Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 17-Δεκ-2020 18:33

  Η DG REFORM υπέρ της ένταξης της Ελλάδς στις 16 χώρες με συγκροτημένη πρόταση στρατηγικής για τη βιομηχανία 4.0

  Πρωτοφανής ύφεση της γερμανικής οικονομίας
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Δημιουργείται ενιαία ψηφιακή πλατφόρμα για το "Ψηφιακό Μετασχηματισμό της Ελληνικής Βιομηχανίας" (Industry 4.0) ενώ επανασχεδιάζεται η στρατηγική της Έξυπνης Εξειδίκευσης.

  Αυτό αναφέρθηκε την περασμένη Τρίτη, στη διαδικτυακή εκδήλωση ολοκλήρωσης του έργου της γενικής γραμματείας Βιομηχανίας του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων με θέμα: "Ψηφιακός μετασχηματισμός της ελληνικής βιομηχανίας" (Industry 4.0).

  Σε σχετική ανακοίνωση αναφέρεται ότι ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, 'Αδωνις Γεωργιάδης, τόνισε τον κεντρικό ρόλο που θα επιτελέσει η κυβερνητική επιτροπή Βιομηχανίας, μεταξύ των άλλων θεσμικών αρμοδιοτήτων της, στην υιοθέτηση της στρατηγικής για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της ελληνικής βιομηχανίας, σε συνεργασία με τη γενική γραμματεία Βιομηχανίας. Παράλληλα, αναφέρθηκε στη στενή συνεργασία φορέων της δημόσιας διοίκησης που έχει ξεκινήσει για κρίσιμα θέματα που άπτονται της Βιομηχανίας 4.0, όπως το μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ της γενικής γραμματείας Βιομηχανίας και του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης για την δημιουργία ενιαίας ψηφιακής πλατφόρμας για το industry 4.0 και ο

   επανασχεδιασμός της στρατηγικής Έξυπνης Εξειδίκευσης που υλοποιείται αυτό το διάστημα από την γενική γραμματεία Βιομηχανίας, τη γενική γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας (ΓΓΕΤ) και τη γενική γραμματεία Επενδύσεων και ΕΣΠΑ.

  Ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκος Παπαθανάσης, τόνισε ότι στόχος είναι να συνδεθούν οι τεχνολογίες αιχμής και η ψηφιοποίηση των διαδικασιών με μια σειρά

  παραγωγικών και οικονομικών δραστηριοτήτων, ώστε η χώρα μας να προχωρήσει δυναμικά και να βελτιώσει την θέση της στον ευρωπαϊκό Δείκτη Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας (DESI). Πρόσθεσε ότι, η Ελλάδα πλέον έχει σημαντική παρουσία στα έργα κοινού ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος (IPCEIs) και στις ευρωπαϊκές αλυσίδες αξίας, συμμετέχοντας ως άμεσο μέλος στο project EUBatIn, ενώ διευρύνει παράλληλα την συνεργασία της στους πολύ σημαντικούς τομείς της μικροηλεκτρονικής και του υδρογόνου.

  Ο εκπρόσωπος της γενικής διεύθυνσης Στήριξης Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων (DG REFORM) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Κάσπερ Ρίχτερ, υπογράμμισε τη σημασία του έργου για την ελληνική βιομηχανία, το οποίο είναι σε πλήρη συνάρτηση με τη βιομηχανική πολιτική της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία επικεντρώνεται στην προώθηση των στόχων της πράσινης και ψηφιακής μετάβασης. Ο κ. Ρίχτερ συνεχάρη τις ελληνικές αρχές για την πλήρη αφοσίωση τους στο έργο και την επιτυχή ολοκλήρωσή του και εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι η DG REFORM υποστήριξε την Ελλάδα να ενταχθεί στον κατάλογο των 16 κρατών μελών που διαθέτουν συγκροτημένη πρόταση στρατηγικής για τη βιομηχανία 4.0.

  Την εκδήλωση έκλεισε ο γενικός γραμματέας Βιομηχανίας του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Ιωάννης Κυριακού, ο οποίος αναφέρθηκε, μεταξύ των άλλων, στη σημασία που έχει η θεσμική και οργανωτική θωράκιση της παρέμβασης ως τμήμα της βιομηχανικής πολιτικής υπό την εποπτεία της κυβερνητικής επιτροπής Βιομηχανίας, καθώς πρόκειται για σχέδιο μεγάλης διάρκειας, με διαφορετικά υπουργεία και εμπλεκόμενους φορείς, με τεχνολογίες που συνεχώς εξελίσσονται και με διαρκώς διαφοροποιούμενες ανάγκες των επιχειρήσεων.

  Σημειώνεται, ότι το εμβληματικό αυτό έργο υλοποιήθηκε με πρωτοβουλία της γενικής γραμματείας Βιομηχανίας σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με ανάδοχο του έργου την PwC και υπεργολάβο την Accenture, με χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω του Προγράμματος Στήριξης Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων. Το έργο ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2019, στοχεύοντας στη διαμόρφωση συνεκτικής εθνικής στρατηγικής και σχεδίου δράσης για την προώθηση της 4ης βιομηχανικής επανάστασης στον παραγωγικό τομέα στην Ελλάδα, και ολοκληρώνεται και τυπικά στα τέλη του τρέχοντος μήνα.

   

  Η εθνική στρατηγική για την Βιομηχανία 4.0

  Υπενθυμίζεται ότι η εθνική στρατηγική για την Βιομηχανία 4.0 αποτελεί ένα συνεκτικό εθνικό σχέδιο, όπου όλοι οι άμεσα ενδιαφερόμενοι, δηλαδή ο δημόσιος τομέας, το βιομηχανικό οικοσύστημα στο σύνολό του και οι φορείς έρευνας και καινοτομίας θα κληθούν να συμπράξουν έτσι ώστε να επιτευχθεί ο ολιστικός ψηφιακός μετασχηματισμός της ελληνικής βιομηχανίας. Το όραμα, όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, είναι η ελληνική βιομηχανία "Να αναδειχθεί ως μια καινοτόμος, διεθνώς ανταγωνιστική και εξωστρεφής βιομηχανία, αξιοποιώντας στο έπακρο την ψηφιοποίηση και την συνεχή ενσωμάτωση νέων τεχνολογιών και εφαρμογών βιομηχανίας 4.0".

  Η υλοποίηση αυτού του οράματος θα πραγματοποιηθεί με την επίτευξη ορισμένων στρατηγικών στόχων και προτεραιοτήτων για την ελληνική βιομηχανία. Οι στόχοι αυτοί είναι:

  * Η αύξηση της ψηφιακής ωριμότητας της ελληνικής βιομηχανίας.

  * Η ψηφιακή επανακατάρτιση και εκπαίδευση του ανθρώπινου δυναμικού της βιομηχανίας.

  * Η ενίσχυση της εφαρμοσμένης έρευνας και ανάπτυξης, της καινοτομίας και των δυνατοτήτων της βιομηχανικής παραγωγής.

  * Η υποστήριξη της μετάβασης της βιομηχανίας σε ένα μοντέλο εκπομπής μηδενικών ρύπων και χαμηλού περιβαλλοντικού αποτυπώματος.

  * Η δημιουργία ενός συνεργατικού βιομηχανικού οικοσυστήματος για την επιτάχυνση της ψηφιοποίησης και της μεγέθυνσης των μεσαίων και μικρομεσαίων βιομηχανικών επιχειρήσεων.

  * Η ενίσχυση της διεθνοποίησης και της εξωστρέφειας της ελληνικής βιομηχανίας, με τη συμβολή σε διεθνείς, ευρωπαϊκές και τοπικές αλυσίδες αξίας.

  * Η αύξηση της ικανότητας της βιομηχανίας να ανταποκρίνεται στις εξειδικευμένες ανάγκες του περιβάλλοντος αλλά και σε κρίσεις/αλλαγές που ενδεχομένως προκύψουν στο μέλλον.

  * Η αύξηση της συνεισφοράς της βιομηχανίας στο σύνολο της ελληνικής οικονομίας.

  Η υλοποίηση της στρατηγικής για την Βιομηχανία 4.0 της χώρας θα βασιστεί σε έξι διακριτούς πυλώνες υλοποίησης:

  1. Ψηφιακές δεξιότητες ανθρώπινου δυναμικού

  2. Καινοτομία και νεοφυείς επιχειρήσεις στην Ψηφιακή Εποχή

  3. Συνεργασίες και συνέργειες

  4. Τυποποίηση και βιομηχανικά πρότυπα

  5. Ρυθμιστικό περιβάλλον

  6. Εργαλεία για την επιτάχυνση των επενδύσεων σε ψηφιακές τεχνολογίες.

  Επίσης, θα βασιστεί και σε τρεις τομείς υψηλής προτεραιότητας:

   Έξυπνες τεχνολογίες μεταποίησης (Smart Manufacturing Technologies), δομικά υλικά (Structural Materials) και κυκλική οικονομία (Circular Economy). 

  Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ