Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 11-Δεκ-2020 07:50

  "Εμβόλιο" ρευστότητας €41 εκατ. στην Άκτωρ φέρνει η ΑΜΚ

  "Εμβόλιο" ρευστότητας €41 εκατ. στην Άκτωρ φέρνει η ΑΜΚ
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Με την περαιτέρω κεφαλαιακή ενίσχυση της Άκτωρ αναμένεται να ολοκληρωθεί ο κύκλος της αναδιάρθρωσης της κατασκευαστικής δραστηριότητας κι εν γένει του ομίλου Ελλάκτωρ που άνοιξε το καλοκαίρι του 2018, με την ανάληψη του management από τους αδελφούς Καλλιτσάντση. Αυτό είναι, μεταξύ άλλων, όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς, το σκεπτικό της προτεινόμενης αύξησης μετοχικού κεφαλαίου έως 50,4 εκατ. ευρώ που αποφάσισε το διοικητικό συμβούλιο της εισηγμένης. Και θα αποφασιστεί, μαζί με το θέμα της εκλογής νέου διοικητικού συμβουλίου, από τους μετόχους της στην έκτακτη γενική συνέλευση της 7ης Ιανουαρίου.

  Εξάλλου, κύκλοι της ολλανδικής Reggeborgh, που φέρεται να ελέγχει με 35% την Ελλάκτωρ, εάν ληφθούν υπόψη φιλικά προς αυτήν σχήματα, αναφέρουν ότι η αύξηση κεφαλαίου είναι απαραίτητη και γι’ αυτό θα συμμετέχουν σε αυτήν με το ποσοστό που τους αναλογεί.

  Από την πλευρά του, χθες, ο επικεφαλής της Ελλάκτωρ Αναστάσιος Καλλιτσάντσης έσπευσε να διευκρινίσει ότι "όλες μου οι προσπάθειες, οι αποφάσεις και οι ενέργειες τα τελευταία χρόνια καταδεικνύουν ότι είχα πάψει να συμπεριφέρομαι ως μεγαλομέτοχος και λειτουργούσα αποκλειστικά ως Διευθύνων Σύμβουλος βάζοντας το συμφέρον και τις ανάγκες της ΕΛΛΑΚΤΩΡ, των ανθρώπων της και των μετόχων της πάνω από τα προσωπικά συμφέροντα".

  Γι’ αυτό, όπως πρόσθεσε, "ενεχυρίασα όλες τις μετοχές μου για να χρηματοδοτηθεί το CHANGE4ELLAKTOR και να αποφευχθεί η περαιτέρω καταστροφή αξίας στον Όμιλο, για αυτό υποστήριξα τη συγχώνευση δι’ απορροφήσεως της ΕΛ.ΤΕΧ. ΑΝΕΜΟΣ από την Ελλάκτωρ, ώστε να ενισχυθεί κεφαλαιακά ο Όμιλος παρά το γεγονός ότι αυτόματα συνεπαγόταν μείωση του ποσοστού μου στο μετοχικό κεφάλαιο, για αυτό προχώρησα πρόσφατα σε πώληση όλων των μετοχών που έλεγχα άμεσα, μηδενίζοντας ουσιαστικά την απευθείας μετοχική μου σχέση με τον όμιλο".

  Κεφαλαιακή τόνωση 40 εκατ. ευρώ

  Από τα 50,4 εκατ. ευρώ της προτεινόμενης ΑΜΚ, περίπου 41 εκατ. ευρώ θα κατευθυνθούν στην Άκτωρ. Με τον τρόπο αυτό, όπως αναφέρθηκε κατά τη χθεσινή τηλεδιάσκεψη η εταιρεία θα πάψει να έχει ανάγκη από επιπρόσθετη ρευστότητα, με την ΑΜΚ να αποτελεί, ως ένα βαθμό, το επιστέγασμα της πρωτοβουλίας Change4Ellaktor που ξεκίνησε πριν από δυόμισι χρόνια.

  Ειδικότερα από τα 41 εκατ. ευρώ, 20,8 εκατ. ευρώ θα διοχετευθούν απευθείας στην ελληνική αγορά για πληρωμές προμηθευτών, ενώ τα υπόλοιπα 20 εκατ. ευρώ θα κλείσουν τις υποχρεώσεις που απορρέουν από την έξοδο από δραστηριότητες του εξωτερικού, σχετιζόμενες κυρίως με την κατασκευή φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων. Ως αποτέλεσμα, η εταιρεία θα κλείσει η "μαύρη τρύπα" στην Άκτωρ, ενώ, όπως προκύπτουν από τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν χθες, οι χρηματοδοτικές ανάγκες της κατασκευής από τον όμιλο μειώνονται και οι λειτουργικές ταμειακές της ροές βελτιώνονται, από -83 εκατ. ευρώ στην αρχή του 2019, σε -2 εκατ. στο τρίτο τρίμηνο του 2020. "Αυτό είναι ιδιαίτερα εμφανές στην περίπτωση των ελληνικών δραστηριοτήτων, όπου οι λειτουργικές ταμειακές ροές βελτιώνονται συνεχώς σε κάθε τρίμηνο το 2020, σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2019", όπως αναφέρθηκε χθες.

  Εκτός από την ΑΜΚ, η Ελλάκτωρ συζητά με τις τράπεζες για την εξασφάλιση χρηματοδότησης, ενώ υιοθετεί πρόγραμμα μετασχηματισμού, το οποίο αναμένεται να αποφέρει οφέλη της τάξεως των 100 εκατ. έως το 2023.

  Έμφαση σε νέα έργα

  Σε ποιους όμως, τομείς θα δώσει έμφαση τα επόμενα χρόνια η Ελλάκτωρ; Όπως έγινε γνωστό χθες, στις παραχωρήσεις έμφαση θα δοθεί στην ολοκλήρωση της ανάπτυξης της Μαρίνας Αλίμου, στην ενίσχυση του χαρτοφυλακίου της Άκτωρ Παραχωρήσεις με τουλάχιστον έναν νέο αυτοκινητόδρομο και στην προετοιμασία για το νέο διαγωνισμό της Αττικής Οδού.

  Στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, η έγκαιρη ολοκλήρωση του τρέχοντος επενδυτικού σχεδίου και η ταχεία ανάπτυξη μέσω της διαμόρφωσης ελκυστικού χαρτοφυλακίου σε συνεργασία με την EDPR, ως Στρατηγικού Συνεργάτη και η περαιτέρω ανάπτυξη μέσω της διαφοροποίησης τεχνολογιών ΑΠΕ, είναι οι βασικοί τομείς εστίασης.

  Στον κλάδο του Περιβάλλοντος (Διαχείριση & Ενεργειακή Αξιοποίηση Απορριμμάτων), στόχος είναι η αξιοποίηση της ηγετικής θέσης της Ηλέκτωρ με στόχο ρυθμό ανάπτυξης αντίστοιχο με αυτόν της αγοράς, καθώς οι επενδύσεις που θα ξεκινήσουν την επόμενη πενταετία στην Ελλάδα αναμένεται να φτάσουν τα 2 δισ. ευρώ.

  Στην κατασκευή, η προσοχή θα δοθεί στην ενίσχυση της θέσης της ΑΚΤΩΡ στις βασικές αγορές μέσω της βελτίωσης της παραγωγικότητας και της αποδοτικότητας, αξιοποιώντας παράλληλα τις θετικές προοπτικές του κλάδου ως αποτέλεσμα του κομβικού ρόλου που θα διαδραματίσει το Ταμείο Ανάκαμψης της Ε.Ε.

  Για την REDS το βάρος θα πέσει στην ανάπτυξη του Cambas Park και του ακινήτου της πρώην-Πήγασος, καθώς και σε επιλεκτικές επενδύσεις σε νέα ακίνητα.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ