Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 17-Φεβ-2021 07:49

  Άλμα μεγέθους το 2020 για την BriQ Properties

  Άλμα μεγέθους το 2020 για την BriQ Properties
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Πέννυς Κούτρα

  Αύξηση κατά 60% παρουσίασε μέσα στο 2020 η αξία του  χαρτοφυλακίου ακινήτων της BriQ Properties ΑΕΕΑΠ, χρονιά που η εισηγμένη θυγατρική του ομίλου Quest προχώρησε σε δυναμικό πλάνο επενδύσεων αλλά και υιοθέτηση νέας στρατηγικής.

  Η εταιρεία διαθέτει σήμερα αθροιστικά 28 ακίνητα διαφόρων κατηγοριών και εκμεταλλεύσεων με συνολική αξία αποτίμησης στα 101,2 εκατ. ευρώ, όταν στο τέλος του 2019 κατείχε ακίνητα 41,8 χιλιάδων τ.μ. αποτίμησης της τάξης των 42,2 εκατ. ευρώ περίπου.

  Η παραπάνω εξέλιξη ήρθε μετά τη διενέργεια το 2019 της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου με μετρητά ύψους 50 εκατ.ευρώ περίπου, προσφέροντας κεφάλαια που εξαντλήθηκαν μέσα στο 2020 για τους επενδυτικούς στόχους της εταιρείας.

  Η σημαντικότερη εξέλιξη αφορούσε την περαιτέρω διείσδυση της εταιρείας στον κλάδο των Logistics, η οποία υποστηρίζεται τόσο οργανικά (με την αγορά εκτάσεων για τη δημιουργία αποθηκευτικών χώρων) όσο και μέσω εξαγορών, όπως συνέβη με την εξαγορά του 80% της Sarmed Warehouses του ομίλου Σαραντίτη, που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Νοέμβριο.

  Λίγο νωρίτερα, η εταιρεία απέκτησε επίσης 3 νέα οικόπεδα στον Ασπρόπυργο, αθροιστικού εμβαδού 27.389,50 τ.μ., τα οποία  είναι όμορα σε ήδη ιδιόκτητα οικόπεδα επιφανείας 57.529 τ.μ., επί των οποίων η εταιρεία ήδη αναπτύσσει σύγχρονο κτίριο αποθήκευσης και διανομής επιφάνειας 20.764,42 τ.μ. Με τη νέα προσθήκη σχεδιάζεται η ανάπτυξη νέων αποθηκών της τάξης των 10.000 τ.μ.

  Κατά το εννεάμηνο του 2020, στο χαρτοφυλάκιο της εταιρείας ο τομέας Logistics καταλάμβανε το 14,4%, ενώ 7,2% αντιπροσώπευαν οικόπεδα (που αξιοποιηθούν για τον παραπάνω τομέα).

  Τα κτίρια γραφείων αφορούσαν στο 43,2% του χαρτοφυλακίου της, η οποία ωστόσο έχει μειώσει δραστικά την εξάρτηση της από τον όμιλο Quest, μειώνοντας την απασχόληση των ακινήτων από τον όμιλο στο 44% από 97% μέσα σε τέσσερα χρόνια. Το επόμενο μεγάλο ποσοστό αφορούσε τον τομέα των ξενοδοχείων (26,8%), που εκπροσωπείται με 5 μονάδες, με πιο πρόσφατη το ξενοδοχείο The Modernist στο Κολωνάκι.

  Η εταιρεία επιπλέον διατήρησε θετικούς ανάπτυξης των μεγεθών της στο εννεάμηνο της περασμένης χρήσης με αύξηση κατά 32% στα έσοδα από ενοίκια, έχοντας ενσωματώσει ήδη τον κύριο όγκο των επιπτώσεων της πανδημίας. 

  Επίσης, τερμάτισε τη χρήση έχοντας πρόωρα αποπληρώσει ομολογιακό δανεισμό, που την οδηγεί το 2021 με καθαρό ταμείο, και νέες ανοιχτές τραπεζικές γραμμές χρηματοδότησης. Εξάλλου, μέσα στο Φεβρουάριο με τη σύναψη δανεισμού προχώρησε στην αγορά γραφείων στον Πειραιά, ήδη μισθωμένα, έναντι 2,1 εκατ. ευρώ συνεχίζοντας και το 2021 την επενδυτική της στρατηγική.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ