Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 26-Φεβ-2021 07:47

  Ετοιμάζονται δύο έργα 120 εκατ. ευρώ για το κυβερνητικό υπολογιστικό νέφος G-Cloud

  Ετοιμάζονται δύο έργα 120 εκατ. ευρώ για το κυβερνητικό υπολογιστικό νέφος G-Cloud
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Κώστα Κετσιετζή 

  Στο πλαίσιο του στόχου για την επέκταση των υποδομών υπολογιστικού νέφους από το Δημόσιο, το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και η Κοινωνία της Πληροφορίας (ΚτΠ) σχεδιάζουν δύο νέα έργα συνολικού προϋπολογισμού 120 εκατ. ευρώ. 

  Ο πρώτος διαγωνισμός αφορά το λεγόμενο G-Cloud δεύτερης γενιάς. Η προκήρυξη του έργου, προϋπολογισμού 25 εκατ. ευρώ βρίσκεται στην τελική ευθεία σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο  Δημήτρης Γιάντσης, Γενικός Διευθυντής Διεύθυνσης Έργων της ΚτΠ μιλώντας χθες στο ψηφιακό συνέδριο "DigitalBusiness, Cloud, Data Centers & Digital Transformation"

  Σύμφωνα με τον κ. Γιάντση το G Cloud ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2017 ως ένα καινοτόμο έργο και ήδη έχει καλυφθεί μεγάλο ποσοστό των διαθέσιμων πόρων του. Εν μέσω της επέκτασης των ψηφιακών υπηρεσιών του δημοσίου ετοιμάζεται η επόμενη γενιά του G-Cloud που θα καλύπτει ταυτόχρονα και όλες τις τελευταίες εφαρμογές και τεχνολογικές εξελίξεις.

  Εκεί πρόκειται να φιλοξενηθούν όλα τα νέα Πληροφοριακά Συστήματα Δημόσιων Φορέων, τα οποία θα υλοποιηθούν σταδιακά εντός των επόμενων 2-3 ετών και τα οποία αναμένεται να δημιουργήσουν αυξημένες ανάγκες σε αποθηκευτικό χώρο, υπολογιστική ισχύ, μνήμη, ταχύτητα επικοινωνίας και ασφάλεια. 

  Μετά από σχεδόν τρία χρόνια λειτουργίας, καθώς και τη θεσμοθέτηση του ν.4623/2019 που καθιστά υποχρεωτική την φιλοξενία και λειτουργία στο G-Cloud των κεντρικών συστημάτων όλης της Δημόσιας Διοίκησης, απαιτείται η περαιτέρω επέκταση της υπολογιστικής ισχύος, καθώς και η προσθήκη εναλλακτικού – δεύτερου – κέντρου δεδομένων για την κάλυψη της επιχειρησιακής συνέχειας των κρίσιμων πληροφοριακών συστημάτων, δυνατότητα παροχής νέων πιο προηγμένων υπηρεσιών.

  Το δεύτερο έργο, συνολικού προϋπολογισμού 95 εκατ. ευρώ, αφορά στην προμήθεια, μέσω εταιρικών συμβάσεων τριετούς διάρκειας  με δυνατότητα επέκτασης, υπηρεσιών Cloud Computing από αμιγώς public Cloud υποδομές εταιρειών όπως είναι αυτή τη στιγμή στη χώρας μας η Lamda Hellix, που πρόσφατα εξαγοράστηκε από την DigitalRealty, ή των Microsoft και Amazon, οι οποίες έχουν ανακοινώσει επενδύσεις σε Data Centers. 


  Τα έργα που έρχονται 


  Ο κ. Γιάντσης αναφέρθηκε χθες και στον μετασχηματισμό που έχει επέλθει στην Κοινωνία της Πληροφορίας για να ανταπεξέλθει στις αυξημένες υποχρεώσεις της καθώς, όπως είπε, αυτή τη στιγμή διαχειρίζεται 150 συμβάσεις δημοσίων έργων σε διάφορα στάδια ωριμότητας, συνολικού προϋπολογισμού 1,8 δισ ευρώ  και ταυτόχρονα δράσεις κρατικών ενισχύσεων αξίας περίπου 300 εκατ. (σύνολο 2,1 δισ. ευρώ). Ο αριθμός αυτός θα μεγαλώσει με τα έργα της Ψηφιακής Βίβλου και του Ταμείου Ανάκαμψης για τα οποία η ΚτΠ καταθέτει το διάστημα αυτό τεχνικά δελτία προς έγκριση.

  Ενδεικτικά, μέχρι τον Απρίλιο αναμένεται να προκηρυχθούν 20 έργα συνολικού προϋπολογισμού 110 εκατ. που όπως είπε ο κ. Γιάντσης θα παρεμβαίνουν στον πυρηνα της δημόσιας διοίκησης και με στόχο την εξυπηρέτηση του Έλληνα πολίτη και των επιχειρήσεων. 


  kostaskets@capital.gr 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ