Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 10-Φεβ-2021 07:43

  Τηλεπικοινωνίες: Έρχονται ανατροπές από τους εικονικούς παρόχους

  VOLTON
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Κώστα Κετσιετζή

  Τον περασμένο Σεπτέμβριο ο πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) Κωνσταντίνος Μασσέλος μιλούσε για την ευκαιρία που δημιουργεί το 5G για την δραστηριοποίηση περισσότερων εικονικών παρόχων κινητής τηλεφωνίας (Mobile Virtual Network Operator - MVNO) στην ελληνική αγορά.

  "Προσωπικά πιστεύω ότι κάθε εταιρεία με περισσότερους από 80.000 με 100.000 πελάτες στην Ελλάδα θα πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο να γίνει MVNO”, τόνιζε ο ίδιος κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο παγκόσμιο συμπόσιο της Διεθνούς Ένωσης Τηλεπικοινωνιών προσθέτοντας ότι η ΕΕΤΤ έχει συγκεκριμένες διαδικασίες που επιτρέπουν την δημιουργία τέτοιων εικονικών παρόχων.

  Το "κάλεσμα” του κ. Μασσέλου φαίνεται ότι εισάκουσε τουλάχιστον μια ελληνική εταιρεία, η Volton Ενεργειακή που ανακοίνωσε χθες την πρόθεσή της να διευρύνει τη δραστηριότητά της και στον τηλεπικοινωνιακό κλάδο μέσα από το μοντέλο του MVNO.

  "Ο Όμιλος Voltοn απέστειλε επίσημο αίτημα για λειτουργία ως MVNO προς όλες τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, με στόχο την πρόσβαση σε ραδιοδίκτυο και τη σύναψη στρατηγικής συμφωνίας και ενημέρωσε αντίστοιχα την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ)”, ανέφερε η ανακοίνωση της εταιρείας.

  Τι κάνουν οι εικονικοί πάροχοι 

  Σημειώνεται ότι οι εικονικοί πάροχοι είναι εταιρείες που δεν διαθέτουν δικές τους υποδομές, αλλά αντίθετα "νοικιάζουν” το ραδιοδίκτυο από τους παρόχους κινητής. Συνήθως οι εταιρείες MVNO στοχεύουν σε ειδικό κοινό και αγορές προσφέροντας ειδικά πακέτα και προσφορές.

  Ακόμη, στο εξωτερικό, πολλές εταιρείες με μεγάλη πελατειακή βάση σε άλλους κλάδους, από ενεργειακές έως αεροπορικές, έχουν επιχειρήσει να προσφέρουν τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες με το μοντέλο MVNO.

  Πάντως, όπως εξηγεί στο Capital.gr ο γενικός διευθυντής της Volton, Διονύσης Τσίτος, η εταιρεία διερευνά την τηλεπικοινωνιακή αγορά όχι απλά με την προοπτική των συνδυασμένων πωλήσεων ενέργειας και κινητής. "Σταθερά ο όμιλος της Volton διερευνά νέους κλάδους δραστηριοποίησης. Πιστεύουμε ότι η τηλεπικοινωνιακή αγορά έχει προοπτικές και για αυτό ξεκινήσαμε αυτή τη διαδικασία”, σημείωσε χαρακτηριστικά.

  Υπενθυμίζεται πως μεταξύ άλλων η Volton είχε συμμετάσχει μαζί με την OTS και στον διαγωνισμό για την πώληση της Singular Logic, στον οποίο τελικά επικράτησε το σχήμα Epsilon Net - Space Hellas.  

  Την ίδια στιγμή πάντως, οι τελευταίες πληροφορίες θέλουν τη Forthnet να επανεξετάζει τη λειτουργία της Nova Mobile ως MVNO, βάσει της συμφωνίας με τη Vodafone. Είχε προηγηθεί απόφαση της ΕΕΤΤ η οποία, όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς, σε μεγάλο βαθμό αποτελεί και σημείο αναφοράς για μελλοντικές συμφωνίες μεταξύ παρόχων και MVNO.

  Αξίζει να σημειωθεί πως σήμερα στην Ελλάδα δεν λειτουργεί κανένας εικονικός πάροχος. Η τελευταία ήταν η Cyta Hellas που τελικά εξαγοράστηκε το 2018 από τη Vodafone σε μια συμφωνία ύψους 118 εκατ. ευρώ. Κατά την περίοδο της εξαγοράς η Cyta Hellas είχε περίπου 300.000 συνδρομητές σταθερής και ιντερνετ και περίπου 40.000 πελάτες κινητής τηλεφωνίας ως εικονικός πάροχος.

  kostaskets@capital.gr

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ