Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 18-Φεβ-2021 08:50

  Στα 126 εκατ. ευρώ τα εκτιμώμενα ετήσια έσοδα της Vantage Towers Greece

  Στα 126 εκατ. ευρώ τα εκτιμώμενα ετήσια έσοδα της Vantage Towers Greece
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Κώστα Κετσιετζή

  Στα 126 εκατ. ευρώ εκτιμώνται τα ετήσια έσοδα της Vantage Towers Greece, της εταιρείας διαχείρισης των παθητικών στοιχείων σταθμών βάσης, δηλαδή των "πύργων” που φιλοξενούν τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας, που δημιούργησαν η Vodafone και η Wind πριν από μερικούς μήνες.

  Το ποσό αυτό υπολογίζει για το οικονομικό έτος 2020 ο όμιλος της Vantage Towers,που ίδρυσε η Vodafone και η οποία ετοιμάζεται να μπει στο Χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης, εντός τους 2021. Για το εννεάμηνο του οικονομικού έτους 2021, που λήγει στις 31 Μαρτίου, τα έσοδα της ελληνικής εταιρείας υπολογίζονται στα 95 εκατ. ευρώ.

  Υπενθυμίζεται ότι η Vantage Towers Greece ιδρύθηκε από τις Vodafone και Wind τον περασμένο Δεκέμβριο, με μια "προίκα” περίπου 5.000 πύργων κεραιών (macro-sites) από τις δύο εταιρείες. Το ποσοστό της Vodafone στην Vantage Towers Greece (62%) μεταβιβάστηκε στον όμιλο της Vantage Towers, ο οποίος όταν πραγματοποιήσει το IPO του, θα εξαγοράσει και το υπόλοιπο 38% που κατέχει η Wind, έναντι 288 εκατ. ευρώ.

  Η Ελλάδα είναι η τρίτη μεγαλύτερη αγορά της Vantage Towers, μετά από την Γερμανία και την Ισπανία. Η εταιρεία διαχειρίζεται συνολικά περισσότερους από 45,4 χιλιάδες σταθμούς βάσης σε όλη την Ευρώπη. Τα pro forma έσοδα του ομίλου το εννεάμηνο του οικονομικού έτους 2021 διαμορφώθηκαν στα 723 εκατ. ευρώ και τα pro forma προσαρμοσμένα EBIΤDAaL στα 394 εκατ. ευρώ.

  H Vantage Towers Greece διαχειρίζεται περί τις 4,8 χιλιάδες σταθμούς βάσης. Τα pro forma έσοδα εννεαμήνου διαμορφώθηκαν στα 95 εκατ. ευρώ και το pro forma ΕΒΙΤDAal στα 41 εκατ. ευρώ. Βασικοί πελάτες της Vantage Towers Greece είναι οι Vodafone Ελλάδας και η Wind Hellas που έχουν δεσμευθεί να προχωρήσουν σε μια νέα πολυετή συμφωνία με τη Vantage Towers (Σύμβαση Πλαίσιο Παροχής Υπηρεσιών - "MSA") αρχικής διάρκειας 8 ετών, με τρεις επιπλέον διαδοχικές περιόδους ανανέωσης, διάρκειας 8 ετών η κάθε μία. Μεταξύ άλλων, με βάση τη συμφωνία αυτή, η Vantage Towers θα είναι ο προτιμώμενος προμηθευτής νέων σταθμών βάσης και για τις δύο εταιρείες.

  Τι κάνουν οι tower companies

  Σημειώνεται ότι οι εταιρείες σταθμών βάσεων (tower companies), όπως η Vantage Towers, έχουν υπό την ιδιοκτησία τους και διαχειρίζονται τους "πύργους" πάνω στους οποίους οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι αλλά και άλλες εταιρείες, όπως τηλεοπτικοί ή ραδιοφωνικοί σταθμοί, εγκαθιστούν τον δικτυακό τους εξοπλισμό (κεραίες, ραδιοσυστήματα κ.λπ.).

  Λειτουργούν με έναν τρόπο όχι πολύ διαφορετικό απ' αυτό άλλων εταιρειών υποδομών ή και real estate: Διαχειρίζονται, ελέγχουν και συντηρούν υποδομές. Με τον κύριο όγκο των εσόδων τους να προέρχονται από τα ενοίκια που πληρώνουν οι πάροχοι, οι εταιρείες σταθμών βάσεων προσφέρουν σταθερές αποδόσεις, προσελκύοντας μεγάλους θεσμικούς επενδυτές, όπως συνταξιοδοτικά Ταμεία και ασφαλιστικούς οργανισμούς, που κατά κανόνα αποφεύγουν επενδύσεις με μεγάλο ρίσκο.

  Πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Vantage Towers Greece έχει αναλάβει ο Αθανάσιος Εξαρχος, πρώην επικεφαλής της Nokia στην Ελλάδα. Τα υπόλοιπα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας είναι οι Αδαμαντία Παπαδοπούλου, Ευαγγελία Τσίλου, Γεώργιος Σιγανίδης και Παναγιώτης Ξυνής.

  kostaskets@capital.gr 

   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ