Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 25-Ιαν-2021 07:46

  Η fintech startup Plum επεκτείνεται με το βλέμμα στην μετά Brexit εποχή

  Η fintech startup Plum επεκτείνεται με το βλέμμα στην μετά Brexit εποχή
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Κώστα Κετσιετζή

  Η αποταμίευση δεν είναι απλή υπόθεση. Απαιτεί γνώσεις, αυτοσυγκράτηση και βεβαίως σωστές αποφάσεις. Ωστόσο με την βοήθεια της τεχνολογίας και των αυτοματισμών που αυτή προσφέρει, πλέον είναι πιο εύκολη από ποτέ.

  Και αυτό είναι το στοίχημα της Plum, της fintech startup με έδρα το Λονδίνο και την Αθήνα που έχει ως στόχο να βοηθήσει τους χρήστες της εφαρμογής της να εξοικονομούν αυτόματα χρήματα και να αποταμιεύουν έξυπνα, γρήγορα και χωρίς κόπο.

  Η εταιρεία ιδρύθηκε το 2016 από τον Βίκτωρα Τροκούδη και τον Άλεξ Μάικλ με βάση έναν αλγόριθμο που μπορούσε να εξοικονομήσει χρήματα, καλύτερα από τους ίδιους.

  Η αρχή έγινε με ένα αυτοματοποιημένο chat robot (chatbot) που χρησιμοποιούσε Τεχνητή Νοημοσύνη με στόχο να προτείνει εξοικονόμηση μικρών ποσών σε τακτά χρονικά διαστήματα, λίγων ημερών.

  Σήμερα η Plum διαθέτει μια ολοκληρωμένη εφαρμογή για Android και iOS κινητά που όπως αναφέρει η εταιρεία βάζει τη διαχείριση χρημάτων στον αυτόματο πιλότο. Αυτό γίνεται με τέσσερις τρόπους: Πρώτον με την αυτοματη αποταμίευση μικροποσών βάσει των αγοραστικών συνηθειών του χρήστη της εφαρμογής. Δεύτερον με προτάσεις για εξοικονόμηση χρημάτων. Τρίτον με προτάσεις για εναλλαγή λογαριασμών (π.χ. ηλεκτρικής ενέργειας). Τέταρτον, η εφαρμογή παρέχει τη δυνατότητα εύκολων επενδύσεων, ακόμη και με μικρά ποσά.

  Η ανάπτυξη της Plum ήταν ραγδαία. Η εταιρεία ξεκίνησε από ένα μικρό γραφείο στο Σόχο του Λονδίνου και σήμερα διαθέτει γραφεία στη βρετανική πρωτεύουσα και στην Αθήνα. Η ομάδα της αποτελείται από περίπου 76 άτομα, οι 35 εκ των οποίων βρίσκονται στην Ελλάδα.

  Η εταιρεία έχει συγκεντρώσει περί τα 19 εκατ. δολάρια, από επενδυτές όπως το ελληνικό Venture Capital Fund, VentureFriends, η ιαπωνική Global Brain, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD).

  Τα σχέδια για το 2021

  Σήμερα η Plum μετρά πάνω από 1 εκατομμύριο εγγεγραμμένους χρήστες στο Ηνωμένο Βασίλειο και ετοιμάζεται για την επέκτασή της και σε άλλες χώρες όπως η Ιρλανδία, η Ισπανία και η Γαλλία, ενώ επεκτείνει την ομάδα της.

  "Η πρόσληψη ταλαντούχων και αφοσιωμένων ατόμων θα συνεχίσει να αποτελεί μεγάλη προτεραιότητα για εμάς το 2021 καθώς καλούμαστε να υλοποιήσουμε ένα φιλόδοξο πρόγραμμα επέκτασης σε νέες ευρωπαϊκές χώρες.

  Παράλληλα, επεκτείνουμε και τις υπηρεσίες της εφαρμογής, στοχεύοντας να παρουσιάσουμε σύντομα το πρώτο μας συνταξιοδοτικό προϊόν στους πελάτες του Ηνωμένου Βασιλείου μαζί με μερικές συναρπαστικές εξελίξεις για την επενδυτική μας πλατφόρμα και τις δυνατότητες αυτόματου προϋπολογισμού”, σημειώνει στο Capital.gr ο CEO της Plum, Βίκτωρ Τροκούδης.

  Ο ίδιος δηλώνει πως σημαντικό μέρος της ανάπτυξης της εταιρείας θα γίνει από την Αθήνα, η οποία μπορεί να κερδίσει σημαντικά και από το Brexit. "Αν και δεν πιστεύουμε ότι το Λονδίνο θα χάσει τη θέση του ως fintech κέντρο της Ευρώπης σύντομα, το Brexit δημιουργεί σημαντικές ευκαιρίες για την Αθήνα και εμείς βρισκόμαστε στο επίκεντρο αυτών των ευκαιριών. Όταν ανοίξαμε το γραφείο μας στην Ελλάδα πριν από δύο χρόνια, καταφέραμε να αντλήσουμε προσωπικό από μια σοβαρή πηγή ταλέντων. Σήμερα η ελληνική σκηνή βρίσκεται σε άνοδο”, τονίζει ο κ. Τροκούδης.

  Προοπτικές δημιουργούν και τα κίνητρα που θεσμοθέτησε πρόσφατα η κυβέρνηση για την προσέλκυση προσωπικού. "Βλέπουμε ήδη ορισμένους από την ομάδα μας στη Βρετανία να επιλέγουν την Αθήνα. Για παράδειγμα ο επικεφαλής λειτουργιών της εταιρείας ξεκίνησε στο γραφείο μας στο Λονδίνο, αλλά εδώ και πάνω από ένα χρόνο δουλεύει από την Ελλάδα”, σημειώνει ο CEO της Plum τονίζοντας "Με λίγα λόγια πιστεύω ότι είναι μια πολύ καλή στιγμή για να επενδύσει κάποιος στην Ελλάδα, και εμείς στοχεύουμε να αναπτύξουμε την ομάδα μας στην Αθήνα το 2021”.

  kostaskets@capital.gr

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ