Συνεχης ενημερωση

  Κυριακή, 14-Φεβ-2021 08:41

  Νέοι παίχτες στην εγχώρια αγορά των τηλεπικοινωνιών

  Νέοι παίχτες στην εγχώρια αγορά των τηλεπικοινωνιών
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Κώστα Κετσιετζή

  Έντονη κινητικότητα παρατηρείται στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών, καθώς με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο ενεργειακές εταιρείες διερευνούν την πιθανότητα δραστηριοποίησής τους στον κλάδο, ενώ οι τρεις πάροχοι (ΟΤΕ, Vodafone, Wind) συνεχίζουν τις επενδύσεις για τα νέα δίκτυα 5G και οπτικών ινών. 

  Την περασμένη εβδομάδα η εταιρεία παροχής ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου, Volton, ανακοίνωσε την πρόθεσή της να δραστηριοποιηθεί στην τηλεπικοινωνιακή αγορά ως εικονικός πάροχος (Mobile Virtual Network Operator – MVNO), δηλαδή ως εταιρεία που δεν διαθέτει δικό της δίκτυο αλλά το "νοικιάζει" από τους εγκαταστημένους παρόχους.

  Για τον σκοπό αυτό, έστειλε επίσημο αίτημα προς όλες τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας με στόχο την πρόσβαση σε ραδιοδίκτυο και τη σύναψη στρατηγικής συμφωνίας, ενώ ενημέρωσε και την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ). 

  Σύμφωνα με πληροφορίες, η Volton σκοπεύει να δραστηριοποιηθεί τόσο στη σταθερή όσο και στην κινητή τηλεφωνία και internet. Σημειώνεται ότι η εταιρεία, μέσω της θυγατρικής της, HRS Mobile, λειτουργεί ένα μεγάλο call center στον Πειραιά, το οποίο συνεργάζεται με τη Vodafone για την προώθηση συνδρομών αλλά και συνδυαστικών πακέτων. 

  Διεθνώς, την πρακτική των NVMO ακολουθούν πολλές εταιρείες που διαθέτουν ήδη μια πελατειακή βάση, την οποία μπορούν να αξιοποιήσουν προσφέροντας ειδικά προϊόντα κινητής τηλεφωνίας σε ανταγωνιστικές τιμές. Κατά το παρελθόν πολλές ευρωπαϊκές εταιρείες, από ενεργειακές έως και αεροπορικές, έχουν δοκιμάσει αυτό το μοντέλο με διάφορα ποσοστά επιτυχίας. 

  Υποστηρικτής της προοπτικής των MVNO εμφανίζεται ο πρόεδρος της ΕΕΤΤ, Κωνσταντίνος Μασσέλος, ο οποίος σε ομιλία του το περασμένο φθινόπωρο είχε εκτιμήσει ότι εν όψει της έλευσης του 5G "κάθε εταιρεία με περισσότερους από 80.000 με 100.000 πελάτες στην Ελλάδα θα πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο να γίνει εικονικός πάροχος". 

  Πηγές της Volton αναφέρουν, πάντως, πως η είσοδος στην αγορά της τηλεφωνίας δεν γίνεται απλά με τη λογική των συνδυασμένων πωλήσεων στους περίπου 160.000 πελάτες της, αλλά ως μια επενδυτική κίνηση που έχει νόημα στην Ελλάδα, καθώς δημιουργείται χώρος για έναν νέο "παίχτη".

  Η περίπτωση της Forthnet 

  Τα πάντα, βεβαίως, θα εξαρτηθούν από την ανταπόκριση που θα έχει το αίτημα της Volton από τους παρόχους κινητής. Η Forthnet βρισκόταν σε διαπραγματεύσεις για περίπου δύο χρόνια για να κλείσει συμφωνία MVNO και τελικά χρειάστηκε η παρέμβαση της ΕΕΤΤ για τους όρους και τιμές χονδρικής πρόσβασης. 

  Η Forthnet ξεκίνησε την πιλοτική λειτουργία της Nova Mobile το προηγούμενο καλοκαίρι και η κανονική λειτουργία αναμενόταν το φθινόπωρο του 2020. Ωστόσο οι μετοχικές αλλαγές έφεραν καθυστερήσεις, ενώ η νέα ιδιοκτησία της εταιρείας φαίνεται να προχωρά σε νέα αναβολή της κινητής, καθώς το βάρος πέφτει στη συνδρομητική τηλεόραση και το τηλεοπτικό περιεχόμενο. Οι τελικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν την άνοιξη. 

  Πάντως στην Ελλάδα σήμερα δεν δραστηριοποιείται κανένας εικονικός πάροχος κινητής. Η πιο πρόσφατη ήταν η Cyta Hellas που τελικά εξαγοράστηκε το 2018 από τη Vodafone, σε μια συμφωνία ύψους 118 εκατ. ευρώ. Κατά την περίοδο της εξαγοράς η εταιρεία είχε 300.000 συνδρομητές σταθερής και internet και μόλις 40.000 πελάτες κινητής, ως εικονικός πάροχος.

  Νέες επενδύσεις στα δίκτυα 

  Ενδιαφέρον για επενδύσεις στις τηλεπικοινωνίες και συγκεκριμένα στις οπτικές ίνες έχουν δείξει και οι διαχειριστές των δικτύων ενέργειας, τόσο ο ΑΔΜΗΕ όσο και η ΔΕΗ μέσω του ΔΕΔΔΗΕ. 

  O ΑΔΜΗΕ, μέσω της 100% θυγατρικής του Grid Telecom, που ιδρύθηκε τον Ιανουάριο του 2019, έχει ως στόχο να δραστηριοποιηθεί ενεργά στη χονδρεμπορική αγορά τηλεπικοινωνιών -στα πρότυπα των μεγάλων Ευρωπαίων Διαχειριστών Μεταφοράς Ενέργειας- εκμεταλλευόμενος μεταξύ άλλων και την ανάπτυξη της αγοράς μεταφοράς δεδομένων που αναμένεται στη χώρα μας με τις επενδύσεις που σχεδιάζουν εταιρείες όπως η Microsoft και η Digital Realty μέσω της Lamda Hellix.

  Η Grid Telecom διαχειρίζεται ένα εκτεταμένο δίκτυο οπτικών ινών, άνω των 3.000 χιλιομέτρων, στην ηπειρωτική και νησιωτική Ελλάδα, ενώ μαζί με τη Τέρνα Ενεργειακή διεκδικεί και ένα τμήμα του mega-ΣΔΙΤ των 870 εκατ. ευρώ "Ultra Fast Broadband" για την ανάπτυξη δικτύου οπτικών ινών, ο διαγωνισμός για το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη. 

  Από την άλλη, η ΔΕΗ μέσω του δικτύου του ΔΕΔΔΗΕ μπορεί να επιτελέσει έναν διαφορετικό ρόλο. Αυτόν της διασύνδεσης των σπιτιών και των κτιρίων της χώρας με τα δίκτυα οπτικών ινών, το λεγόμενο Fiber To The Home (FTTH). Χωρίς να μπει στο κομμάτι της λιανικής πώλησης υπηρεσιών τηλεπικοινωνιών (όπως είχε επιχειρήσει την προηγούμενη δεκαετία με την Tellas) η ΔΕΗ θα μπορεί να μισθώνει την υποδομή δικτύου.

  Εκεί βέβαια θα κληθεί να αντιμετωπίσει και τον ανταγωνισμό από τους παρόχους που δημιουργούν με γρήγορες ταχύτητες τα δικά τους δίκτυα FTTH. Το μεγαλύτερο εκ των οποίων διαθέτει ο ΟΤΕ, ο οποίος ξεπέρασε τις 300.000 συνδέσεις οπτικής ίνας μέχρι την πρίζα, ενώ έχει ως στόχο να φθάσει τις 500.000 συνδέσεις μέχρι το τέλος του 2021. Τα δίκτυα οπτικών ινών, είτε μέχρι το σπίτι είτε μέχρι την καμπίνα (FTTC), επεκτείνουν συνεχώς και οι Vodafone - Wind.    

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ