Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 01-Μαρ-2021 07:47

  Επεκτείνεται το κάλεσμα εργαζομένων και επενδυτών στην Ελλάδα

  Επεκτείνεται το κάλεσμα εργαζομένων και επενδυτών στην Ελλάδα
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Κώστα Κετσιετζή

  Χρειάστηκε χρόνια προσπαθειών, μια πανδημία αλλά και ένα Brexit. Όμως για πρώτη φορά από την εμφάνιση της οικονομικής κρίσης που τέθηκε το ζήτημα του brain drain στη δημόσια συζήτηση, πολιτεία και επιχειρήσεις φαίνεται ότι ξεκινούν μια συντονισμένη προσπάθεια για να γυρίσουν πίσω στη χώρα μας Έλληνες, οι οποίοι αναγκάστηκαν να φύγουν στο εξωτερικό προς αναζήτηση μια καλύτερης δουλειάς.

  Από την πλευρά της πολιτείας υποστηρικτικά αναμένεται να λειτουργήσουν τα φορολογικά κίνητρα που θεσμοθετήθηκαν πρόσφατα, όπως η  μείωση φορολογίας εισοδήματος κατά 50% για τους "ψηφιακούς μετανάστες” για τα πρώτα επτά χρόνια, εφόσον επιλέξουν να επιστρέψουν στην Ελλάδα το 2021.

  Αντίστοιχα κίνητρα φορολογικών εκπτώσεων ανακοίνωσε η κυβέρνηση και για επενδυτές που αποφασίζουν να μεταφέρουν τη φορολογική τους κατοικία στην Ελλάδα.  Την ίδια στιγμή, εξετάζεται και η πιθανότητα περαιτέρω αύξησης των φορο-εκπτώσεων στις δαπάνες έρευνας.

  Ωστόσο, όπως σημειώνουν στελέχη της αγοράς τα κίνητρα, αν και καλοδεχούμενα, δεν αρκούν. Το βασικό όπως αναφέρουν είναι ότι χρειάζεται να υπάρχει οικονομική δραστηριότητα, επιχειρήσεις που να μπορούν να προσφέρουν ποιοτικές θέσεις εργασίες και το βασικότερο, προοπτικές.

  "Βλέπουμε ότι οι Έλληνες του εξωτερικού δείχνουν έντονο ενδιαφέρον για την προοπτική επιστροφής και απασχόλησης στην Ελλάδα, καθώς ενθαρρύνονται από την βελτίωση της ελληνικής αγοράς. Πρέπει, όμως, να αισθανθούν ότι υπάρχει σταθερότητα και ασφάλεια στην πορεία της οικονομίας και αυτή είναι και η μεγαλύτερη πρόκληση”, σημειώνει στο Capital.gr ο Παναγιώτης Καραμπίνης, Γενικός Διευθυντής της Endeavor Greece, η οποία την προηγούμενη εβδομάδα ανακοίνωσε την πρωτοβουλία WorkInTech, που έχει ως στόχο να φέρει το ανθρώπινο δυναμικό του εξωτερικού σε επαφή με τους Έλληνες επιχειρηματίες.

  Σύμφωνα με το κ. Καραμπίνη η βελτίωση των επιχειρηματικών προσδοκιών, τουλάχιστον στον τομέα της τεχνολογίας και της καινοτομίας, έχει αρχίσει να γίνεται ορατή.

  "To 2020 υπήρξε χρονιά ρεκόρ για τις ελληνικές επιχειρήσεις τεχνολογίας, σε σχέση με τις χρηματοδοτήσεις που έλαβαν από θεσμικούς και ιδιωτικούς επενδυτές, που υπολογίζουμε ότι ξεπερνούν τα 300 εκατ. δολάρια. Αναμφισβήτητα, έχουν αρχίσει να διαμορφώνονται οι κατάλληλες συνθήκες για να αντιστραφεί το brain drain και να προσελκύσουμε νέο, διεθνές ανθρώπινο δυναμικό στην χώρα μας”, τονίζει αναφέροντας ενδεικτικά μεγάλες εξαγορές ελληνικών εταιρειών, όπως αυτές της Softomotive και της Instashop, από κολοσσούς όπως η Microsoft και η Delivery Hero.

  Οι startup που προσλαμβάνουν

  Στην πρωτοβουλία WorkInTech.gr μπορεί κανείς να εκδηλώσει ενδιαφέρον για να εργαστεί σε ελληνικές εταιρείες τεχνολογίας. Συμπληρώνοντας μια σύντομη φόρμα, κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να προσθέσει το προφίλ του σε ένα μητρώο διεθνών ταλέντων και αυτό θα προωθηθεί σε υπεύθυνους προσλήψεων σε όλη τη χώρα.

  Μέχρι στιγμής στην δράση συμμετέχουν μερικές από τις πιο γνωστές τεχνολογικές εταιρείες, ενώ σύμφωνα με τον κ. Καραμπίνη προετοιμάζονται νέες πρωτοβουλίες όπως η πρακτική άσκηση φοιτητών σε τεχνολογικές εταιρείες, ενώ στο άμεσο μέλλον η πλατφόρμα θα ανοίξει και για τους επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στο εξωτερικό, "στοχεύοντας στο να τους διευκολύνει να ξεκινήσουν να δραστηριοποιούνται στην ελληνική αγορά, να ανοίξουν γραφεία στη χώρα μας, ακόμη και να μεταφέρουν τις εταιρείες τους στην Ελλάδα”.

  Μεγάλη αύξηση της ζήτησης εργασίας από το εξωτερικό διαπιστώνει η Hellas Direct, όπως σημειώνει στο Capital.gr η Μαριλώρα Καμπάνη, Head of People & Culture της εταιρείας. "Τον τελευταίο μήνα μόνο, έχουμε κάνει τέσσερις νέες προσλήψεις, εκ των οποίων οι δύο πρόκειται για στελέχη από το εξωτερικό”.

  "Τα προηγούμενα χρόνια, εν μέσω οικονομικής κρίσης, δύσκολα ερχόταν κόσμος να δουλέψει για ελληνικές εταιρείες. Το ρίσκο ήταν μεγάλο και η αβεβαιότητα έντονη. Τώρα πια, σε μεγάλο βαθμό χάρη στην πανδημία, είναι πολύ πιο εύκολο για κάποιον να έρθει στην Ελλάδα να εργαστεί”, δηλώνει η κυρία Καμπάνη προσθέτοντας ότι "αυτό αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι όλο και περισσότεροι άνθρωποι από το εξωτερικό κάνουν αίτηση για θέσεις στην Hellas Direct, στην Ελλάδα.

  Και δεν πρόκειται απαραίτητα για Έλληνες, αλλά για ανθρώπους κάθε εθνικότητας, που επιλέγουν την Ελλάδα ως προορισμό για να εργαστούν και να ζήσουν. Με την πανδημία, η τοποθεσία δεν παίζει πια ρόλο, και αυτό έχει βοηθήσει πολύ”.

  "Έχουμε αντιληφθεί ότι στον τομέα της Τεχνολογίας που δραστηριοποιούμαστε, η εμφάνιση της πανδημίας έχει αυξήσει την τάση επιστροφής των Ελλήνων εργαζομένων στη χώρα μας”, αναφέρει από τη μεριά της η Αθανασία Ελένη Ζελενίτσα, Head of People & Culture της Orfium προσθέτοντας ότι αυτή τη στιγμή τουλάχιστον το 10% των εργαζομένων της εταιρείας στην Ελλάδα "αποτελείται από ανθρώπους που επέστρεψαν στην χώρα μας για να εργαστούν κοντά μας”.

  "Φροντίζουμε ως εταιρεία να προσφέρουμε ένα περιβάλλον με εξαιρετική εργασιακή κουλτούρα και ένα ανταγωνιστικό πακέτο Αμοιβών και Παροχών (Compensation & Benefits) ώστε να δίνουμε πραγματικά κίνητρα για επιστροφή.

  Η πλειοψηφία, μάλιστα, επιθυμεί να επιστρέψει και για άλλους λόγους, οικογενειακούς ή προσωπικούς κτλ. οπότε σε συνδυασμό με τα παραπάνω κίνητρα διαμορφώνεται ένα θετικό πλαίσιο που ενθαρρύνει την αποδοχή μιας επαγγελματικής πρότασης”, σημειώνει ακόμη η κυρία Ζελενίτσα.

  Αρκετοί, όμως, είναι και αυτοί που ενώ εργάζονται σε θέσεις στο εξωτερικό, κοιτούν να επιστρέψουν με εσωτερική μετακίνηση, όπως αναφέρει ο Νίκος Μποζίκης, Head of Talent της Blueground, η οποία έχει παρουσία σε επτά χώρες.

  "Στην εταιρεία έχουν εργαστεί τα τελευταία 2-3 χρόνια πάνω από είκοσι (20) άτομα που η αμέσως προηγούμενη θέση τους ήταν στο εξωτερικό. Κάποιοι από αυτούς είναι Έλληνες που επέστρεψαν και κάποιοι από άλλες χώρες που ήρθαν με πρωταρχικό σκοπό να συνεχίσουν την καριέρα τους στην εταιρεία και να εργαστούν στην Ελλάδα”, σημειώνει.

  Ο κ. Μποζίκης τονίζει, παρόλα αυτά, ότι το κομμάτι της φορολογίας και της διαφορετικής μισθολογικής πραγματικότητας που βιώνει η Ελλάδα σε σχέση με πολλές χώρες της Ευρώπης, κάνει αρκετές φορές πολύ δύσκολο να επιτευχθεί συμφωνία στο οικονομικό κομμάτι.

  "Αν και έχουν γίνει τελευταία αρκετά βήματα, είναι νομίζω κάτι που θα πρέπει να βελτιωθεί κι άλλο σε θεσμικό επίπεδο, προκειμένου να γίνει η χώρα ακόμη μεγαλύτερος μαγνήτης για Έλληνες και ξένους που αυτή τη στιγμή δραστηριοποιούνται στο εξωτερικό”, σημειώνει χαρακτηριστικά.

  kostaskets@capital.gr 

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ