Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 06-Μαρ-2021 08:53

  Παράλληλες διαπραγματεύσεις Δωδώνη με CVC και Κολιό

  βιομηχανία-γάλακτος
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Γκίτση

  Παράλληλες διαπραγματεύσεις με το επενδυτικό fund CVC, στο οποίο περνά ο έλεγχος της Vivartia που ελέγχει τη ΔΕΛΤΑ η οποία κατέχει το 43,2% της ΜΕΒΓΑΛ, αλλά και με τη βορειοελλαδίτικη γαλακτοβιομηχανία Κολιός, πραγματοποιεί τους τελευταίους μήνες η ηπειρώτικη γαλακτοβιομηχανία Δωδών. Τραπεζικές πηγές επιβεβαίωσαν στο Capital.gr πως οι διαπραγματεύσεις του CVC με τη Δωδώνη βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το CVC προσφέρει ως τίμημα πάνω από 12 φορές το EBITDA της Δωδώνη ενώ ενδιαφέρεται για την απόκτηση υψηλής μειοψηφικής συμμετοχής στη Δωδώνη. Βέβαια, όπως λένε οι ίδιες πηγές, δεν πρέπει να αποκλείεται το ενδεχόμενο οι σημερινοί μέτοχοι της γαλακτοβιομηχανίας να πουλήσουν όλη τη συμμετοχή τους αν το τίμημα που θα προσφερεθεί για το σύνολο κριθεί δελεαστικό. 

  Εκτός των επαφών με το CVC, οι βασικοί μέτοχοι της Δωδώνη έχουν κάνει, ήδη από τα τέλη του 2020, πρόταση εξαγοράς στην  βορειοελλαδίτικη γαλακτοβιομηχανία Κολιός. 

  Η ηπειρώτικη γαλακτοβιομηχανία φέρεται να προσφέρει πάνω από 50 εκατ. ευρώ μετρητά για την απόκτηση της Κολιός, υπό κάποιες αιρέσεις. Οι τελευταίες αφορούν τους "σκελετούς”, όπως λέει χαρακτηριστικά στο Capital.gr τραπεζικό στέλεχος, που κουβαλάει η Κολιός από την Αγνό και οι αγωγές που αντιμετωπίζει η εταιρεία. Αυτοί οι "σκελετοί”, οι οποίοι παραμένοι άγνωστο πόσοι ακριβώς είναι, αποτελούν και τον λόγο που έχουν κολλήσει οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών το τελευταίο διάστημα, υποστήριξε το ίδιο στέλεχος.  

  Η εταιρεία Κολιός εξαγόρασε την Αγνό το 2003, ωστόσο σε λιγότερο από δέκα χρόνια από εκείνο το deal η Αγνό άρχισε να μην ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις της, αρχές του 2013 προσέφυγε στο άρθρο 99 αιτούμενη εξυγίανση, τον Μάρτιο της ίδιας χρονιάς σταμάτησε την παραγωγή και τον Δεκέμβριο του 2014 κηρύχθηκε σε πτώχευση. 

  Η πτώχευση της Αγνό άφησε στην Κολιός υποχρεώσεις καθώς ήταν εγγυητής και δικαστικές διαμάχες. Κατά της Κολιός έχουν ασκηθεί αγωγές ύψους 16,791 εκατ. ευρώ από πρώην εργαζόμενους και παραγωγούς της Αγνό και αγωγές ύψους 10 εκατ. ευρώ από τρίτους ενώ έχουν χορηγηθεί εγγυήσεις της υπέρ της Αγνό μέχρι του ποσού των 12,192 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται πως η εταιρεία δεν έχει προσδιορίσει, ούτε στους ορκωτούς ελεγκτές της, το ακριβές ύψος των εγγυήσεων αυτών. 

  Για όλα αυτά δεν σχηματίσθηκε πρόβλεψη με συνέπεια τα αποτελέσματα του 2019 και του 2018 να εμφανίζονται αυξημένα κατά 17,113 εκατ. ευρώ και 16,144 εκατ. ευρώ αντίστοιχα, και τα ίδια κεφάλαια αυξημένα κατά 36,759 εκατ. ευρώ και 19,645 εκατ. ευρώ αντίστοιχα.

  Το κονδύλι "Βραχυπρόθεσμα δάνεια" εμφανίζει μικρότερο υπόλοιπο κατά 6 εκατ. ευρώ από το αναγραφόμενο σε επιβεβαιωτική επιστολή του ειδικού εκκαθαριστή της ΑΤΕ Α.Ε., με συνέπεια τα Ίδια Κεφάλαια να εμφανίζονται ισόποσα αυξημένα και τα αποτελέσματα της χρήσης του 2019 (τελευταία δημοσιευμένα) και του 2018.

  Επίσης η καταβολή αμοιβών μελών διοικητικού συμβουλίου από τα κέρδη της χρήσης 2018, ποσού 612.000 ευρώ, έγινε χωρίς να καλύπτονται οι προϋποθέσεις των διατάξεων του άρθρου 159 του Ν. 4548/2018, σύμφωνα με το οποίο δεν μπορεί να γίνει οποιαδήποτε διανομή στους μετόχους, εφόσον, κατά την ημερομηνία λήξης της τελευταίας χρήσης, το σύνολο των ιδίων κεφαλαίων της εταιρείας (καθαρή θέση), είναι ή, ύστερα από τη διανομή αυτή, θα γίνει κατώτερο από το ποσό του κεφαλαίου. 

  Παρά τους "σκελετούς”, που θα κρίνουν αν και υπό ποιες προϋποθέσεις θα γίνει το deal με τη Δωδώνη και ποιο θα είναι το τελικό τίμημα, η Κολιός, που τζιράρει περί τα 97 εκατ. ευρώ (χρήση 2019), έχει συμπληρωματική δραστηριότητα με την ηπειρώτικη γαλακτοβιομηχανία. 

  Διαθέτει παραγωγική μονάδα 5.000 τ.μ. και ζώνη γάλακτος, έχει ισχυρή παρουσία στον κλάδο του horeca και σημαντικές εξαγωγές, ενώ παράγει εκτός από γαλακτοκομικά, προϊόντα vegan, προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας και επιδόρπια. Δηλαδή διαθέτει δραστηριότητες που μπορούν να "κουμπώσουν” με τη γαλακτοβιομηχανία Δωδώνη, που ο τζίρος της ξεπερνά πλέον τα 107 εκατ. ευρώ που είχε εμφανίσει στη χρήση του 2019, τα pro forma EBITDA τα 13 εκατ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη τα 2,25 εκατ. ευρώ. 

  Αν οι διαπραγματεύσεις της Δωδώνη τόσο με το CVC όσο και με την Κολιός ευοδωθούν, τότε θα μιλάμε για αλλαγή του σκηνικού στον κλάδο των γαλακτοκομικών προϊόντων. Αφού θα δημιουργηθεί, υπό τη βασική προϋπόθεση ότι τα deals θα λάβουν το "πράσινο φως” από την Επιτροπή Ανταγωνισμού, ένας υπερόμιλος που θα τζιράρει πάνω από 430 εκατ. ευρώ και θα ελέγχει σημαντικό κομμάτι της ζώνης γάλακτος. 

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ