Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 03-Μαρ-2021 07:57

  Προχωρά η προετοιμασία των ΣΔΙΤ για τα δικαστικά μέγαρα

  σδιτ
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Κώστα Κετσιετζή

  Στο στάδιο της προετοιμασίας βρίσκονται οι διαγωνισμοί για τα έργα κατασκευής των νέων δικαστικών μεγάρων που θα δημοπρατηθούν μέσα στο 2021 ως έργα Σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ).

  Πρόσφατα το υπουργείο Υποδομών προχώρησε στη συγκρότηση επιτροπής διαπραγμάτευσης, ώστε να προχωρήσει στην επιλογή νομικού και τεχνικού συμβούλου για τις δύο ομάδες που αφορούν:

  Η μεν πρώτη την ανέγερση, συντήρηση και διαχείριση νέων κτιρίων σε Έδεσσα, Σέρρες και Κιλκίς και την ανακατασκευή του υφιστάμενου στη Θεσσαλονίκη, και η δεύτερη ομάδα για τη συντήρηση και διαχείριση δικαστικών μεγάρων σε Λαμία και Βόλο και την ανακατασκευή των υφιστάμενων σε Λάρισα, Καρδίτσα, Τρίκαλα.

  Το έργο της ωρίμανσης των διαγωνισμών για τις δύο αυτές ομάδες διεκδικούν τέσσερα δικηγορικά γραφεία και ισάριθμες. Σε πιο προχωρημένο στάδιο βρίσκεται και η διαδικασία ωρίμανσης του διαγωνισμού για την κατασκευή νέου δικαστικού μεγάρου στο Ηράκλειο Κρήτης, καθώς και την ανακατασκευή των υφιστάμενων δικαστικών μεγάρων σε Ρέθυμνο και Χανιά, καθώς οι σύμβουλοι έχουν επιλεγεί.

  Οι προδιαγραφές για τα 12 νέα και υφιστάμενα δικαστικά μέγαρα αναμένεται να καθοριστούν στο άμεσο μέλλον και έτσι να προσδιοριστεί ο συνολικός προϋπολογισμός. Όμως, πληροφορίες αναφέρουν ότι αυτός πρόκειται να διαμορφωθεί στην περιοχή των 200-300 εκατ. ευρώ.

  Ένα ακόμη σημαντικό στοιχείο που δεν έχει καθοριστεί είναι η διάρκεια της παραχώρησης, η οποία αναμένεται να διαμορφωθεί στα 25 έτη, μαζί με την κατασκευαστική περίοδο.

  Συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον τα κτιριακά ΣΔΙΤ

  Αξίζει να σημειωθεί πως οι διαγωνισμοί που αναμένεται να προκηρυχθούν εντός τους έτους αναμένεται να προσελκύσουν ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον από τεχνικές εταιρείες. Το ίδιο έχει συμβεί και σε άλλα κτιριακά ΣΔΙΤ όπως μεταξύ άλλων το Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών και τα έργα φοιτητικών εστιών, εκπαιδευτικών και ερευνητικών υποδομών στα Πανεπιστήμια Θεσσαλίας, Θράκης και Κρήτης. Ο προϋπολογισμός των κτιριακών ΣΔΙΤ που έχουν δημοπρατηθεί αγγίζει το 1,2 δισ. ευρώ.

  Υπενθυμίζεται ότι και στους τρεις διαγωνισμούς που αφορούν την κατασκευή και συντήρηση φοιτητικών κατοικιών έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον επτά εταιρείες και συγκεκριμένα οι: ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Άκτωρ Παραχωρήσεις, Άβαξ, Archirodon, Ιntrakat, ΘΕΜΕΛΗ και η κοινοπραξία Μυτιληναίος - ΑΤΕΣΕ.

  kostaskets@capital.gr 

   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ