Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 06-Φεβ-2021 09:00

  Η εταιρεία που έμαθε τους Ρώσους να φοράνε δυτικά παπούτσια χρήζει εξυγίανσης

  Η εταιρεία που έμαθε τους Ρώσους να φοράνε δυτικά παπούτσια χρήζει εξυγίανσης
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Γκίτση 

  Η εποχή που η ελληνική υποδηματοποιία ήταν η τρίτη μεγαλύτερη στην Ευρώπη και ο πρώτος σε εξαγωγές μεταποιητικός κλάδος στη χώρα, έχει περάσει ανεπιστρεπτί. Από τη δεκαετία του ’90 και μετά αρκετές εταιρείες του κλάδου πέταξαν "λευκή πετσέτα”, καθώς δεν κατάφεραν να ανταγωνιστούν τα φθηνά κυρίως προϊόντα από τις τρίτες χώρες που κατέκλυσαν την εσωτερική αγορά -η Ελλάδα ξοδεύει ετησίως περί το μισό δισεκατομμύριο ευρώ για εισαγωγές- ενώ οι ελάχιστες που έχουν απομείνει, για να φυλάγουν Θερμοπύλες, είναι αντιμέτωπες με δυσθεώρητες συσσωρευμένες υποχρεώσεις. 

  Πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η περίπτωση της βιομηχανίας υποδημάτων Boxer-Φειδάς. Η εταιρεία που έμαθε τους Ρώσους να φοράνε δυτικού τύπου παπούτσια τη μακρινή δεκαετία του ’80, όταν υπήρχε η Σοβιετική Ένωση και η ελληνική βιομηχανία που είχε μακροχρόνια εμπειρία στις εξαγωγές, αναζητά και πάλι να βρει τον βηματισμό της. 

  Και λέμε και πάλι, γιατί το προ τριετίας σχέδιο εξυγίανσης που εγκρίθηκε από τους πιστωτές της και έλαβε στις 5 Μαρτίου του 2018 το "πράσινο φως” από το Πρωτοδικείο Αθηνών δεν περπάτησε ποτέ. Διότι το βασικό ακίνητο που διασφάλιζε τη χρηματοδότηση του business plan, δεσμεύτηκε από το Ελληνικό Δημόσιο. 

  Σήμερα, τρία χρόνια μετά, η εταιρεία αναζητά μια νέα συμφωνία με τους πιστωτές της, με τους οποίους βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις τους τελευταίους μήνες, για να "περπατήσει” μέσω μιας βιώσιμης και υλοποιήσιμης λύσης. 

  Πηγές με γνώση ανέφεραν στο Capital.gr πως η βιομηχανία, παρά το γεγονός ότι τα τελευταία δυο χρόνια, βρέθηκε στην πιο δεινή θέση, διότι της στερήθηκε ακόμα και το πλαφόν επιταγών πελατείας της -βασικό ‘εργαλείο’ για τη λειτουργία της-, συνεχίζει να έχει την προτίμηση των καταναλωτών ώστε να παράγει και να πουλά υποδήματα, και ευελπιστεί ότι θα πετύχει συμφωνία με τους πιστωτές της, για την ένταξή της στον νέο πτωχευτικό κώδικα που δίνει δεύτερη ευκαιρία στις βιώσιμες επιχειρήσεις.

  Μπορεί η Boxer-Φειδάς όμως να καταστεί βιώσιμη; Ναι, λένε πηγές της εταιρείας οι οποίες σημειώνουν πως τον τελευταίο χρόνο έχει δημιουργηθεί μια task force με έμπειρα στελέχη της αγοράς ικανά για να αντιμετωπίσει η βιομηχανία τα χρονίζοντα προβλήματά της, που έχουν δημιουργηθεί με την οικονομική κρίση της τελευταίας δεκαετίας και προσφάτως λόγω της πανδημίας, και να θέσει τις βάσεις για την επόμενη ημέρα. 

  Στο πλαίσιο αυτό έχουν υπάρξει εκ βάθρων αλλαγές προσώπων στο διοικητικό της συμβούλιο, αλλά και κουλτούρας στο μοντέλο διοίκησης και στο επιχειρηματικό της πλάνο. Προτεραιότητα πλέον έχουν οι εξαγωγές, η ανάλυση δεδομένων για τις τιμές των Α’ υλών, οι συνεργασίες με εταιρείες του εξωτερικού και η εύρεση συνεργασιών για παραγωγή διευρυμένης γκάμας υποδημάτων φασόν (‘private label’). 

  Αλλαγές προβλέπονται και στο τελικό προϊόν και στη διάθεση αυτού. Στο business plan που έχει εκπονήσει η εταιρεία, το οποίο και έχει παρουσιάσει στους πιστωτές της και συγκεκριμένα στις τράπεζες, προβλέπεται επέκταση του σχεδιασμού και της γκάμας των παραγόμενων υποδημάτων, ιδίως στο γυναικεία και αθλητικά (sneakers) παπούτσια, έμφαση στις διαδικτυακές πωλήσεις (e-shop & e-commerce BB) re-branding και γενικότερα ενός πιο οργανωμένου και "επιθετικού” marketing plan. 

  Βέβαια τον τελικό λόγο στο business plan και στο σχέδιο εξυγίανσης τον έχουν οι πιστωτές της, από τους οποίους θα κριθεί αν και πότε θα επέλθει συμφωνία προκειμένου να μπουν σε πλήρη λειτουργία οι μηχανές του εργοστασίου της που βρίσκεται στη ΒΙ.ΠΕ. Μενιδίου. Πρόκειται για το μεγαλύτερο εργοστάσιο στην Ελλάδα και από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη, το οποίο μπορεί να παράγει 8.000 ζεύγη υποδημάτων την ημέρα, δηλαδή 2 εκατομμύρια ετησίως. Ποσότητα ικανή αφενός για να καλύψει μέρος της ζήτησης στην εσωτερική αγορά αλλά και για να επανεκκινήσει τις εξαγωγές της. 

  Η εταιρεία, που δραστηριοποιείται πάνω από έναν αιώνα στην παραγωγή υποδημάτων, εμφάνισε το 2019 (τελευταίος δημοσιευμένος ισολογισμός) πωλήσεις 7,5 εκατ. ευρώ από 8,5 εκατ. ευρώ το 2018 (-11,5%) και ζημιές 775.156 ευρώ έναντι κέρδους 367.487 ευρώ. Τα Ίδια Κεφάλαιά της έχουν καταστεί αρνητικά -2,5 εκατ. ευρώ, οι σωρευμένες ζημιές ξεπερνούν τα 19,135 εκατ. ευρώ, οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις προς το Δημόσιο και τους Ασφαλιστικούς οργανισμούς τα 7 εκατ. ευρώ ενώ αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα ρευστότητας καθώς έχει εξαντλήσει τα πιστωτικά όρια δανεισμού που της έχουν χορηγήσει οι Τράπεζες, στις οποίες έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές άνω των 24,9 εκατ. ευρώ. 

  Βέβαια δεν ήταν πάντα έτσι η κατάσταση. Πριν την οικονομική κρίση, δηλαδή τα έτη 2008 και 2009, οι πωλήσεις της είχαν ξεπεράσει τα 30 εκατ. ευρώ. Το 2010 όμως λόγω της κρίσης η εταιρεία, η οποία είχε επικεντρωθεί στην εσωτερική αγορά και είχε εγκαταλείψει τις εξαγωγές, βρέθηκε αντιμέτωπη με την κατάρρευση της αγοραστικής δύναμης και εκτεθειμένη σε υψηλές υποχρεώσεις προς τις Τράπεζες, λόγω των επενδύσεων που είχε πραγματοποιήσει. Και συγκεκριμένα της επένδυσης σε κτίρια και μέσα παραγωγής, ύψους 17 εκατ. ευρώ -ίδια κεφάλαια 6 εκατ., επιδότηση 3 εκατ. και τραπεζικός δανεισμός 8 εκατ. ευρώ- για τη δημιουργία του νέου εργοστασίου της στη ΒΙ.ΠΕ. Μενιδίου, το οποίο ολοκληρώθηκε το 2010 όταν ξέσπασε η κρίση.

  Η επένδυση ήταν αναγκαία, αλλά το timing, για τους μετά Χριστόν προφήτες, δεν ήταν το σωστό αφού συνέπεσε με την οικονομική κρίση και φόρτωσε τη βιομηχανία με δυσθεώρητα βάρη. Το ερώτημα είναι αν η εταιρεία μπορεί να ανακάμψει. Η ομάδα που "τρέχει” το business plan της εξυγίανσής της λέει "ναι". 

  Βιομηχανίες, όπως η Boxer-Φειδάς, απασχολούν σημαντικό αριθμό εργαζομένων ανά μονάδα τζίρου και, όπως υποστηρίζουν οικονομικοί αναλυτές, μπορούν να συμβάλουν στη μείωση της ανεργίας, που είναι το μεγάλο ζητούμενο.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ