Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 15-Δεκ-2020 08:38

  Ποιες είναι οι επενδύσεις ύψους 2,3 δισ. στα δίκτυα διανομής από το ΔΕΔΔΗΕ

  Ποιες είναι οι επενδύσεις ύψους 2,3 δισ. στα δίκτυα διανομής από το ΔΕΔΔΗΕ
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Χάρη Φλουδόπουλου

  Σε χρονικό διάστημα 6 ετών αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί το έργο της εγκατάστασης των 7,5 εκατ. έξυπνων μετρητών, σε πελάτες χαμηλής τάσης σε όλη την επικράτεια, σύμφωνα με το σχέδιο ανάπτυξης δικτύου 2021 – 2025 που έθεσε σε δημόσια διαβούλευση ο διαχειριστής του συστήματος διανομής ΔΕΔΔΗΕ.

  Ο ΔΕΔΔΗΕ έχει προτείνει το έργο της πανελλαδικής επέκτασης της τηλεμέτρησης να δανειοδοτηθεί μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης. Πιο συγκεκριμένα το έργο περιλαμβάνει την προμήθεια, εγκατάσταση 7,5 εκατ. έξυπνων μετρητών ηλεκτρικής ενέργειας σε πελάτες χαμηλής τάσης σε όλη την ελληνική επικράτεια (5.400.000 μονοφασικοί και 2.100.000 τριφασικοί) την ένταξή τους σε κέντρο τηλεμέτρησης δυναμικότητας 8 εκατ. μετρητικών σημείων. Ταυτόχρονα θα αποξηλωθούν ισάριθμοι υφιστάμενοι μετρητές σε πελάτες χαμηλής τάσης του ΔΕΔΔΗΕ. Ο εκτιμώμενος χρόνος υλοποίησης του έργου είναι έξι χρόνια.

  Μαζί με το έργο της εγκατάστασης των έξυπνων μετρητών, το Σχέδιο Ανάπτυξης Δικτύου του ΔΕΔΔΗΕ περιλαμβάνει επενδύσεις στην πενταετία 2021 – 2025 συνολικού ύψους 2,3 δισ. ευρώ.

  Πιο αναλυτικά, οι επενδύσεις αυτές περιλαμβάνουν καταρχάς έργα κατασκευής νέων ή ενίσχυσης υφιστάμενων δικτύων:

  Επώνυμα έργα ΥΤ με συνολικές επενδύσεις πενταετίας 2021 – 2025 205,95 εκατ. ευρώ

  Επώνυμα έργα ΜΤ 85,2 εκατ. ευρώ

  Ἐργα αντικατάστασης και ανακαίνισης του δικτύου που αποσκοπούν στην αντιμετώπιση της φυσιολογικής φθοράς του εξοπλισμού

  Επώνυμα έργα ΥΤ με συνολικές επενδύσεις πενταετίας 51,45 εκατ. ευρώ

  Επώνυμα έργα ΜΤ με συνολικές επενδύσεις πενταετίας 8,71 εκατ. ευρώ

  Έργα επαναληπτικού χαρακτήρα τα οποία περιλαμβάνουν:

  συνδέσεις, παραλλαγές, ενισχύσεις – βελτιώσεις – ανακαινίσεις, αισθητικές αναβαθμίσεις, αναβαθμίσεις σε δασικές περιοχές, αναβαθμίσεις ενίσχυσης τη ανθεκτικότητας και προστασίας του περιβάλλοντος συνολικού προϋπολογισμού για την πενταετία 2021 – 2025 931,95 εκ. ευρώ

  Έργα ανάπτυξης παγίων του συστήματος διανομής που δεν αποτελούν υποδομές δικτύων

  Αφορούν σε εξοπλισμούς, συστήματα εποπτείας και ελέγχου δικτύων, αυτοματισμούς, τηλεχειρισμούς, συστήματα τηλεμέτρησης συνολικού προϋπολογισμού για την 5ετία 911,91 εκατ. ευρώ.

  Αναλυτικά περιλαμβάνονται 11 έργα, όπως ο εκσυγχρονισμός του κέντρου ελέγχου δικτύων Αττικής, η δημιουργία κέντρου ελέγχου δικτύων νησιών, η αναβάθμιση 3 κέντρων ελέγχου δικτύων λοιπών περιφερειών, η αναβάθμιση του περιφερειακού εξοπλισμού τηλεχειρισμών στα δίκτυα, η εγκατάσταση συστήματος GIS, υποδομές μέτρησης σταθμών παραγωγής ΜΔΝ, η δημιουργία υποδομών ΜΔΝ για την τήρηση του κώδικα ΜΔΝ, αναδιοργάνωση εφοδιαστικής αλυσίδαςς, αναβάθμιση προγραμματισμού ανάπτυξης δικτύων, επέκταση τηλεμέτρησης

  Τέλος έργα υποστήριξης δραστηριοτήτων διαχείρισης του συστήματος διανομής των Μη Διασυνδεδεμένων Νησιών συνολικού ύψους για την πενταετία 110,98 εκατ. ευρώ.

  Περιλαμβάνονται έργα όπως το νέο πληροφοριακό σύστημα εξυπηρέτησης πελατών, κέντρα τηλεξυπηρέτησης, σύστημα διαχείρισης πληροφοριών, νέο ERP ΔΕΔΔΗΕ, μηχανογράφηση και λογισμικά περιφερειών, μικρά δομικά έργα, εξοπλισμούς, δομικά ακίνητα τρίτων και έργα έρευνας.

   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ