Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 12-Μαρ-2021 13:47

  Ενεργειακός συμψηφισμός, το μέλλον της ενέργειας για τις επιχειρήσεις

  Ενεργειακός συμψηφισμός, το μέλλον της ενέργειας για τις επιχειρήσεις
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Νέες δυνατότητες για τον περιορισμό του ενεργειακού κόστους των μεγάλων επιχειρήσεων μέσω του Net Metering δίνει η πρόσφατη ρύθμιση που αυξάνει στα 3 MW τη μέγιστη ισχύ των μονάδων ΑΠΕ, από 1MW που ίσχυε προηγουμένως. To Net Metering αφορά στον συμψηφισμό της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας με την ενέργεια που παράγεται από φωτοβολταϊκά. Συγκεκριμένα με ένα φωτοβολταϊκό net metering η παραγόμενη ενέργεια από τα φωτοβολταϊκά πάνελ αφαιρείται από την κατανάλωση, μειώνοντας έτσι το κόστος ενέργειας για την επιχείρηση.

  Πώς λειτουργεί το net metering; Συνοπτικά, ένας μετρητής διπλής κατεύθυνσης μετρά την απορροφώμενη από το δίκτυο και την εγχεόμενη προς το δίκτυο ενέργεια, ενώ ένας δεύτερος μετρητής καταμετρά την ενέργεια που παράγει το φωτοβολταϊκό net metering. Με βάση τις προβλέψεις της ελληνικής νομοθεσίας η πλεονάζουσα ενέργεια στο net metering δεν αποζημιώνεται, αλλά πιστώνεται στον χρήστη για τα επόμενα τρία έτη.

  Με τον τρόπο αυτό το πρόγραμμα Ενεργειακού Συμψηφισμού ή Net Metering, με εγκατάσταση φωτοβολταϊκού συστήματος στη στέγη ενός ακινήτου, μπορεί να μειώσει έως και να μηδενίσει το ενεργειακό κόστος μιας εγκατάστασης. Η σωστή μελέτη, κατασκευή και παρακολούθηση των φωτοβολταϊκών συστημάτων που εγκαθίστανται παίζει σημαντικό ρόλο στην απόδοση και την αποτελεσματικότητα τους.

  Οφέλη

  Ποια είναι τα οφέλη του ενεργειακού συμψηφισμού/ Net Metering; Όπως τονίζει ο Παναγιώτης Μουρτοπάλλας, CEO της MGD Energy, εταιρείας που ειδικεύεται στην υλοποίηση εγκαταστάσεων ενεργειακού συμψηφισμού/ Net Metering, επιλέγοντας Net Metering τα οφέλη είναι πολλαπλά τόσο για την επιχείρηση, όσο για το περιβάλλον και για την κοινωνία συνολικά.

  Τα οφέλη του Net Metering περιλαμβάνουν τα εξής:

  * Συμβολή στην Προστασία του Περιβάλλοντος

  * Προστασία από μελλοντικές αυξήσεις των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας, λόγω του ότι ο συμψηφισμός πραγματοποιείται σε kwh ηλεκτρικής ενέργειας

  * Άμεση μείωση του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας

  * Οικολογικό προφίλ της Επιχείρησης με παράλληλη αύξηση της ανταγωνιστικότητάς της

  * Ενίσχυση της αξίας του ακινήτου

  * Απλή διαδικασία αδειοδότησης

  * Σύντομος χρόνος ολοκλήρωσης της επένδυσης

  Προϋποθέσεις

  Ποιες είναι όμως οι προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούνται για μια αποδοτική επένδυση;

  Η ενεργειακή ανάλυση και το ενεργειακό προφίλ κατανάλωσης αποτελούν σημαντικές παραμέτρους για την τεχνοοικονομική ανάλυση της επένδυσης. Επιπρόσθετα, όπως χαρακτηριστικά τονίζει ο CEO της MGD Energy κατά το στάδιο της μελέτης θα πρέπει να ληφθούν υπόψη ο προσανατολισμός, οι γειτονικές σκιάσεις, καθώς και η στατικότητα του κτιρίου. Ο κ. Μουρτοπάλλας προσθέτει ότι η αδιάλειπτη λειτουργία της παραγωγικής διαδικασίας της επιχείρησης επιτυγχάνεται με την ενσωμάτωση βέλτιστων τεχνικών κατά την εκπόνηση της μελέτης και το σωστό προγραμματισμό της εγκατάστασης.

  Διευρύνεται στα 3MW το ανώτατο όριο για σταθμούς ΑΠΕ με Net Metering

  Προσφάτως ανακοινώθηκε πως οι επιχειρήσεις θα έχουν ενισχυμένες δυνατότητες περιορισμού του ενεργειακού κόστους μέσω του net metering καθώς η ρύθμιση που συμπεριλήφθηκε στο πρόσφατο χωροταξικό νομοσχέδιο αυξάνει στα τρία (3 ΜW) μεγαβάτ τη μέγιστη ισχύ των μονάδων ΑΠΕ από ένα (1 ΜW) προηγουμένως. Η αύξηση της ισχύος αφορά κυρίως μεγάλες επιχειρήσεις για τις οποίες δίνεται ισχυρό κίνητρο να αξιοποιήσουν τα πλεονεκτήματα της εγκατάστασης σταθμών ΑΠΕ με ταυτόχρονο ενεργειακό συμψηφισμό παραγωγής - κατανάλωσης.

  Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται πλέον στο άρθρο 162 του νόμου που τροποποιεί παλαιότερο (3468/2006):

  "Με υπουργική απόφαση είναι δυνατόν να τίθενται, με μέγιστο όριο τα 3 ΜW για τους σταθμούς Α.Π.Ε. και Σ.Η.Θ.Υ.Α., ανώτατα όρια εγκατεστημένης ισχύος διαφοροποιημένα ανά κατηγορία παραγωγών και ανά ηλεκτρικό σύστημα διασυνδεδεμένο ή αυτόνομο. Κατά παρέκκλιση των ανωτέρω, ειδικά για σταθμούς Α.Π.Ε. και Σ.Η.ΘΥ.Α. και συστήματα αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας του νομικού προσώπου του κράτους ή νομικών προσώπων δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου που επιδιώκουν σκοπούς δημοσίου ενδιαφέροντος, γενικής ή τοπικής εμβέλειας, οι οποίοι εγκαθίστανται στο Διασυνδεδεμένο Σύστημα ή στη νήσο Κρήτη επιτρέπεται η εγκατάστασή τους με εφαρμογή ενεργειακού συμψηφισμού, με μέγιστη ισχύ παραγωγής των σταθμών Α.Π.Ε. και Σ.Η.Θ.Υ.Α. ίση με το 100% της συμφωνημένης ισχύος κατανάλωσης και, στην περίπτωση που υπάρχει σύστημα αποθήκευσης, με μέγιστη ονομαστική ισχύ του μετατροπέα του συστήματος αποθήκευσης (σε ΚVA) ίση με την ονομαστική ισχύ του σταθμού παραγωγής Α.Π.Ε. και Σ.Η.Θ.Υ.Α. (σε kW)."

  Η ρύθμιση εκτιμάται πως μπορεί να οδηγήσει σε ανάπτυξη των έργων αυτού του είδους στη χώρα μας, προκειμένου να συνεισφέρουν περισσότερο προς το στόχο του 2030, με σύμμαχο και την πτώση του κόστους των φωτοβολταϊκών που συνεχίζεται σταθερά τα τελευταία χρόνια.

  Παράλληλα, προχωρά η υιοθέτηση της κοινοτικής οδηγίας 944/2019 αναφορικά με τους κανόνες ηλεκτρικής ενέργειας, η οποία θα δώσει νέες δυνατότητες στους καταναλωτές και στους κατόχους συστημάτων αυτοπαραγωγής. Η μεγαλύτερη από αυτές θα είναι η καθιέρωση των "ενεργών πελατών", δηλαδή των καταναλωτών που θα μπορούν ανεμπόδιστα να πωλούν την ηλεκτρική ενέργεια από αυτοπαραγωγή. Η πώληση της εγχεόμενης προς το δίκτυο ενέργειας θα προσδώσει νέα εργαλεία στους αυτοπαραγωγούς.

  MGD ENERGY

  Η MGD ENERGY δημιουργήθηκε το 2010 από την ανάγκη τριών νέων μηχανικών να συνδυάσουν την τεχνογνωσία με την πράσινη τεχνολογία προκειμένου να προσφέρουν ολοκληρωμένες λύσεις που συμβάλλουν σε ένα βιώσιμο αύριο. Στα 10 χρόνια ιστορίας της, η MGD ENERGY έχει σχεδιάσει και υλοποιήσει έργα ΑΠΕ υψηλών προδιαγραφών, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Η εταιρεία δραστηριοποιείται σε δύο κυρίως τομείς, στη Μελέτη, Κατασκευή και Συντήρηση Φωτοβολταϊκών Σταθμών Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας και στη Μελέτη, Κατασκευή ηλεκτρομηχανολογικών συστημάτων για Εμπορικά, Βιομηχανικά και Οικιστικά κτίρια. 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ