Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 05-Μαρ-2021 07:39

  Το μεγαλόπνοο σχέδιο ύψους 1,5 δισ. των φαρμακοβιομήχανων για ολική κάλυψη της εγχώριας ζήτησης

  Το μεγαλόπνοο σχέδιο ύψους 1,5 δισ. των φαρμακοβιομήχανων για ολική κάλυψη της εγχώριας ζήτησης
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Βίκυς Κουρλιμπίνη

  "Από το 2027 δεν θα υπάρχει φάρμακο που να χρειάζεται ο ασθενής, θα βγαίνει κοστολογικά, και  δεν θα παράγεται στην Ελλάδα. Σε μερικά χρόνια από σήμερα θα λέμε πως είναι η Ελλάδα είναι η φαρμακοβιομηχανία της Ευρώπης". Με αυτά τα λόγια, οι Θεόδωρος Τρύφων, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας και αντιπρόεδρος της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας Elpen, και Δημήτρης Δέμος, αντιπρόεδρος της ΠΕΦ αντιπρόεδρος της DEMO Α.Ε., σκιαφράφησαν το πλάνο ανάπτυξης της αγοράς φαρμάκου τα επόμενα χρόνια.

  Οι επενδύσεις που προγραμματίζονται συνολικά φτάνουν το 1,5 δισεκατομμύριο σε βάθος πενταετίας. Από αυτά, όπως φαίνεται στον πίνακα που ακολουθεί, τα 485 εκατομμύρια ευρώ θα προέλθουν από ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες στο κομμάτι της παραγωγής, τα 347 εκατ. στον τομέα της έρευνας και της ανάπτυξης και άλλα 620 εκατομμύρια ευρώ προγραμματίζονται από πολυεθνικές φαρμακευτικές.

  Όπως αναφέρθηκε σε διαδικτυακή συνέντευξη τύπου, η χρηματοδότηση των επενδύσεων θα προέλθει αρχικά και στο μεγαλύτερο μέρος από ίδια κεφάλαια, υπάρχει εντούτοις προσδοκία για συμμετοχή και από ξένα επενδυτικά κεφάλαια και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

  "Θα υπάρξουν συμπράξεις και με πολυεθνικές εταιρείες για να υλοποιηθούν επενδυτικά προγράμματα. Θα συνεχίσουμε να επενδύουμε σε όσα αποτελούν την παραγωγική μας βάση, σε βιοομοειδή και στόχος μας είναι να ενισχυθεί σημαντικά και η εξαγωγικής μας δραστηριότητα" όπως τονίστηκε. "Η φαρμακοβιομηχανία αλλάζει επίπεδο και ανεβάζει ταχύτητα. Αυτό που κάνουμε συμβαδίζει με το να γυρίσει η παραγωγή και η έρευνα στην Ευρώπη" σημείωσε ο κ. Τρύφων.

  Το επενδυτικό πλάνο

  Οι επενδύσεις έχουν ορίζοντα πενταετίας. Το σχέδιο προβλέπει 12 νέα εργοστάσια, 29 νέες μονάδες παραγωγής, 52 γραμμές παραγωγής και 17 νέα ερευνητικά κέντρα-τμήματα. Στόχος είναι μέχρι το 2025, η ελληνική φαρμακοβιομηχανία να μετρά συνολικά 52 εργοστάσια και 254 γραμμές παραγωγής.

  πινακας2

  Οι επενδύσεις που υλοποιούνται είναι:

  -Adelco νέα μονάδα παραγωγής και νέα γραμμή παραγωγής στο Μοσχάτο

  -Βennett νέο εργοστάσιο φαρμάκων στη Μεταμόρφωση 

  -ΒΙΑΝΕΞ εκσυγχρονισμός εγκαταστάσεων στο πρώτο εργοστάσιο, αναβάθμιση μηχανολογικού εξοπλισμού, δημιουργία νέου laboratory στην Πάτρα

  -ΒΙΟΚΟΣΜΟΣ νέο εργοστάσιο παραγωγής ραδιοφαρμάκων στη Χαλκιδική

  -Boehringer Ingelheim επέκταση μονάδας στο Κορωπί

  -Demo επέκταση και εκσυγχρονισμός εργοστασίου φαρμάκων στο Κρυονέρι, τέσσερα νέα εργοστάσια φαρμάκων στην Τρίπολη, νέο κέντρο έρευνας και ανάπτυξης στη Θεσσαλονίκη και κέντρο βιοτεχνολογίας στην Αθήνα

  -Elpen νέο εργοστάσιο φαρμάκων στην Κερατέα, νέο εργοστάσιο φαρμάκων στο Κορωπί και νέο κέντρο έρευνας και εκπαίδευσης στα Σπάτα. Επίσης δρομολογεί επέκταση και εκσυγχρονισμό του εργοστασίου φαρμάκων στο Πικέρμι

  -Iasis εξοπλισμός νέου εργοστασίου φαρμάκων στο Κορωπί

  -Opus Materia πρόγραμμα έρευνας και ανάπτυξης "Ariadne"

  -Pharmathen επέκταση μονάδας στις Σάπες Ροδόπης

  -Pharmazac νεό εργοστάσιο φαρμάκων στην Κερατέα και νέο εργοστάσιο παραγωγής ραδιοφαρμάκων στη Λαμία

  -Rafarm νέο κέντρο έρευνας και ανάπτυξης στην Παιανία, επέκταση εργοστασίου φαρμάκων  στην Παιανία 

  -Syn Innovation νέο εργοστάσιο παραγωγής ραδιοφαρμάκων στην Κόρινθο

  Σημειώνεται πως θα δημιουργηθούν δύο χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας.

  Οι προϋποθέσεις

  Όπως υπογραμμίστηκε, η φαρμακευτική αγορά ήταν σε κίνδυνο ανάπτυξης και επέκτασης την τελευταία δεκαετία, που στερούσε επενδυτικά και αναπτυξιακά κεφάλαια.

  Είναι χαρακτηριστικό πως για υποχρεωτικές επιστροφές από το μηχανισμό του clawback (αυτόματες επιστροφές για να διατηρηθεί σταθερός ο δημόσιος προϋπολογισμός του φαρμάκου στο όριο των δυο δισεκατομμυρίων ετησίως), η αγορά απώλεσε την τελευταία δεκαετία 5,3 δισ. ευρώ. 

  Όμως η εξαίρεση των εμβολίων από το δημόσιο προϋπολογισμό του φαρμάκου και ο συμψηφισμός των επενδύσεων για κλινική έρευνα και παραγωγή με ποσά από το clawback, φαίνεται πως άλλαξαν το επενδυτικό κλίμα και έδωσαν ώθηση σε επενδυτικά σχέδια που βρίσκονταν στο συρτάρι.

  Εντούτοις βασική προϋπόθεση για να τρέξουν οι προγραμματισμένες επενδύσεις, σύμφωνα με την ΠΕΦ, είναι η διατήρηση ενός σταθερού οικονομικού κλίματος και η αύξηση των συμψηφισμών ανάμεσα σε επενδύσεις και αυτόματες επιστροφές.

  Vicky.kourlibini@capital.gr

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ