Συνεχης ενημερωση

  Κυριακή, 03-Ιαν-2021 08:40

  Πόσο κόστισε στη Vivartia η COVID

  Πόσο κόστισε στη Vivartia η COVID
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Γκίτση

  Απώλειες άνω των 60 εκατ. ευρώ σε επίπεδο τζίρου "έγραψε" στο εννεάμηνο ο όμιλος Vivartia. Αποτέλεσμα ο ενοποιημένος τζίρος να υποχωρήσει στα 416,1 εκατ. ευρώ έναντι 476,4 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο της χρήσης του 2019. Η σημαντική υποχώρηση στις πωλήσεις του ομίλου τροφίμων οφείλεται στα μέτρα περιορισμού της πανδημίας COVID-19 που ελήφθησαν από την πολιτεία σε συνδυασμό με την επίδρασή τους στην τουριστική κίνηση που επέδρασαν αρνητικά κυρίως στον κλάδο της εστίασης αλλά και στις πωλήσεις των υπόλοιπων κλάδων που δραστηριοποιούνται στον τομέα HORECA. Η διοίκηση του ομίλου θεωρεί ότι η αρχική της πρόβλεψη για μείωση των πωλήσεων του κλάδου της εστίασης κατά 30%-40% για τη χρήση 2020 σε σχέση με το 2019 αντικατοπτρίζει τις βέλτιστες εκτιμήσεις στη βάση των διαθέσιμων στοιχείων έως αυτήν τη στιγμή. 

  Σε ό,τι αφορά τα EBITDA αυτά υποχώρησαν στα 37,9 εκατ. ευρώ από 50,4 εκατ. ευρώ, ενώ τα ενοποιημένα Κέρδη προ Φόρων και Τόκων (EBIT) μειώθηκαν στα 10,2 εκατ. ευρώ από 21,8 εκατ. ευρώ. Παρ’ όλα αυτά η ρευστότητα του κλάδου Γαλακτοκομικών & Κατεψυγμένων διατηρείται σε επίπεδα που διασφαλίζουν την ομαλή λειτουργική τους πορεία

  Αυξημένες ταμειακές ανάγκες για τον κλάδο εστίασης

  Ο κλάδος της εστίασης, λόγω των αρνητικών συνεπειών της πανδημίας στις πωλήσεις και την λειτουργική του κερδοφορία, παρουσιάζει αυξημένες ταμειακές ανάγκες. Για την κάλυψη αυτών, βρίσκεται σε συνεχή διαπραγμάτευση με προμηθευτές και εκμισθωτές για τη διευθέτησή τους ενώ παράλληλα έχει αιτηθεί από τις τράπεζες χρηματοδότηση μέσω δανείων που παρέχει η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου. Παράλληλα, κάνει χρήση οποιουδήποτε άλλου μέτρου στήριξης που παρέχει η πολιτεία στις πληττόμενες επιχειρήσεις και μπορεί να αξιοποιηθεί από τους κλάδους (Αναστολές συμβάσεων εργασίας, Μείωση Ενοικίων, Πρόγραμμα Συν-Εργασία κ.λπ.). 

  Αλλαγή σελίδας με το CVC Capital

  Ο έλεγχος της Vivartia περνά στο CVC Capital έναντι 600 εκατ. ευρώ. Σχετική απόφαση έλαβε το διοικητικό συμβούλιο της MIG στις αρχές Δεκεμβρίου. Το προσφερθέν τίμημα για το 100% του μετοχικού κεφαλαίου της Vivartia ανέρχεται στο ποσό των 175 εκατ. ευρώ, από το οποίο το τίμημα που αναλογεί στο ποσοστό 92,08% του μετοχικού κεφαλαίου της Vivartia κυριότητος της MIG ανέρχεται στο ποσό των 161.135.640,74 ευρώ και θα καταβληθεί ολοσχερώς κατά την ημερομηνία ολοκλήρωσης της συναλλαγής. Η αγοράστρια αναλαμβάνει το σύνολο του δανεισμού της Vivartia, ο οποίος ανέρχεται σε 425 εκατ. ευρώ περίπου ανεβάζοντας τη συνολική αποτίμηση της εταιρείας άνω των 600 εκατ. ευρώ. Επίσης η MIG πέτυχε κατ’ αρχήν συμφωνία με τη δανείστρια της Τράπεζα Πειραιώς, υπό την αίρεση τελικών εγκρίσεων των αρμόδιων επιτροπών της Τράπεζας, για την παράταση του χρόνου αποπληρωμής του υπολειπόμενου δανεισμού της κατά 3 έτη, με δικαίωμα επέκτασης για 1 επιπλέον έτος, με μειωμένο επιτόκιο ανερχόμενο σε 3% (από το οποίο 1% θα καταβάλλεται μετρητοίς και το υπόλοιπο θα κεφαλαιοποιείται). 

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ