Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 23-Φεβ-2021 12:55

  Συνεργασία ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής – Oceanwinds για offshore αιολικά πάρκα

  Συνεργασία ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής – Oceanwinds για offshore αιολικά πάρκα
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Χάρη Φλουδόπουλου

  Τη συνεργασία με την εταιρεία Oceanwinds, την εταιρεία που έχει δημιουργηθεί από δύο κολοσσούς της πράσινης ενέργειας την γαλλική Engie και την πορτογαλική EDP και η οποία επικεντρώνεται στην ανάπτυξη θαλάσσιων αιολικών πάρκων, ανακοίνωσε προ ολίγου ο επικεφαλής της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή Γιώργος Περιστερης. Με την συγκεκριμένη εξειδικευμένη εταιρεία θα συνεργαστεί η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή στην προσπάθειά της να αναπτύξει θαλάσσια αιολικά πάρκα στην Ελλάδα, ανέφερε ο κ. Περιστέρης υπογραμμίζοντας την εμπειρία που έχει αποκτήσει στο πλαίσιο της ανάπτυξης έργων σε άλλες περιοχές της Ευρώπης. 

  Ο κ. Περιστέρης, μιλώντας στο workshop που διοργανώνει η ΕΛΕΤΑΕΝ για τα θαλάσσια αιολικά πάρκα, τάχθηκε υπέρ της θέσπισης ενός μεικτού μοντέλου ανάπτυξης της αγοράς των offshore αιολικών, που θα επιτρέπει την ανάπτυξη έργων με ιδιωτική πρωτοβουλία παράλληλα με τα έργα που θα αναπτυχθούν αδειοδοτικά με πρωτοβουλία του κράτους και θα διατεθούν σε εταιρείες μέσω διαγωνισμών. 

  Όπως ανέφερε ο κ. Περιστέρης υπάρχουν χώρες της Μεσογείου, όπως η Γαλλία, η Πορτογαλία και η Ισπανία που ακολουθούν αυτό το μεικτό σύστημα. Σε αυτές τις χώρες προβλέπεται να αναπτυχθούν περίπου 10,6GW έργων με ιδιωτική πρωτοβουλία στο διάστημα 2027 έως 2030 ενώ σε δεύτερη φάση, την περίοδο 2030 – 2035 προετοιμάζονται μέσω διαγωνισμών πάρκα ισχύος 31GW. Το παράδειγμα της Ευρώπης δείχνει ότι τα πρώτα χρόνια οι ιδιώτες αναλαμβάνουν το ρίσκο της ανάπτυξης, σημείωσε ο επικεφαλής της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή. Ο ίδιος πρότεινε συγκεκριμένη μεθοδολογία, μέχρις ότου ολοκληρωθεί το πλαίσιο για την ανάπτυξη των θαλάσσιων αιολικών πάρκων, που θα επιτρέπει να εκδηλωθεί ενδιαφέρον και να εγκατασταθούν μετρητικοί σταθμοί σε περιοχές ενδιαφέροντος. Για τη δέσμευση μιας περιοχής για έρευνα θα πρέπει να γίνεται μια διαδικασία προέγκρισης με απόφαση του υπουργού ενέργειας, ώστε να μπορούν να ξεκινήσουν οι έρευνες. Οι αιτήσεις αυτές, πρόσθεσε δε θα πρέπει να γίνονται ασύδοτα αλλά ο ανάδοχος θα πρέπει να υποχρεούνται να καταβάλει ετήσιο αντάλλαγμα χρήσης και εγγυητική επιστολή για οποιαδήποτε περιβαλλοντική αποκατάσταση προκύψει. 

  Ο κ. Περιστέρης τάχθηκε υπέρ της πρότασης, μέχρι να μπουν σε τροχιά τα μεγάλης κλίμακας έργα, τα πρώτα θαλάσσια πάρκα να γίνουν με προκαθορισμένη τιμή και μετά να ακολουθήσουν διαγωνισμοί. 

  Καταλήγοντας ο κ. Περιστέρης σημείωσε ότι τα θαλάσσια αιολικά πάρκα έχουν σημαντική εγχώρια προστιθέμενη αξία λόγω της μεγάλης δαπάνης για τις μεταλλικές κατασκευές που είναι απαραίτητες και οι οποίες θα προσφέρουν έργο στην ναυπηγική βιομηχανία αλλά και λόγω των διασυνδέσεων και των αναγκαίων καλωδίων που απαιτούνται. Όσο πιο γρήγορα ξεκινήσουν τα έργα, αυτό σημαίνει αιμοδοσία για την ελληνική οικονομία, ανέφερε ο κ. Περιστέρης. 

  Σκρέκας: Να κεφαλαιοποιήσουμε το ενδιαφέρον

  Την ημερίδα της ΕΛΕΤΑΕΝ για τα θαλάσσια αιολικά πάρκα άνοιξε ο υπουργός περιβάλλοντος και ενέργειας Κ. Σκρέκας, ο οποίος τόνισε ότι το δυναμικό των ελληνικών είναι τεράστιο και στόχος του ΥΠΕΝ είναι να κεφαλαιοποιήσει το μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον που υπάρχουν. Ο κ. Σκρέκας έθεσε ως χρονικό ορόσημο τον επόμενο Ιούνιο για την εκδήλωση των νομοθετικών πρωτοβουλιών του υπουργείου σε σχέση με μια σειρά από ζητήματα που αφορούν στο κομμάτι της αποθήκευσης ενέργειας, των αιολικών πάρκων αλλά και την ενσωμάτωση ευρωπαϊκών οδηγιών. Ο ίδιος χαρακτήρισε πολύ σοβαρή και εμπεριστατωμένη την μελέτη της ΕΛΕΤΑΕΝ που θα βοηθήσει να δημιουργηθεί το κατάλληλο πλαίσιο για την επιτάχυνση των επενδύσεων. Στόχος, είπε είναι η συντόμευση του χρόνου υλοποίησης, ενώ πρόσθεσε ότι λαμβάνοντας υπόψη τις δυσκολίες των ελληνικών θαλασσών θα δοθεί μεγάλο βάρος στην προσπάθεια υλοποίησης πιλοτικών έργων που θα αναδείξουν προβλήματα και λύσεις και το δρόμο για επόμενα μεγαλύτερα έργα. Αυτό το μοντέλο της πιλοτικής ανάπτυξης ακολούθησαν και άλλες χώρες, υπογράμμισε ο κ. Σκρέκας. 

  Από την πλευρά του ο Γ.Γ. δημοσίων επενδύσεων και ΕΣΠΑ Δ. Σκάλκος τόνισε ότι στο υπουργείο ανάπτυξης υπάρχει "μεγάλη δίψα" για να χρηματοδοτηθούν πραγματικές δράσεις αυξημένης προστιθέμενης αξίας που μπορούν να συμβάλουν στην ανάταξη της ελληνικής οικονομίας. 

  Στο workshop της ΕΛΕΤΑΕΝ παρενέβη και η γ.γ. ενέργειας Αλ. Σδούκου η οποία τόνισε ότι τα βασικά στοιχεία του νέου μηχανισμού έχουν κλειδώσει ωστόσο επιφυλάχθηκε για τις επίσημες ανακοινώσεις. Όπως είπε η σωστή μεθοδολογική προσέγγιση θα πρέπει να βασίζεται σε τρεις άξονες: τη χωροθέτηση και αδειοδότηση, την διασύνδεση με το σύστημα μεταφοράς και τον τρόπο αποζημίωσης των επενδυτών. 

  Για τον πρώτο άξονα ανέφερε ότι το ΥΠΕΝ προσπαθεί να βρει τη χρυσή τομή μεταξύ της πρότασης για κυρίαρχο ρόλο του κράτους στην προεπιλογή και ανάπτυξη των περιοχών που θα αξιοποιηθούν και της ανάπτυξης της αγοράς με ιδιωτική πρωτοβουλία. Για το θέμα των διασυνδέσεων η κ. Σδούκου ανέφερε ότι σίγουρα ο ρόλος του ΑΔΜΗΕ θα είναι κομβικός, προσθέτοντας ότι αυτό που χρειάζεται είναι να βρεθεί ένας τρόπος που θα εξασφαλίζει τη γρήγορη και ασφαλή ανάπτυξη  των διασυνδέσεων με τη μικρότερη επιβάρυνση. Τέλος για τον τρόπο αποζημίωσης των επενδυτών η γγ του ΥΠΕΝ σημείωσε ότι αυτή αποτελεί βασική παράμετρο καθώς θα εξασφαλίσει τη δυνατότητα χρηματοδότησης των έργων. 

  Ο γγ Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος Ε. Μπακογιαννης αναφέρθηκε από την πλευρά του στα θέματα χωροθέτησης των θαλάσσιων αιολικών πάρκων αναλύοντας το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο αλλά και τις ανάγκες που υπάρχουν για συμπληρώσεις και επικαιροποιήσεις. 

  Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ Γ. Γιαρέντης τόνισε για το θέμα του κόστους ότι θα πρέπει να βρεθεί η χρυσή τομή ώστε αφενός να προσελκυθούν οι αναγκαίες επενδύσεις και να καταστεί εμπορικά βιώσιμη η ανάπτυξη θαλάσσιων αιολικών πάρκων στη χώρα μας και την ελληνική αγορά και αφετέρου να μην δημιουργηθεί υπέρμετρο βάρος στο κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας και στον ΕΛΑΠΕ.

  Ο αντιπρόεδρος του ΑΔΜΗΕ Γ. Μάργαρης τόνισε ότι η πρόταση για σχεδιασμό και υλοποίηση των διασυνδέσεων από τον ΑΔΜΗΕ έχει πλεονεκτήματα ως προς το χρόνο υλοποίησης και το συνολικό κόστος που θα είναι μικρότερο, αλλά και ως προς την τεχνική αξιοπιστία και την ελαχιστοποίηση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος των συγκεκριμένων έργων. 

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ