Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 08-Μαρ-2021 16:38

  Ελίνα Καραμάνου: Η επιτυχία δεν έχει φύλο, είναι ένα μονοπάτι και είναι το ίδιο για όλους

  Ελίνα Καραμάνου: Η επιτυχία δεν έχει φύλο, είναι ένα μονοπάτι και είναι το ίδιο για όλους
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Με αφορμή την "Ημέρα της Γυναίκας" η Ελίνα Καραμάνου, CEO της AFS - Athens Financial Services, μιλάει για τον ρόλο και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει μία γυναίκα σε ηγετική θέση, ενώ παράλληλα δίνει και χρήσιμες συμβουλές για τις γυναίκες σε όποιον κλάδο και αν δραστηριοποιούνται. 

  - Πώς είναι να κατέχετε μία ηγετική θέση σε μία εταιρεία που βρίσκεται σε έναν κλάδο ακόμα ανδροκρατούμενο και ειδικά στη χώρα μας; 

  Σε έναν ιδανικό κόσμο, δεν πρέπει να έχει σημασία αν διοικεί γυναίκα ή όχι το ΔΝΤ ή τη Microsoft. Ως CEO της AFS – Athens Financial Services μπορώ να πω ότι δεν έχω αντιμετωπίσει δυσπιστία ή αμφισβήτηση λόγω του φύλου μου. Η αποφασιστικότητα, η εμπειρία και οι γνώσεις των αντικειμένων που ασχολούμαι αφήνουν εκτός κάθε είδους αμφιβολίες τέτοιου τύπου. Ο ρόλος του CEO είναι δύσκολος -ανεξαρτήτως φύλου-, απαιτητικός και χρειάζεται να κρατάς τις ισορροπίες μεταξύ των ανθρώπων που συνεργάζεσαι. Πάντα προτεραιότητά μου είναι να δημιουργώ συνθήκες για άριστη συνεργασία, να ακούω τους συνεργάτες μου και όλοι μαζί να βρίσκουμε την καλύτερη λύση για τους πελάτες μας.

  - Ποιες είναι οι προκλήσεις που έχουν να αντιμετωπίσουν οι γυναίκες, σήμερα αλλά και στο μέλλον, στο χώρο εργασίας; 

  Όσο κοινότυπο και αν ακούγεται είναι πέρα για πέρα αλήθεια, ότι οι γυναίκες είναι αντιμέτωπες όχι μόνο με τους πολλούς και διαφορετικούς τους ρόλους (εργαζόμενη, μητέρα, κ.λπ.) αλλά και με τις αλλαγές που συντελούνται σε όλα τα επίπεδα του χώρου εργασίας. Και να τονίσω ότι δεν έχει να κάνει με τον φεμινισμό. Δυστυχώς, στην Ελλάδα όπως και σε πολλές χώρες υπάρχει ακόμα ένα καθόλου αμελητέο ποσοστό προκατάληψης, σχετικά με την μητρότητα και την καριέρα της γυναίκας, ή ακόμα και με τις δυνατότητες μιας γυναίκας, ας πούμε για παράδειγμα στον χώρο της τεχνολογίας ή του AI. Ευτυχώς, όμως, φαίνεται να αλλάζει το κλίμα σε παγκόσμιο επίπεδο. 

  Οι νέες συνθήκες απαιτούν άμεση δράση, προσαρμογή, και γρήγορη ανταπόκριση λόγω της ταχύτητας των εξελίξεων σε όλους τους τομείς αλλά και των νέων δεδομένων που προκύπτουν. Μία τέτοια συνθήκη ήταν και είναι η πανδημία COVID-19, που όλοι μας χρειάστηκε να δράσουμε άμεσα για την αντιμετώπισή της. Γυναίκες και άνδρες βρεθήκαμε αντιμέτωποι με πρωτόγνωρες συνθήκες. Η αποφασιστικότητα του ατόμου, είναι το κλειδί που θα τον βοηθήσει να προχωρήσει μπροστά στην επαγγελματική του πορεία. 

  – Μπορείτε να μας πείτε μία γυναίκα που θαυμάζετε και αποτελεί έμπνευσή σας; 

  Στον επιχειρηματικό κόσμο υπάρχουν πολλές γυναίκες που θαυμάζω για το δυναμισμό τους και την αυτοπεποίθησή τους. Συνεργάτιδες μου, φίλες μου, πελάτισσες που "παίρνουν τα πράγματα στα χέρια τους" και αντιμετωπίζουν με θάρρος όλες τις καταστάσεις που έρχονται στο δρόμο τους.

  Ένα πρόσωπο, όμως, που ξεχωρίζω προσωπικά είναι η μητέρα μου. Εκείνη με δίδαξε πώς να είμαι αποφασιστική, να τολμώ όσα θέλω και ονειρεύομαι και να μην φοβάμαι πως θα αντιμετωπίσουν οι άλλοι τις αποφάσεις μου. Να έχω υπομονή και επιμονή να ακούω τους γύρω μου  να επεξεργάζομαι και συνδυάζω τα πάντα. Να σέβομαι ακόμα και τον μικρό. Με έμαθε πως παντού υπάρχει φως ακόμα και στα πιο σκοτεινά μέρη.(εννοώντας πως πρέπει σε όλες τις καταστάσεις να βλέπω τα θετικά πρώτα χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν υπολογίζω  δεν αντιλαμβάνομαι και δεν αντιμετωπίζω τα αρνητικά. Εκείνη αποτέλεσε και αποτελεί το πρότυπο για το πως να διαχειρίζομαι όποιες καταστάσεις προκύψουν σε επαγγελματικό και προσωπικό επίπεδο. 

  – Έχετε κάποια συμβουλή για τις γυναίκες που βρίσκονται σε ηγετικές θέσεις σε τομείς που κυριαρχούνται από άνδρες. 

  Να αφήσουν πίσω τους το φόβο ή τυχόν δεύτερες σκέψεις για τις αποφάσεις τους. Να έχουν υπομονή και επιμονή για να κατακτούν τους στόχους τους. Να μη διστάζουν να γίνονται ενεργό πρότυπο για τα παιδιά και τους συζύγους τους. Πάντα και παντού θα υπάρχει το αρνητικό σχόλιο, η κακόβουλη κριτική, κάποιος που θα θέλει να σου "κόψει τα φτερά". Ο φόβος είναι κακός σύμβουλος και δεν οδηγεί σε σωστές αποφάσεις. Η πίστη στις δικές μας δυνάμεις, η συνεχής εκπαίδευση και εξέλιξη και οι επαγγελματικές ικανότητες είναι τα απαραίτητα συστατικά για μία λαμπρή καριέρα σε οποιονδήποτε τομέα επιλέξει κανείς. Η επιτυχία (αν και γένους θηλυκού) δεν έχει φύλο, είναι ένα μονοπάτι και είναι το ίδιο για όλους.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ