Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 05-Μαρ-2021 08:17

  Πού στοχεύει το νέο fund 60 εκατ. ευρώ για τις startup

  Πού στοχεύει το νέο fund 60 εκατ. ευρώ για τις startup
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Κώστα Κετσιετζή

  Ένα σημαντικό κενό που υπάρχει στην χρηματοδότηση επιχειρηματικών ιδεών ή καινοτόμων εφαρμογών που βρισκονται σε πολύ αρχικά στάδια έρχεται να καλύψει το νέο ειδικό ταμείο "AccelerateΤΤ”, ύψους 60 εκατ. ευρώ που ανακοίνωσε μιλώντας o υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Γιάννης Τσακίρης

  Σήμερα τα funds που δραστηριοποιούνται στο λεγόμενο "παράθυρο καινοτομίας” του Equifund επενδύουν σε επιχειρήσεις που βρίσκονται στα αρχικά τους στάδια. Ακόμη και σε αυτές τις λεγόμενες επενδύσεις σποράς (seed investments) απαιτείται οι επιχειρήσεις που τις λαμβάνουν να έχουν ήδη αναπτύξει επιχειρηματική δραστηριότητα και να έχουν πραγματοποιήσει τις πρώτες τους πωλήσεις. 

  Το νέο ειδικό ταμείο που αναμένεται να ξεκινήσει την λειτουργία του μέσα στον Μάρτιο έρχεται να παρέχει επενδύσεις ένα βήμα πριν, δηλαδή ακόμη και στα πολύ αρχικά στάδια της επιχειρηματικής προσπάθειας. Έτσι τα 60 εκατ. ευρώ του "Accelerate ΤΤ” αναμένεται να κατευθυνθούν είτε σε επιχειρήσεις που έχουν αναπτύξει ένα προϊόν ή μια υπηρεσία που δεν έχει ακόμη βγει στην αγορά. 

  Σε αυτό το πλαίσιο, εξηγούν αρμόδιες πηγές, αναμένεται να ενισχυθεί η λεγόμενη μεταφοράς τεχνολογίας (technology transfer), δηλαδή η εφαρμογή καινοτόμων ιδεών και εφαρμογών από τα πανεπιστήμια και τα ερευνητικά κέντρα στην αγορά. Στόχος είναι στη συνέχεια η επιχειρήσεις που θα χρηματοδοτηθούν από τα funds του "AccelerateTT” να φτάσουν σε ένα στάδιο που θα τους επιτρέψει να αναζητήσουν επιπλέον χρηματοδότηση από άλλες πηγές. 

  To ύψος της κάθε επένδυσης που θα πραγματοποιούν τα funds του "AccelerateTT” δεν έχει γίνει ακόμη γνωστό, καθώς αναμένεται η προκήρυξη από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων (πρώην ΤΑΝΕΟ) που θα "τρέξει” το πρόγραμμα. Ωστόσο τα funds που θα δημιουργηθούν αναμένεται ότι πέρα από τη χρηματοδότηση θα παρέχουν και σημαντικές υπηρεσίες υποστήριξης και καθοδήγηση στις ομάδες/επιχειρήσεις που θα επενδύσουν με στόχο την ανάπτυξή τους. 

  Έρχονται και οι "επιχειρηματικοί άγγελοι”

  Εξάλλου στα σκαριά βρίσκεται και άλλο ένα ταμείο που αναμένεται να αυξήσει τους διαθέσιμους πόρους για τις επιχειρήσεις που βρίσκονται σε εμβρυακό στάδιο ανάπτυξης. Ο λόγος για το Ταμείο Συνεπενδύσεων με "Επιχειρηματικούς Αγγέλους”.

  Η λειτουργία του νέου fund αναμένεται να ξεκινήσει μέσα στους επόμενους μήνες, καθώς αυτή τη στιγμή γίνεται η επιλογή της διαχειριστικής ομάδας που θα "τρέξει” το Ταμείο Συνεπενδύσεων. 

  Σκοπός είναι να διατεθούν κεφάλαια τουλάχιστον 20 εκατ. ευρώ για την υποστήριξη εταιρειών, προκειμένου αυτές να ωριμάσουν και να μπορούν να αναζητήσουν επιπλέον κεφάλαια από Venture Capital funds και άλλους θεσμικούς επενδυτές.

  kostaskets@capital.gr 

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ