Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 05-Φεβ-2021 07:44

  Ποια είναι η ελληνική Advent Technologies που με τζίρο 620 χιλ. "σήκωσε" $158,3 εκατ. και μπαίνει σήμερα στον NASDAQ

  Ποια είναι η ελληνική Advent Technologies που μπαίνει σήμερα στον NASDAQ
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 17:50

  Της Δανάης Μαραγκουδάκη

  Σήμερα, 5 Φεβρουαρίου, αναμένεται η είσοδος της Advent Technologies στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. Με μια πυκνή ιστορία 15 χρόνων, η εταιρεία που ξεκίνησε το 2006 στην Πάτρα πλέον θα διαπραγματεύεται μαζί με τεράστια ονόματα του NASDAQ.

  To Capital.gr μίλησε με τον Δρ. Χρήστο Κασκαβέλη, Chief Marketing Officer της Advent Technologies και μέλος του διοικητικού συμβουλίου για να μάθουμε ποια είναι η ελληνικής καταγωγής εταιρεία με  γραφεία στη Βοστώνη και στην Πάτρα που δραστηριοποιείται στην ανάπτυξη τεχνολογίας κυψελών καυσίμου (fuel cells) επόμενης γενιάς.

  "Η εταιρεία ξεκίνησε το 2006 στην Πάτρα από τον κ. Βασίλη Γρηγορίου, ο οποίος είναι και ο διευθύνων σύμβουλος, μαζί με άλλους ερευνητές του Πανεπιστημίου Πατρών και του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας. Ήδη από τα πρώτα χρόνια είχε αποκτήσει μεγάλη τεχνογνωσία”, σημειώνει ο κ. Κασκαβέλης και αναφέρεται στον διεθνώς αναγνωρισμένο επιστήμονα Βασίλη Γρηγορίου, ο οποίος είναι και επί δύο θητείες πρόεδρος του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών (ΕΙΕ). Επίσης, ο Δρ. Emory De Castro, Chief Technology Officer και μέλος του ΔΣ έχει διατελέσει αντιπρόεδρος της γερμανικής BASF στο Σόμερσετ του Νιου Τζέρσεϊ.

  Υδρογόνο το νέο καύσιμο

  Αντικείμενο της εταιρείας είναι τα fuel cells, δηλαδή οι κυψελίδες καυσίμων. Πρόκειται για "ηλεκτροχημικές μηχανές” οι οποίες μετατρέπουν υδρογόνο ή άλλες μορφές καθαρών καυσίμων σε ηλεκτρική ενέργεια. Στόχος, όπως αναφέρει ο κ. Κασκαβέλης, είναι τις επόμενες δεκαετίες να αντικατασταθούν οι πετρελαιογεννήτριες, μηχανές εσωτερικής καύσης (μηχανές πλοίων, αεροπλάνων κτλ.). "Μπορεί οι μπαταρίες να καλύπτουν τη λειτουργία μικρών αυτοκινήτων αλλά στην περίπτωση φορτηγών ή μεγαλύτερων οχημάτων θα χρειαστεί κάποια νέα μορφή καθαρού καυσίμου. Η Advent φτιάχνει αυτά τα υλικά”, σημειώνει σχετικά.

   

  Οι κυψέλες καυσίμου χρησιμοποιούν υδρογόνο, φυσικό αέριο ή άλλες μορφές καθαρών υγρών καυσίμων (efuels) για την παραγωγή "καθαρής" ενέργειας. Η συγκεκριμένη τεχνολογία έχει πολλαπλές χρήσεις στην αυτοκινητοβιομηχανία (ειδικά σε επαγγελματικά οχήματα και φορτηγά μεγάλου κυβισμού), στην αεροναυπηγική (drones) και στην παραγωγή ενέργειας εκτός δικτύου (off-grid). 

  Η συγχώνευση με την AMCI και η είσοδος στην αγορά του NASDAQ

  "Τα τελευταία δύο χρόνια υπάρχει μια κοσμογονία στον κλάδο του υδρογόνου”, σημειώνει ο κ. Κασκαβέλης, με πολλές ευρωπαϊκές χώρες να ξοδεύουν δισεκατομμύρια σε επενδύσεις στον κλάδο.

  Η Advent Technologies προχώρησε τον Δεκέμβριο σε συγχώνευση με την AMCI Acquisition Corp. και πέτυχε να αντλήσει περίπου 158,3 εκατ. δολάρια, ποσό τεράστιο σε σχέση με τα μεγέθη και τα αποτελέσματα της εταιρείας όπως περιγράφονται παρακάτω. 

  Θεσμικοί επενδυτές, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων funds υπό τη διαχείριση θυγατρικών της BNP Paribas, επένδυσαν 65 εκατ. δολάρια (6,5 εκατ. μετοχές προς $10 η μία). Η συμφωνία αυτή παρέχει στην Advent τα απαιτούμενα κεφάλαια για την υλοποίηση του επιχειρηματικού της σχεδίου που περιλαμβάνει επενδύσεις σε ανάπτυξη και παραγωγή καινοτόμων προϊόντων στις ΗΠΑ και την Ευρώπη. Ακόμη, στα σχέδια της εταιρείας είναι και η δημιουργία μιας δεύτερης μοναδας στην Αθήνα.

  Με αφορμή την είσοδο στο Nasdaq ο Δρ. Βασίλης Γρηγορίου, Διευθύνων Σύμβουλος της Advent Technologies, δήλωσε: "Είμαστε βαθιά περήφανοι για αυτή την εξαιρετική εξέλιξη που αποτελεί ορόσημο στην 15ετή επιτυχημένη πορεία της Advent Technologies. Η συνεργασία με νέους στρατηγικούς εταίρους και η άντληση επενδυτικών κεφαλαίων σε συνδυασμό με την καινοτόμο τεχνολογία και το ισχυρό επιχειρηματικό μας μοντέλο θα επιταχύνουν την εξέλιξη των προϊόντων και την επέκτασή μας σε ένα διαφοροποιημένο εύρος νέων διεθνών αγορών με υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, αξιοποιώντας τις ευκαιρίες που παρουσιάζει η οικονομία του υδρογόνου". 

  Σχετικά με την χρονική επιλογή της συμφωνίας με την AMCI και της δημόσιας προσφοράς, ο κ. Κασκαβέλης ανέφερε στο Capital.gr: "καταλάβαμε ότι είναι η σωστή στιγμή, ότι η αγορά είναι στο σωστό σημείο για να γίνουν οι επόμενες κινήσεις”. "Σε επίπεδο χρηματιστηρίου, τον τελευταίο χρόνο ειδικά, έχουν ανέβει πολύ οι εταιρείες υδρογόνου και υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για επενδύσεις”, πρόσθεσε και τόνισε πως "υπάρχουν πολύ λίγες εταιρείες που έχουν την τεχνογνωσία”.

  Σημειώνεται πως η AMCI είναι μια εταιρεία εξαγοράς ειδικού σκοπού (SPAC). Οι SPACs, είναι εταιρείες χωρίς εμπορική δραστηριότητα που σχηματίζονται αποκλειστικά για την άντληση κεφαλαίων μέσω μιας αρχικής δημόσιας προσφοράς (IPO) με σκοπό την εξαγορά μιας άλλης εταιρείας. Η SPAC περνά από την έγκριση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, δηλώνοντας ότι τα χρήματα που στοχεύει να συγκεντρώσει μέσω της IPO θα τα διαθέσει για την εξαγορά μιας εταιρείας-στόχου. Μετά το πέρας της εξαγοράς, η νέα εταιρεία που προκύπτει εισάγεται στο χρηματιστήριο με νέο δικό της ticker. Για την Advent θα είναι το NASDAQ:ADN.

  Σχετικά με την επιλογή της SPAC, ο κ. Κασκαβέλης αναφέρει πως "έχουν γίνει πολλές SPAC τον τελευταίο καιρό, πολλές απ’ αυτές έχουν ένα ρίσκο. Ωστόσο, άλλες επενδυτικές επιλογές θα ήταν αρκετά αργές, ενώ αντίθετα πολλές επενδύσεις σε πράσινη ενέργεια γίνονται μέσω SPACs”. 

  Η διοίκηση 

  Η διοίκηση της εταιρείας αποτελείται από τους κ. William Hunter, πρώην Διευθύνων Σύμβουλος της AMCI και νυν Οικονομικός Διευθυντής (CFO), Δρ. Emory De Castro, Chief Technology Officer, τον Δρ. Χρήστο Κασκαβέλη, Chief Marketing Officer, τη Δρ. Νόρα Γουρδούπη General Manager Europe, και τον James F. Coffey, Chief Operating Officer και General Counsel.  

  Η διοίκηση της εταιρείας συμμετέχει στο μετοχικό κεφάλαιο με περίπου 30%, και το υπόλοιπο ποσοστό περιλαμβάνει επενδυτές όπως η Sunlight, angel investors από τον εφοπλιστικό, βιομηχανικό και άλλους χώρους στην Ελλάδα, καθώς επίσης και ξένους επενδυτές. 

  Μεταξύ άλλων η Advent έχει αντλήσει κεφάλαια από τους: Connecticut Innovations, Piraeus Capital Management, Dolphin Capital PLC, και ιδρύθηκε με βιομηχανικούς εταίρους τους: Systems Sunlight S.A., Velti PLC, ILPRA S.A. και ιδιώτες επενδυτές.

  "Έκπληξη" ο χαμηλός τζίρος 

  Το 2019, έκλεισε για την εταιρεία με καθαρό κύκλο εργασιών στα 620.000 δολάρια καταγράφοντας αύξηση 66,2% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, ενώ τα καθαρά αποτελέσματα διαμορφώθηκαν σε ζημιές ύψους 358.000 δολ. μειωμένες από τα -565.000 δολ. το 2018. 

  Το ύψος του τζίρου πάντως των 620.000 δολ. της Advent προκαλεί έκπληξη  καθώς είναι αμελητέος. Επίσης, ερωτήματα δημιουργούνται λαμβάνοντας υπόψη τον χαμηλό τζίρο σε σχέση αφενός με το ποσό των 158,3 εκατ. δολ. που άντλησε η εταιρεία και αφετέρου με την αποτίμησή της η οποία υπολογίζεται στα 700 εκατ. δολ.

  Επιπρόσθετα, έκπληξη προκαλεί και το γεγονός ότι η εταιρεία εμφανίζει ποσό ύψους 602.000 δολ. από επιχορηγήσεις "grants" (και όχι από χορηγίες - δωρεές όπως εκ παραδρομής αναφέρθηκε αρχικά). 

   

  πιν

   

  Στο πελατολόγιο της εταιρείας συγκαταλέγονται εταιρείες όπως οι αμερικάνικες Ultra CEll και ESS Inc, η γερμανική Siqens, η γαλλική Safran, όπως επίσης και εταιρείες από την Κίνα, νέες εταιρείες στον χώρο των fuel cells κ.ά..

  Τέλος, ρωτήσαμε τον κ. Κασκαβέλη, ο οποίος ήταν εκ των συνιδρυτών της Velti από την οποία αποχώρησε το 2013, πώς αξιοποίησε την εμπειρία του παρελθόντος μιας και η Velti επίσης είχε εισαχθεί στον Nasdaq.

  Όπως τόνισε, πρόκειται για εταιρείες διαφορετικής φιλοσοφίας και business model. Επίσης, πρόσθεσε: "Η εισαγωγή μιας εταιρείας στον Nasdaq δεν είναι το τέλος αλλά η αρχή μιας τιτάνιας προσπάθειας όπου στόχος δεν είναι απλώς η τιμή της μετοχής αλλά η αλλαγή του κόσμου προς το καλύτερο είτε αυτό λέγεται ο αέρας που αναπνέουμε είτε το περιβάλλον των εργαζομένων που δίνουν τα πάντα για την εταιρεία είτε η ιστορία που αφήνουμε για τις επόμενες εταιρείες που έρθουν από την Ελλάδα”.

  Η απάντηση της εταιρείας 

  Σε email που απέστειλε ο κ. Κασκαβέλης Chief Marketing Officer της Advent Technologies στο Capital.gr αναφέρει τα εξής: 

  "Οι πωλήσεις της εταιρείας είναι $1,2 εκατ. και όχι $0,62 για το 2019

  Για το 2020 είναι $1,8 εκατ.

  Για το 2021 αναμένονται να είναι $13 εκατ. καθώς τώρα ξεκινά η μεγάλη επιχειρηματική μας επένδυση.

  Σχετικά με άλλες εταιρίες υδρογόνου στο χρηματιστήριο έχουμε το καλύτερο δείκτη EV/Revenue γιατί οι τεχνολογίες αυτές θα είναι σε μαζική παραγωγή σε κάποια χρόνια από τώρα και όχι αύριο το πρωί.

  Επίσης δεν υπάρχουν έσοδα από χορηγίες και δωρεές!! αλλά από ερευνητικά προγράμματα GRANTS.

  Τα οποία grants είναι από τα πιο ανταγωνιστικά σε ευρωπαϊκά και αμερικάνικα επίπεδα (πχ European Space Agency και Advanced Research Projects Agency–Energy USA).

  Εντύπωση ίσως μπορεί να προκαλεί ότι τα grants μας από ελληνικούς οργανισμούς είναι μηδέν.

  Επίσης η παρακάτω παράγραφος δίνει λάθος εντυπώσεις καθώς μόνο οι εταιρίες Sunlight, ILPRA και Dolphin είναι μέτοχοι της εταιρίας και περιγράφει ένα πολύ μακρινό παρελθόν.

  Μεταξύ άλλων η Advent έχει αντλήσει κεφάλαια από τους: Connecticut Innovations, Piraeus Capital Management, Dolphin Capital PLC, και ιδρύθηκε με βιομηχανικούς εταίρους τους: Systems Sunlight S.A., Velti PLC, ILPRA S.A. και ιδιώτες επενδυτές".

  Απάντηση Capital.gr: Οφείλουμε να σημειώσουμε πως στις πωλήσεις που αναφέρεται ο κ. Κασκαβέλης ότι είναι ύψους 1,2 εκατ. δολ. έχουν συμπεριληφθεί και τα "grants" ύψους 600 χιλ. δολ. Είναι προφανές πως το Capital.gr έχει διαχωρίσει το ποσό των πωλήσεων που αφορά τον καθαρόαιμο τζίρο από τα "grants" που εμφανίζονται διακριτικά. 

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ