Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 28-Ιαν-2021 09:40

  Τρεις ημέρες κράτησε το "θαύμα" στο λιανεμπόριο

  λιανεμπόριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Γκίτση 

  Λένε ότι τα θαύματα κρατάνε τρεις ημέρες. Κάτι που επιβεβαιώνεται στην πράξη σε ότι αφορά την κίνηση και τις πωλήσεις στο λιανεμπόριο, το οποίο ανέβασε "ρολά” στις 18 Ιανουαρίου αλλά μέχρι στιγμής οι προσδοκίες για σημαντικές πωλήσεις έχουν διαψευσθεί από τις πρώτες κιόλας ημέρες επαναλειτουργίας της αγοράς.

  Πηγές με γνώση αναφέρουν στο capital.gr πως οι πωλήσεις παραμένουν υποτονικές και η προσέλευση των καταναλωτών είναι μικρή, τη δεύτερη, εν λειτουργία, εβδομάδα στο λιανεμπόριο. Και την πρώτη εβδομάδα όμως, παρά τις προσδοκίες που είχαν καλλιεργηθεί, η κατάσταση δεν ήταν αυτή που ανέμενε ο εμπορικός κόσμος μετά από δύο και πλέον μήνες όπου το λιανεμπόριο παρέμενε κλειστό. 

  Από έρευνα που διενήργησε ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών (ΕΣΑ), προκύπτει πως για 4 στις 10 εμπορικές επιχειρήσεις (ποσοστό 39%) οι πωλήσεις την πρώτη εβδομάδα επαναλειτουργίας των καταστημάτων σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα έναν χρόνο πριν ήταν μειωμένες. Αύξηση πωλήσεων κατεγράφη στο 31% του δείγματος ενώ για το 30% οι πωλήσεις κινήθηκαν στα περσινά επίπεδα. Στους κερδισμένους οι κλάδοι ένδυσης και υπόδησης. 

  Την ίδια στιγμή η αύξηση των κρουσμάτων και η "δυναμική" παρουσία των μεταλλάξεων θέτει διλήμματα στην κυβέρνηση για  το τι θα πρέπει να επιλέξει προς άνοιγμα τις επόμενες μέρες. Εντός της ημέρας συνεδριάζει η επιτροπή λοιμωξιολόγων ώστε να αναλύσει τα δεδομένα, ωστόσο ήδη στο τραπέζι έχουν τεθεί θέματα για άμεση εφαρμογή περιορισμών στο λιανεμπόριο. Πληροφορίες αναφέρουν πως η Κυβέρνηση, εξετάζει την επαναφορά της "παράδοσης εκτός" ή των αγορών με ραντεβού. Μια τέτοια εξέλιξη θα περιορίσει την πίτα και τον προσδοκώμενο εκπτωτικό τζίρο. Πάντως με βάση τα όσα γνωρίζουμε μέχρι σήμερα τα εμπορικά καταστήματα έχουν τη δυνατότητα να λειτουργήσουν και την ερχόμενη Κυριακή 31 Ιανουαρίου. 

  Στο μέτωπο των αιτημάτων του εμπορικού κόσμου, ο οποίος απεύχεται ένα νέο lockdown, μερικό ή ολικό, ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών Γιάννης Χατζηθεοδοσίου ζητά με επιστολή του προς την πολιτική ηγεσία των υπουργείων Οικονομικών και Ανάπτυξη παράταση 10 ετών στη μίσθωση εμπορικών ακινήτων, όπου εκμισθωτής είναι το Δημόσιο, για να αποφευχθεί ο κίνδυνος έξωσης λόγω λήξης του χρόνου διάρκειας της μίσθωσης. 

  Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας σε δήλωσή του χθες Τετάρτη με αφορμή την έκδοση 10ετούς ομολόγου είπε μεταξύ άλλων: "είναι γεγονός ότι κατά τους επόμενους μήνες θα υπάρξουν δυσκολίες και η επιστροφή στην κανονικότητα θα είναι σταδιακή”. Ο ίδιος προειδοποίησε πως "οι επόμενοι 2-3 μήνες είναι κρίσιμοι. Αν πάμε σε νέο lockdown, είναι πολύ κοστοβόρο", είπε ενώ αναγνώρισε την κούραση της κοινωνίας αναφέροντας "είναι σαφές ότι κομμάτι του πληθυσμού έχει υποστεί δυσανάλογο πλήγμα". 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ