Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 13-Ιαν-2021 08:08

  ΦΑΓΕ: Οι ανεπίσημες συμφωνίες για μια επένδυση που δεν έγινε

  ΦΑΓΕ: Οι ανεπίσημες συμφωνίες για μια επένδυση που δεν έγινε
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Γκίτση

  Το "κουβάρι” με το πως η ΦΑΓΕ απέκτησε την έκταση στην οποία θα έκτιζε το εργοστάσιο της στο Λουξεμβούργο, πως και από ποιους υπουργούς ελήφθη αυτή η απόφαση, επιχείρησε να ξεμπερδέψει το Ελεγκτικό Συνέδριο του Μεγάλου Δουκάτου.

  Τη Δευτέρα δημοσίευσε ειδική έκθεση (βλέπε επισυναπτόμενο έγγραφο), στην οποία αναφέρει πως η συναλλαγή πραγματοποιήθηκε ως επί το πλείστον με ανεπίσημες συμφωνίες.

  Σε άλλο σημείο σημειώνει πως δεν υπήρχε τεκμηρίωση των διαπραγματεύσεων μεταξύ του υπουργείου και της εταιρείας, τονίζει ότι δεν είναι σαφές γιατί η γη πωλήθηκε αντί να μισθωθεί - μια κοινή πρακτική για βιομηχανικούς χώρους ιδιοκτησίας του κράτους - και πώς τα δύο μέρη συμφώνησαν στη συγκεκριμένη τιμή των 20.000 ευρώ το τ.μ. όταν στον δήμο του Bettenbourg όπου θα κατασκευαζόταν το εργοστάσιο της σε δύο άλλες περιπτώσεις πουλήθηκε γη στη Ζώνη Οικονομικής Δραστηριότητας με τιμή 25.000 ευρώ το τ.μ. 

  Σύμφωνα με έναν νόμο του 1993, θα έπρεπε να ζητηθεί η γνώμη Ειδικής Επιτροπής, συμπεριλαμβανομένου του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, για γνωμοδότηση σχετικά με τη συναλλαγή, αλλά αυτό δεν συνέβη, αναφέρει το Ελεγκτικό Συνέδριο. 

  Επιπλέον, λείπουν έγγραφα που καταγράφουν κοινή απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών και του υπουργείου Οικονομίας, ενώ παρά το γεγονός ότι αξιωματούχοι του υπουργείου Οικονομίας, υποστήριξαν, πως πραγματοποιήθηκαν άτυπες συζητήσεις μεταξύ του Υπουργείου Οικονομίας και μελών της Επιτροπής, αυτό δεν επιβεβαιώνεται.

  Αντιθέτως στην Έκθεση αναφέρεται πως, ο καθορισμός της τιμής δεν υποστηρίζεται ή τεκμηριώνεται από έγγραφα. Αξιωματούχοι του υπουργείου Οικονομίας είπαν ότι οι πληροφορίες για τον καθορισμό της τιμής συλλέχθηκαν ανεπίσημα, ενώ υπήρχε ένα εσωτερικό σημείωμα από σύμβουλο του Υπουργού Οικονομίας του Λουξεμβούργο για την τιμή πώλησης χωρίς πρόσθετες πληροφορίες.

  Λόγω όλων αυτών το Εποπτικό Όργανο του Μεγάλου Δουκάτου προτείνει σειρά συστάσεων για τη δημιουργία μιας πιο διαφανούς και κατανοητής διαδικασίας στο μέλλον ενώ καλεί τον πολιτικά υπεύθυνο να υποβάλει στο μέλλον λεπτομερείς οικονομικές και χρηματοοικονομικές αναλύσεις προτού διατεθεί ή πωληθεί γη.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ