό ακριβώς θελήσαμε να κάνουμε και τώρα μέσα από ένα πολυσυλλεκτικό πάνελ εκλεκτών ομιλητών, αναδεικνύοντας από διαφορετικές πλευρές τα πολλαπλά οφέλη για το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής των ανθρώπων, αλλά και επιτυχημένα παραδείγματα εφαρμογής και προσαρμογής.

  Ας μην ξεχνάμε ότι η Ελλάδα είναι από τις πρώτες χώρες στην Ευρώπη που προχώρησαν στην Ενσωμάτωση της Οδηγίας 2019/904/ΕΕ με τον Νόμο 4736/2020 και η TÜV AUSTRIA Hellas, συμμετέχει ενεργά από την πρώτη στιγμή στο διάλογο, με αφορμή τη νέα νομοθεσία. Πρόκειται πραγματικά για ένα πολύ σημαντικό θέμα που ξεπερνά την απλή λειτουργία μιας επιχείρησης, εφόσον τα πλαστικά προϊόντα και τα απόβλητά τους, είναι μια από τις βασικότερες πηγές ρύπανσης και πραγματική απειλή για την επόμενη μέρα του πλανήτη. Άλλωστε, κάθε προσπάθεια για τον περιορισμό της χρήσης τους είναι ένα σημαντικό βήμα για ένα καλύτερο μέλλον για τα παιδιά μας-κι αυτό για μας είναι επίσης Πολιτισμός.

  - Ποιες σχετικές υπηρεσίες προσφέρετε εσείς;

  Η TÜV AUSTRIA Hellas διαθέτει πολλών ειδών Υπηρεσίες Περιβαλλοντικού Ελέγχου, Επαλήθευσης και Πιστοποίησης. 

  Το πρότυπο ISO 14001, ο περιβαλλοντικός κανονισμός EMAS, η επαλήθευση εκπομπών αερίων θερμοκηπίου (EU-ETS), η πιστοποίηση υλικών ξύλου, χαρτιού, χαρτοπολτού και όλων των προϊόντων και υλικών συσκευασίας που σχετίζονται προέρχονται από ορθά διαχειριζόμενα δάση (FSC), η επαλήθευση της αξιοποίησης ανακυκλωμένων υλικών από μέταλλα βάσει των σχετικών κανονισμών της ΕΕ, η επαλήθευση φθοριούχων αερίων, η πιστοποίηση των ισχυρισμών των εκθέσεων κοινωνικής και περιβαλλοντικής ευθύνης των μεγάλων εταιρειών της χώρας μας (GRI, AA 1000, κτλ.), αποτελούν ένα μέρος των υπηρεσιών μας στον κλάδο της αειφορίας και του περιβάλλοντος. 

  Ταυτόχρονα, το TÜV AUSTRIA Group τα τελευταία χρόνια ανταποκρινόμενο στις αυξανόμενες ανάγκες της αγοράς και αξιοποιώντας την εμπειρία και την τεχνογνωσία του, έχει αναπτύξει Εξειδικευμένα Σχήματα Πιστοποίησης για όλο τον κύκλο ζωής των Πλαστικών και Βιοπλαστικών καθώς και υπηρεσίες που σχετίζονται με τους περιβαλλοντικούς ισχυρισμούς. 

  Όσον αφορά στη διαχείριση των αποβλήτων από πλαστικά που θεωρούνται και είναι από τους μεγαλύτερους ρυπαντές στον πλανήτη μας, η TÜV AUSTRIA στέκεται στην κορυφή των εξελίξεων με καινοτόμες υπηρεσίες και προϊόντα και με χιλιάδες πελάτες παγκοσμίως αλλά και στην Ελλάδα.  Τα βιοπλαστικά είναι πλαστικά τα οποία προέρχονται από ανανεώσιμες πηγές βιομάζας, όπως φυτικά λίπη και έλαια, παράγωγα ζάχαρης, άμυλο αραβοσίτου, κυτταρίνη, άχυρο, ξύλα, απορρίμματα τροφίμων, αγροτικά υποπροϊόντα, κ.λπ. 

  Αντιθέτως, τα κοινά πλαστικά προέρχονται από μη ανανεώσιμες πηγές όπως το πετρέλαιο ή το φυσικό αέριο.

  Για τα μεν πρώτα διαθέτει την πιστοποίηση OK Compost,  που αποτελεί το πλέον αναγνωρισμένο σήμα πιστοποίησης βιοπλαστικών (για την βιοαποικοδομησιμότητα στο νερό, στο έδαφος σε μια παραγωγική-βιομηχανική μονάδα, στο σπίτι) παγκοσμίως με περισσότερους από 5.000 ενεργούς πελάτες σε 25 χώρες. Η επιτυχία του σχήματος αυτού δείχνει την πορεία και αισιόδοξη ρότα που λαμβάνουν οι ενέργειες και πρωτοβουλίες προς την κατεύθυνση της αειφορίας στον πλανήτη μας   

  Για τα δεύτερα (κοινά πλαστικά) έρχεται η υπηρεσία OK Recycled όσον αφορά στην πιστοποίηση του ποσοστού του ανακυκλωμένου πλαστικού στο τελικό προϊόν. Η συγκεκριμένη υπηρεσία θα μας απασχολήσει πολύ στο μέλλον γιατί αναφέρεται στην Νομοθεσία για τα Πλαστικά μίας Χρήσης. Όλα τα πλαστικά μπουκάλια κάτω από 3 λίτρα πρέπει μέχρι το 2025, να αποτελούνται από 25% ανακυκλωμένο προϊόν. 

  Με λίγα λόγια διαθέτουμε ολοκληρωμένα σχήματα Πιστοποίησης, σχετικά με όλους τους κρίσιμους περιβαλλοντικούς ισχυρισμούς και αυτά μαζί με ένα ακόμη μπουκέτο καινοτόμων υπηρεσιών που έρχονται, είναι η συνεισφορά μας στην κοινωνία των πολιτών και στην υγιή οικονομία και επιχειρηματικότητα για να παραδώσουμε έναν κόσμο πιο ασφαλή και περιβαλλοντικά αειφόρο στις επόμενες γενιές. 

  - Ποια είναι η δική σας θέση όσον αφορά τον περιορισμό του πλαστικού;

  Κοιτάξτε, είναι προφανές ότι ο πλανήτης ήδη στέλνει τα δικά του μηνύματα σχετικά με την ανάγκη προστασίας του περιβάλλοντος. Δεν είναι λίγες και οι φυσικές καταστροφές με τις οποίες ήρθαμε αντιμέτωποι την περασμένη χρονιά. Κάθε αλόγιστη χρήση ή κατάχρηση βιομηχανικών προϊόντων έχει συνέπειες που για την επόμενη μέρα, όπως προαναφέρθηκε, καθίστανται πραγματική απειλή. Κάθε δραστηριότητα στη βιομηχανία πλαστικού, η καύση, οι εκπομπές των αερίων, τα απόβλητα της ανθρωπογενούς δραστηριότητας είναι σε μεγάλο βαθμό επιζήμιες και οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια προς ένα περιβαλλοντικό αδιέξοδο, όταν δεν είναι ελεγχόμενες, όταν δεν είναι πιστοποιημένες.

  Σε αυτό το πλαίσιο, λοιπόν θεωρώ ότι τηρώντας και πιστοποιώντας τις  προδιαγραφές που αναφέρθηκαν περιορίζουμε τα αρνητικά αποτελέσματα, όπως αυτά αποτυπώνονται από τις έρευνες, και τελικά θα μας επιτρέψουν να χρησιμοποιούμε ορθά και με μέτρο ό,τι μας παρέχει ο σύγχρονος κόσμος για τη διευκόλυνση της ζωής μας. Αυτή αν θέλετε για μένα είναι εδώ και η μεγαλύτερη αξία της Πιστοποίησης-γιατί στην πραγματικότητα επιβεβαιώνει ότι γνωρίζουμε και λαμβάνουμε μέριμνα για να μη χρειαστεί να στερηθούμε τίποτα από όσα έχουμε συνηθίσει-με έναν εναλλακτικό ίσως τρόπο, που όμως εξασφαλίζει τη βιωσιμότητα του πλανήτη και έναν καλύτερο κόσμο - για τις μελλοντικές γενιές.

  - Και αυτή η χρονιά, λόγω της Covid, θα είναι δύσκολη για την αγορά γενικά. Πως βλέπετε τα επόμενα σας βήματα;

  Συνεχίζουμε με ευθύνη και αισιοδοξία με την ίδια σταθερότητα και την ίδια συνέπεια, να κάνουμε αυτό που γνωρίζουμε καλά εδώ και πάνω από 25 χρόνια στην Ελλάδα και 150 χρόνια στην Ευρώπη και τον κόσμο: να δημιουργούμε υπηρεσίες και να εφαρμόζουμε πρωτοποριακά ολοκληρωμένα σχήματα πιστοποίησης, που παράγουν πολλαπλασιαστική αξία για κάθε συνεργαζόμενη επιχείρηση σε κάθε κλάδο της οικονομίας. Θα είναι μια ακόμα ιδιαίτερη χρονιά η φετινή, με την πανδημία να παραμένει ένας αόρατος εχθρός που χρειάζεται τη διαρκή μας εγρήγορση και στρατηγικές κινήσεις που θα επιτρέπουν την γρήγορη προσαρμογή μας και την ορθή λειτουργία, πάντα εστιάζοντας στην ασφάλεια. Και δεν πρέπει να επιτρέψουμε σε τίποτα να μας κάνει να σταματήσουμε να "κινούμαστε".  

  Το TÜV AUSTRIA Covid Shield και το TÜV AUSTRIA CoVid Check είναι οι δύο πρωτοποριακές υπηρεσίες που εισήχθησαν πέρυσι και θα συμβάλλουν, για άλλη μία χρονιά, στη συνέχεια του υγιούς επιχειρείν, γιατί  οφείλουμε η κοινωνία να νιώθει ασφάλεια κυρίως στους τομείς του τουρισμού, του λιανικού εμπορίου, της εστίασης, της ψυχαγωγίας που βάλλονται περισσότερο από την εξάπλωση της πανδημίας. 

  Στοίχημα μας, ήταν και παραμένει, η αποτελεσματικότητα και η επιχειρηματική συνέχεια.  Με οδηγό, λοιπόν, τη φιλοσοφία μας ότι η Πιστοποίηση είναι Πολιτισμός, διαρκής μας επιδίωξη είναι να χαράζουμε νέους δρόμους καινοτομίας για τον κλάδο μας αλλά και την εξέλιξη της εταιρείας μας, ώστε από σήμερα να βάζουμε τις βάσεις εξέλιξης και δημιουργίας για το αύριο. Και το πετυχαίνουμε! 

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ