Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 19-Φεβ-2021 07:48

  Πού επενδύει η εταιρεία ακινήτων Prodea Investments

  Πού επενδύει η εταιρεία ακινήτων Prodea Investments
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Πέννυς Κούτρα

  Την εισφορά νέων ακινήτων και συμμετοχών στην μικτή εταιρεία που δημιουργείται μετά τη στρατηγική συνεργασία με τον όμιλο Yoda του επιχειρηματία Γ. Παπαλέκα εξετάζει η διοίκηση της Prodea Investments.

  Αν και ο κλάδος των τουριστικών υποδομών κατέχει μικρό μέρος (μόλις το 7%) στο ευρύτατο χαρτοφυλάκιο ακινήτων της εταιρείας, το οποίο συνολικά ξεπερνά  σε  αξία τα 2 δις.ευρώ, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της Prodea Investments, κ. Ά. Καρυτινό, κάποιες υφιστάμενες συμμετοχές ενδέχεται να εισφερθούν στο  εξειδικευμένο όχημα που δημιουργείται, το οποίο θα ενισχυθεί με μελλοντικές επενδύσει στον κλάδο του hospitality.

  Χαρακτηριστικά, ο κ.Καρυτινός αναφέρει ότι το χαρτοφυλάκιο ξενοδοχείων στην Ελλάδα περιλαμβάνει το υπό κατασκευή ξενοδοχείο στην Ομόνοια, στο Σαρόγλειο Μέγαρο,  που θα λειτουργήσει υπό το σήμα Moxy στα τέλη του 2021. Πρόκειται για επένδυση στην οποία η Prodea συμμετέχει με ποσοστό 35% (στην κοινοπραξία με την Dimand και την EBRD). Τ

  α υπόλοιπα assets του χαρτοφυλακίου αφορούν  το Ergon House, το ξενοδοχείο Moxy στην Πάτρα, το Lazart στη Θεσσαλονίκη και το υπό κατασκευή ξενοδοχείο στο Μοναστηράκι. Τους επόμενους μήνες θα αξιολογηθεί ποια ξενοδοχεία θα εισφερθούν στο νέο όχημα, με αυτά που έχουν μικρότερο μέγεθος να εκτιμάται ότι θα παραμείνουν στο χαρτοφυλάκιο της εισηγμένης ΑΕΕΑΠ.

  Παρόλα αυτά η παραπάνω πρόθεση δίνει τον τόνο όσον αφορά τα μελλοντικά σχέδια για την ανάπτυξη του joint venture με τον όμιλο Yoda, ως τον βραχίονα των επενδύσεων της Prodea στον ξενοδοχειακό τομέα σε Ελλάδα, Κύπρο και την ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου.

  Κύριος άξονας ωστόσο της στρατηγικής ανάπτυξης της εταιρείας παραμένει η επένδυση σε χώρους γραφείων, τομέα που καλύπτει το 45% του χαρτοφυλακίου της αλλά και η προώθηση των επενδύσεων στον αναπτυσσόμενο τομέα των logistics.

  Σημειώνεται εξάλλου πως η Prodea διατηρεί ένα pipeline επενδύσεων της τάξης των 500 εκατ.ευρώ, με στρατηγικό στόχο να αυξήσει μεσοπρόθεσμα στα 3 δις.ευρώ την αξία του χαρτοφυλακίου της.

  Σύμφωνα με τον κ.Καρυτινό, ο τομέας logistics θα απορροφήσει τον κύριο όγκο των επενδύσεων τα επόμενα χρόνια, προκειμένου να αποκτήσει ικανό μέγεθος και να αποτελέσει έναν από τους βασικούς πυλώνες του χαρτοφυλακίου. Εκτός από την επένδυση στο Μαρκόπουλο για την αγορά κέντρου logistics που πραγματοποιήθηκε το 2020, η διοίκηση της Prodea εκτιμά ότι μέσα στο α’ εξάμηνο του 2021 θα έχει προχωρήσει η προσυμφωνημένη  συναλλαγή για την απόκτηση ενός ακόμη αποθηκευτικού κέντρου στην Αττική.

  Παράλληλα, συνεχίζονται οι επενδύσεις στον τομέα γραφειακών χώρων με  το υπό κατασκευή κτίριο γραφείων στο Μαρούσι, στην οδό Φραγκοκκλησιάς, και τα υφιστάμενα projects σε συνεργασία με την Dimand (αναβάθμιση του Πύργου Πειραιά, το κτίριο γραφείων στη Λεωφ. Συγγρού κ.α.).

  Ταυτόχρονα, επιχειρείται η "ανακύκλωση" των γραφειακών χώρων με την προσθήκη των παραπάνω σύγχρονων ακινήτων και την πώληση παλαιότερων κτιρίων, όπως συνέβη με την τελευταία συναλλαγή πώλησης "πακέτου" γραφείων χώρων έναντι 134 εκατ.ευρώ και πάλι σε εταιρεία του επιχειρηματία Γ. Παπαλέκα.

  Αλλαγή πλεύσης για το Picasso Fund

  Σύντομα αναμένεται να ολοκληρωθεί το project  για την αξιοποίηση του χαρτοφυλακίου ακινήτων που διαθέτει η Prodea Investments στην Ιταλία. Το project πώλησης των 13 μισθωμένων ακινήτων σε Μιλάνο και Ρώμη είχε ξεκινήσει ήδη από τις αρχές του 2020, ωστόσο η πανδημία πέραν των καθυστερήσεων, φαίνεται ότι φέρνει νέο μοντέλο αξιοποίησης.

  Σύμφωνα με τον κ. Καρυτινό το επόμενο διάστημα οριστικοποιείται η "αρχιτεκτονική" του deal, καθώς όπως αναφέρει στο capital.gr "κατά τη διάρκεια της πανδημίας που έπληξε σφοδρά την Ιταλία, γεννήθηκαν και ευκαιρίες".

  Πάντως, η διαταραχή που επέφερε η πανδημία σίγουρα μεταθέτει για το μέλλον τη σχεδιαζόμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας, δεδομένου ότι οι αποτιμήσεις του κλάδου των εταιρειών αξιοποίησης και εκμετάλλευσης ακινήτων στις διεθνείς αγορές είναι δυσμενείς, ώστε να επιτρέψουν στην παρούσα φάση μια τέτοια κίνηση. Ο στόχος πάντως είναι η αύξηση του free float κατά 15% τουλάχιστον, όταν κριθεί ώριμος ο χρόνος διενέργειας της αύξησης.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ