Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 08-Μαρ-2021 07:53

  Τα "ντεσού" της συμφωνίας για τα μεταλλεία Κασσάνδρας

  Τα "ντεσού" της συμφωνίας για τα μεταλλεία Κασσάνδρας
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Πέννυς Κούτρα

  Επέκταση στη σύμβαση παραχώρησης για 25 +25 χρόνια (εφόσον υπάρχει μεταλλευτικό αντικείμενο, νέο πλαίσιο προσδιορισμού της υποεπένδυσης για το εργοστάσιο επεξεργασίας χρυσού, αλλά και πρόνοιες για τη χρηματοδότηση των επενδύσεων περιλαμβάνει η αναθεωρημένη σύμβαση για τα μεταλλεία Κασσάνδρας που κατατέθηκε προς κύρωση στη Βουλή.

  Σε ότι αφορά την επέκταση της σύμβασης αυτή υπολογίζεται χρονικά από το 2026 (οπότε λήγει η προηγούμενη σύμβαση μεταξύ της Ελληνικός Χρυσός και του ελληνικού δημοσίου), ενώ αντιθέτως η εκκίνηση των νέων επενδύσεων προβλέπεται να ξεκινήσουν άμεσα, μετά την ημερομηνία ψήφισης και κύρωσης του νομοσχεδίου του ΥΠΕΝ, στο οποίο περιγράφεται ολόκληρο το πλαίσιο της επένδυσης.

  Υπενθυμίζεται ότι με βάση την αναθεωρημένη σύμβαση προβλέπεται να επενδυθούν  1,9 δισ. δολαρίων επιπλέον κεφάλαια για τον εκσυγχρονισμό και την ανάπτυξη των Μεταλλείων Κασσάνδρας, που προστίθενται στο 1,4 δις.δολαρίων που ήδη έχουν επενδυθεί.

  Επίσης το ελληνικό δημόσιο εκτιμάτε ότι θα εισπράξει 2 δισ. ευρώ από φόρους εισοδήματος, τις  κοινωνικές εισφορές αλλά και τα μεταλλευτικά δικαιώματα. Τα έσοδα από τα μεταλλευτικά τέλη για το κράτος και την τοπική κοινωνία αναμένεται να ξεπεράσουν τα 191 εκατ. ευρώ, καθώς προβλέπεται  10% αύξηση των τελών από τα ισχύοντα στον μεταλλευτικό κλάδο και υπολογισμός τους στην συνολική ποσότητα των περιεχομένων μετάλλων.

  Εργοστάσιο

  Σύμφωνα με το άρθρο 15 του ν/σ η "Ελληνικός Χρυσός" αναλαμβάνει την υποχρέωση να καταθέσει εντός διετίας την πρόταση της όσον αφορά την κατασκευή εργοστασίου μεταλλουργίας (επεξεργασίας χρυσού).

  Στο ίδιο άρθρο περιλαμβάνονται διατάξεις που ορίζουν πως θα αξιολογηθεί η πρόταση της – από εξαμελή επιτροπή τεχνοκρατών και εμπειρογνωμόνων του ΥΠΕΝ αλλά και μελών που θα προτείνει ο επενδυτής, η οποία οφείλει να αποφανθεί εντός εξαμήνου όσον αφορά την πρόταση,  αν και τον τελευταίο λόγο διατηρεί πάντοτε ο αρμόδιος υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

  Σε περίπτωση που η πρόταση της "Ελληνικός Χρυσός" δεν γίνει αποδεκτή, η εταιρεία υποχρεούται να καταθέσει εντός νέας προθεσμίας νέα πρόταση, λαμβάνοντας υπόψη τις επιστημονικές εξελίξεις που έχουν στο μεταξύ μεσολαβήσει.

  Με την προτεινόμενη διάταξη το Ελληνικό Δημόσιο στοχεύει στην επίτευξη της κατασκευής του εργοστασίου μεταλλουργίας, με τη χρήση των βέλτιστων διαθέσιμων πρακτικών (Best Available Techniques Reference Documents).

  Χρηματοδότηση

  Με τα άρθρα 18 και 19 του ν/σ ρυθμίζονται ζητήματα χρηματοδότησης αλλά και παρέχονται εγγυήσεις, που σκοπεύουν στην προστασία των επενδυτών σε μια τόσο μακρόχρονη παραχώρηση.

  Ειδικότερα, "το ελληνικό δημόσιο αναλαμβάνει να διευκολύνει την "Ελληνικός Χρυσός" στην ανεύρεση χρηματοδοτικών πόρων, μέσω της συνεργασίας του ελληνικού δημοσίου με χρηματοδότες της "Ελληνικός Χρυσός" και της σύναψης απευθείας συμβάσεων μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και των χρηματοδοτών της "Ελληνικός Χρυσός" με αντικείμενο, μεταξύ άλλων, το δικαίωμα των χρηματοδοτών να ορίσουν πρόσθετο ή υποκατάστατο υπόχρεο πρόσωπο για την εκπλήρωση συμβατικών υποχρεώσεων της "Ελληνικός Χρυσός". Οι ως άνω συμβάσεις θα διέπονται από το ελληνικό δίκαιο".

  Τέλος, με το άρθρο 19  προβλέπεται η δυνατότητα ένταξης στο καθεστώς προστασίας των κεφαλαίων εξωτερικού της επένδυσης της "Ελληνικός Χρυσός", υπό τις προϋποθέσεις που θέτει το άρθρο, κατά την πάγια πρακτική του Ελληνικού Δημοσίου σύμφωνα με το ν.δ. 2687/1953 (Α΄317).

  Επιπλέον, με βάση τις διατάξεις του νομοσχεδίου προβλέπονται σαφέστατα χρονικά όρια ως προς την έκδοση των αναγκαίων αδειών των διαφόρων εργασιών ή εγκαταστάσεων εξοπλισμού κλπ. τα οποία κινούνται ανάλογα με το είδος στις 60 και τις 75 ημέρες. Σε περίπτωση παραβίασης αυτών των ορίων τότε το δημόσιο αναλαμβάνει με βάση τη νομοθεσία την "ευθύνη παράλειψης".

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ