Συνεχης ενημερωση

  Κυριακή, 03-Ιαν-2021 08:57

  Dialectica: H startup που στοιχηματίζει στα μεγάλα deals του 2021

  γιώργος-τσαρούχας-dialectica
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Κώστα Κετσιετζή

  Νέο γύρο εξαγορών και συγχωνεύσεων αναμένει μέσα στο 2021 η Dialectica, η startup που ξεκίνησε στην Ελλάδα το 2015 από τους δύο ιδρυτές της, Γιώργο Τσαρούχα και Frederic Corkett, και σήμερα αριθμεί 270 άτομα προσωπικό και παρουσία σε τρεις χώρες, έχοντας προσφέρει συμβουλευτικές υπηρεσίες σε deals συνολικής αξίας άνω των 180 δισ. ευρώ.

  "Τους πρώτους τρεις με τέσσερις μήνες από την εμφάνιση της πανδημίας, πάγωσαν τα πάντα. Οι επενδυτές και οι διαχειριστές κεφαλαίων παγκοσμίως αξιολογούσαν το μέγεθος του προβλήματος και της ζημιάς που προκάλεσε ο κορονοϊός. Με το που φάνηκε όμως ότι το εμβόλιο βρίσκεται στον ορίζοντα και ότι οι κυβερνήσεις ήταν έτοιμες να στηρίξουν την οικονομία, οι διαχειριστές άρχισαν και πάλι να βάζουν μπροστά τα επενδυτικά τους σχέδια”, αναφέρει στο Capital.gr ο συνιδρυτής της Dialectica, Γιώργος Τσαρούχας (φωτογραφία).

  Οι μεγάλες και εξαγορές και συγχωνεύσεις είναι το βασικό πεδίο δραστηριοποίησης της Dialectica, η οποία προσφέρει υπηρεσίες "knowledge brokering”. Ουσιαστικά η εταιρεία βοηθά funds και άλλους θεσμικούς επενδυτές στην έρευνα αγοράς που προηγείται μιας εξαγοράς. Εξετάζει τα δεδομένα όχι μόνο του στόχου εξαγοράς αλλά και της αγοράς ή της περιοχής που δραστηριοποιείται σε πεδία όπως οι βασικοί πελάτες, ο ανταγωνισμός και το ρυθμιστικό πλαίσιο. Η Dialectica συνδέσει τους πελάτες της με ειδικούς ανάλογα με τις ανάγκες και την περιοχή δραστηριοποίησης διαθέτοντας μια εκτεταμένη βάση με χιλιάδες ειδικούς, από εργαζόμενους σε βιομηχανικές μονάδες έως CEOs μεγάλων επιχειρήσεων.

  Σύμφωνα με τον κ. Τσαρούχα, το μεγάλο στοίχημα τώρα είναι ο εμβολιασμός του πληθυσμού. "Τα εμβόλια έχουν εγκριθεί και αν δούμε ότι η διάθεσή τους προχωρά κανονικά, τότε από το καλοκαίρι και έπειτα θα δούμε μια μεγάλη ανάκαμψη στις εξαγορές και συγχωνεύσεις. Τα funds έχουν συγκεντρώσει σημαντικά κεφάλαια, ενώ το τραπεζικό σύστημα είναι καλά κεφαλαιοποιημένο και τα επιτόκια εξαιρετικά χαμηλά. Και βέβαια ο πιο σημαντικός παράγοντας είναι η ψυχολογία. Δεν προχωράει καμία συμφωνία αν δεν υπάρχει εμπιστοσύνη για την πορεία της οικονομίας”, σημειώνει.

  Όλα αυτά βεβαίως στο εξωτερικό, καθώς οι περισσότεροι πελάτες της Dialectica -μεγάλα funds και επενδυτικοί οργανισμοί- δεν δραστηριοποιούνται κατά κανόνα στην ελληνική αγορά. "Μόνο τα τελευταία χρόνια έχουμε δει μερικούς μεγάλους θεσμικούς επενδυτές να δραστηριοποιούνται στη χώρα μας, αλλά και πάλι αυτοί είναι ελάχιστοι. Δεν υπάρχουν αρκετές επιχειρήσεις που να μπορούν να προσελκύσουν τέτοιους επενδυτές. Οι περισσότερες επιχειρήσεις είναι οικογενειακές, χωρίς σωστή εταιρική διακυβέρνηση και εγκλωβισμένες στο ελληνικό ΑΕΠ, το οποίο και αυτό έχει συρρικνωθεί σημαντικά μετά από τόσα χρόνια κρίσης”, τονίζει ο κ. Τσαρούχας.

  Επέκταση και προσλήψεις εν μέσω πανδημίας

  Έχοντας αυτή την εικόνα για το άμεσο μέλλον, η εταιρεία προχώρησε τους προηγούμενους μήνες σε ένα μπαράζ προσλήψεων που αύξησε κατά 80% το δυναμικό της. "Με την εμφάνιση της πανδημίας αντιδράσαμε με τον τρόπο που κατά τη γνώμη μας θα έπρεπε να αντιδράσουν όλοι. Μειώσαμε ή και κόψαμε κάθε μη βασικό έξοδο, αλλά δεν προχωρήσαμε σε περικοπές σε θέσεις εργασίας και μισθούς. Αντίθετα, με τα που είδαμε ότι η αγορά γυρνάει κάναμε και άλλες προσλήψεις καθώς περιμένουμε ότι πολλοί επενδυτές θα σπεύσουν να εκμεταλλευτούν τις ευκαιρίες που θα δημιουργηθούν. Έτσι προσλάβαμε προσωπικό για να είναι εκπαιδευμένοι και έτοιμοι όταν θα ξεκινήσουν να κλείνουν συμφωνίες”.

  Εξάλλου το προσωπικό είναι και το πιο σημαντικό περιουσιακό στοιχείο της εταιρείας, η οποία αξιοποιεί το καλό ανθρώπινο δυναμικό της χώρας για να εξάγει υπηρεσίες στο εξωτερικό. Οι βασικές εργασίες γίνονται από την Αθήνα, οι περισσότεροι εργαζόμενοι είναι απόφοιτοι ελληνικών πανεπιστημίων, ενώ δίνεται μεγάλη βάση στην συνεχόμενη εκπαίδευση. "Δημιουργήσαμε ένα μοντέλο βασισμένο περισσότερα στα αμερικανικά δεδομένα. Θέλουμε ο εργαζόμενος να είναι συμμέτοχος στην κερδοφορία της εταιρείας”, σημειώνει ο κ. Τσαρούχας προσθέτοντας ότι η εταιρεία προσφέρει εξαιρετικά ανταγωνιστικές αποδοχές.

  Το επόμενο μεγάλο στοίχημα της εταιρείας είναι η αγορά των ΗΠΑ, με την εταιρεία να ετοιμάζεται να ανοίξει γραφείο στη Νέα Υόρκη, μετά το Λονδίνο και το Μόντρεαλ. Παράλληλα στα άμεσα σχέδια της Dialectica είναι να δημιουργήσει και μια απευθείας υπηρεσία που θα προσφέρει δεδομένα και διασύνδεση με ειδικούς με συνδρομητικό μοντέλο.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ