Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 03-Δεκ-2020 20:54

  K. Χατζηδάκης: Αυστηρό μήνυμα για τις τιμές στη χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρισμού

  Χατζηδάκης για Τσίπρα: Επειδή δεν τον βολεύει η πραγματικότητα επιτίθεται κατά της πραγματικότητας
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Χάρη Φλουδόπουλου

  Αποφασισμένος να προχωρήσει σε παρέμβαση στην αγορά του ηλεκτρισμού σε περίπτωση που δεν υπάρξει αλλαγή στον τρόπο που λειτουργούν οι εταιρείες ηλεκτρισμού στις νέες αγορές του Χρηματιστηρίου Ενέργειας εμφανίζεται ο υπουργός Ενέργειας Κ. Χατζηδάκης. Ο κ. Χατζηδάκης, σύμφωνα με κύκλους του ΥΠΕΝ, έστειλε αυστηρό μήνυμα προς τις εταιρείες απαντώντας στη θέση που εκφράστηκε από πλευράς τους ότι τα όσα συμβαίνουν στο Χρηματιστήριο Ενέργειας τις τελευταίες ημέρες είναι νόμιμα. 

  Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, ο υπουργός απάντησε "ότι δεν είναι πάντως δεοντολογικά". Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας θεωρεί ότι οι παραγωγοί εκμεταλλεύονται ορισμένες προβλέψεις των κανονισμών -που πάντως υπάρχουν και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες- για να ανεβάζουν τεχνητά τις τιμές. Γι’ αυτό και ο υπουργός ζήτησε από όσους το κάνουν να ακούσουν το μήνυμα της κυβέρνησης, διαφορετικά από Δευτέρα το Υπουργείο θα αντιδράσει. 

  Αφορμή για την παρέμβαση Χατζηδάκη στάθηκε το φαινόμενο να υπάρχει εκτίναξη του κόστους της χονδρεμπορικής αγοράς ηλεκτρισμού και συγκεκριμένα, του κόστους της νέας αγοράς εξισορρόπησης, η οποία προστίθεται επιπλέον του κόστους της προημερήσιας αγοράς. Το τελευταίο διάστημα παρατηρούνται υψηλές προσφορές των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας οι οποίοι καλούνται να λειτουργήσουν στην αγορά εξισορρόπησης είτε αυξάνοντας είτε περιορίζοντας την ισχύ των μονάδων τους. 

  Πληροφορίες αναφέρουν ότι τις προηγούμενες ημέρες υπήρξαν προσφορές της τάξης των 1.000 ευρώ/MWh για μείωση της ισχύος, που είχαν ως αποτέλεσμα το κόστος της αγοράς εξισορρόπησης να φτάσει έως και το 40% του κόστους της προημερήσιας αγοράς. Τα κόστη της αγοράς εξισορρόπησης επιβαρύνουν τους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας, οι οποίοι με τη σειρά τους εφόσον δεν υπάρξει εξομάλυνση της αγοράς θα κληθούν να μετακυλήσουν τις αυξήσεις στην κατανάλωση και στα τιμολόγια ρεύματος των πελατών τους. 

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ