Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 25-Ιαν-2021 12:05

  Υποτονική η κίνηση για 4 στα 10 καταστήματα

  Υποτονική η κίνηση για 4 στα 10 καταστήματα
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Γκίτση 

  Πολύ πιο κάτω, από τις προσδοκίες που είχαν καλλιεργηθεί τις προηγούμενες ημέρες κινήθηκε ο τζίρος στα εμπορικά καταστήματα την πρώτη εβδομάδα των εκπτώσεων και της επαναλειτουργίας της αγοράς, όπως προκύπτει από έρευνες που "έτρεξε” ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών (ΕΣΑ) και το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητηρίου Πειραιώς (Ε.Β.Ε.Π.).

  Από την έρευνα του ΕΣΑ προκύπτει πως για 4 στις 10 εμπορικές επιχειρήσεις (ποσοστό 39%) οι πωλήσεις την πρώτη εβδομάδα επαναλειτουργίας των καταστημάτων σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα έναν χρόνο πριν οι ήταν μειωμένες. Αύξηση πωλήσεων κατεγράφη στο 31% του δείγματος ενώ για το 30% οι πωλήσεις κινήθηκαν στα περσινά επίπεδα. Στους κερδισμένους οι κλάδοι ένδυσης και υπόδησης.

  Στο ερώτημα: "σε περίπτωση ενός νέου lockdown, θα μπορέσετε να επαναλειτουργήσετε την επιχείρησή σας;” το 49%, δηλαδή 1 στις 2 επιχειρήσεις, απάντησε "όχι”. Αναφορικά με τους εργαζόμενους το 80% των επιχειρήσεων επανέφερε πάνω από το 50% των υπαλλήλων που είχε θέσει σε αναστολή.

  Σύμφωνα με την έρευνα του ΕΣΑ το 32% των καταστημάτων επανέφερε το 75% των εργαζομένων, το 26% τους επανέφερε όλους και το 22% διέκοψε την αναστολή των συμβάσεων στο 50% και άνω. Αξιοσημείωτο είναι ένα ακόμη στοιχείο της έρευνας, μόλις 3 στις 10 επιχειρήσεις (ποσοστό 31%) είναι σε θέση να καλύψει δανειακές, ασφαλιστικές και φορολογικές υποχρεώσεις, με το 69% να δηλώνει πλήρη αδυναμία.

  Στο ίδιο μήκος κύματος και τα ευρήματα έρευνας που πραγματοποίησε το  ΕΒΕΠ σε συνεργασία με την Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Αττικής & Νήσων (ΟΕΣΑΟΝΑ), για λογαριασμό του Περιφερειακού Επιμελητηριακού Συμβουλίου Αττικής (Π.Ε.Σ.Α.).

  Από τα στοιχεία της συγκεκριμένης έρευνας προκύπτουν τα εξής:
  Τα επίπεδα των πωλήσεων σε σχέση με πέρυσι, κινήθηκαν ικανοποιητικά για το 35% του δείγματος, πολύ χαμηλότερα για το 33%, στα ίδια επίπεδα για το 15%, ενώ ποσοστό 17% δεν απάντησε.

  Τα ποσοστά των εκπτώσεων στο 70% των καταστημάτων λιανικής  κυμαίνονται μεταξύ 30-50%, στο 13% κυμαίνονται μεταξύ 10-30% και στο 17% των εμπορικών καταστημάτων άνω του 50%.

  Η ημερήσια είσπραξη, σε σχέση με τις αντίστοιχες μέρες των εκπτώσεων πέρυσι, εκτιμάται για το 16% άνω του 80%, για το 55% μεταξύ 50-70%, για το 38% μεταξύ 30-50% και για το 11% λιγότερο του 30%.

  Τα είδη που κινούνται περισσότερο κατά σειρά προτίμησης των καταναλωτών είναι η ένδυση με 88%, η υπόδηση με 83%, τα καλλυντικά με 27%, τα είδη σπιτιού-έπιπλα με 22%, τα αθλητικά είδη με 17% και τα ηλεκτρικά-ηλεκτρονικά με 11%.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ