Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 05-Φεβ-2021 07:49

  Ανατροπή στο "παρά πέντε" για το Project Ektasis

  Ανατροπή στο "παρά πέντε" για το Project Ektasis
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Πέννυς Κούτρα

  Νέα δεδομένα στην εξελισσόμενη διαδικασία ειδικής εκκαθάρισης της εταιρείας Ektasis Development και των συνακόλουθών πλειστηριασμών ακινήτων της φέρνει απόφαση του Δ Τμήματος του Αρείου Πάγου.

  Το ανώτατo ακυρωτικό δικαστήριο με απόφαση του στις  31 Δεκεμβρίου, η οποία κοινοποιήθηκε χθες, έκρινε πως δεν απαιτείται η άσκηση κύριας παρέμβασης για την απόκτηση της ιδιότητας του διαδίκου και πως η Ektasis είχε καταστεί  εκ του νόμου διάδικος έναντι των πιστωτών της, των τεσσάρων συστημικών τραπεζών.

  Με την παραπάνω απόφαση εν πολλοίς ανατρέπεται η απόφαση του 2019, από το  Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών, που έθεσε την εταιρεία σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης, χωρίς να της επιτρέψει να εκπροσωπηθεί. Εν ολίγοις ο Άρειος Πάγος έκρινε πως κακώς δικάστηκε ερήμην, χωρίς να ακουστούν οι ισχυρισμοί της, γεγονός που δημιουργεί νέα δεδομένα.

  Αν και η διαδικασία πλειστηριασμών των ακινήτων της Ektasis Development δεν μπορεί να ανακοπεί με νομικά μέσα, εν τούτοις δημιουργείται θέμα από το γεγονός του ότι ανοίγει ο δρόμος για νομική αντεπίθεση εκ μέρους του ιδρυτή της εταιρείας Π. Ευθυμίου έναντι των πιστωτών του.

  Ουσιαστικά, με την παραπάνω απόφαση, επισημοποιείται το σφάλμα της απόφασης του 2019 που έθεσε την εταιρεία σε ειδική διαχείριση χωρίς να λάβει υπόψη κανένα ισχυρισμό της εταιρείας και  επιτρέπεται η άσκηση τριτανακοπών εκ μέρους των παλαιών ιδιοκτητών της εταιρείας και ανοίγει ο δρόμος για εξέταση της υπόθεσης στην ουσία της αλλά και την άσκηση άλλων νομικών ενεργειών προς αποκατάσταση της εσφαλμένης δικαστικής κρίσης της απόφασης του 2019.

  Όλα τα παραπάνω συμβαίνουν μια "ανάσα" πριν τη διεξαγωγή των 15 ανεξάρτητων πλειστηριασμών για 50 ακίνητα της εταιρείας κατά το διάστημα 8-11 Φεβρουαρίου  που ήδη έχει συγκεντρώσει το ενδιαφέρον σημαντικών παικτών της αγοράς ανάπτυξης ακινήτων. Υπενθυμίζεται δε ότι  σύμβουλος της ειδικής διαχείρισης και της όλης διαδικασίας είναι ο ελεγκτικός και συμβουλευτικός οίκος PwC.

  Σύμφωνα με πληροφορίες του capital.gr έχουν ήδη κατατεθεί εγγυητικές επιστολές, μάλιστα με δέσμευση μετρητών στο 100%, εκ μέρους εγχώριων AEEAΠ και επενδυτικών funds, που προετοιμάζονται για τη διαδικασία της επόμενης εβδομάδας. Τα περιουσιακά στοιχεία της Ektasis έχουν αποτιμηθεί στα 110 εκατ.ευρώ, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες το σύνολο των κατατεθειμένων εγγυητικών επιστολών εκ μέρους των υποψηφίων διεκδικητών έχει ξεπεράσει το παραπάνω ποσό.

  Δεδομένου ωστόσο ότι οι πλειοδοτικοί διαγωνισμοί, όποια κι αν είναι η κατάληξη τους, θα πρέπει να επικυρωθούν επίσης δικαστικά, επί της ουσίας θα "τρέχουν" παράλληλα με την αντίπαλη δράση των ιδρυτών της Ektasis, που αν τελικώς οδηγήσει σε νέα διαδικασία ειδικής διαχείρισης, θα ανατρέψει πλήρως το αρχικό καθεστώς ειδικής διαχείρισης.

  Ανάμεσα στα ακίνητα που εκποιούνται, βρίσκονται οικόπεδο 17.000 τ.μ. με ακίνητο (το παλαιό κτίριο της Kodak στο Μαρούσι), άλλο οικόπεδο 4.000 τ.μ.   στον κόμβο Καλυφτάκη στην Κάτω Κηφισιά, ημιτελές κτίσμα συνολικής επιφάνειας 7.800 τ.μ, όμορα οικόπεδα  (4.800 τ.μ. και 3.700 τ.μ. αντίστοιχα με κτίσματα) στο Ηράκλειο, big boxes εμπορικά ακίνητα μισθωμένα σε μεγάλες αλυσίδες λιανεμπορίου κ.α.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ