Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 03-Δεκ-2020 07:57

  Με μπαράζ διαγωνισμών για ψηφιακά έργα κλείνει το 2020

  Με μπαράζ διαγωνισμών για ψηφιακά έργα κλείνει το 2020
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Κώστα Κετσιετζή

  Ένα μπαράζ διαγωνισμών ψηφιακών έργων βρίσκεται σε εξέλιξη το τελευταίο διάστημα από την Κοινωνία της Πληροφορίας και άλλους φορείς του δημοσίου. Πολλοί διαγωνισμοί βρίσκονται σε εξέλιξη, ενώ προετοιμάζονται ακόμη περισσότεροι που αυτή τη στιγμή βρίσκονται στο στάδιο της  διαβούλευσης των τευχών προκήρυξης.

  Το μεγαλύτερο έργο που βρίσκεται στη φάση της διαβούλευσης, αφορά την ψηφιοποίηση του συνόλου των αρχείων του συστήματος Μεταγραφών και Υποθηκών του Εθνικού Κτηματολογίου. Πρόκειται για ένα έργο προϋπολογισμού περίπου 238 εκατ. ευρώ (με τον ΦΠΑ), ενώ η συνολική εκτιμώμενη αξία του με το δικαίωμα προαίρεσης ανεβαίνει στα περίπου 310 εκατ. ευρώ.

  Το έργο θα πραγματοποιηθεί με τη διαδικασία της Συμφωνίας-Πλαίσιο, βάσει της οποίας οι εταιρείες που θα προκριθούν θα κληθούν να υπογράψουν εκτελεστικές συμβάσεις για ξεχωριστά τμήματα των περίπου 600 εκατομμυρίων σελίδων που πρέπει να ψηφιοποιηθούν.

  Με συμφωνία-πλαίσιο θα υλοποιηθεί και ο διαγωνισμός για την ανάπτυξη υπηρεσιών διαδικτύου (Web Services) για τη δημόσια διοίκηση, προϋπολογισμού 27,9 εκατ. ευρώ (με τον ΦΠΑ) που έχει ως στόχο να διασυνδέσει τα ψηφιακά συστήματα του Δημοσίου, προκειμένου αυτά να μπορούν να επικοινωνούν μεταξύ τους. Η δημόσια διαβούλευση για το τεύχος προκήρυξης έληξε πρόσφατα και πλέον αναμένεται η προκήρυξη του διαγωνισμού.

  Οι διαγωνισμοί σε εξέλιξη

  Σε εξέλιξη βρίσκεται από την ΚτΠ ο διαγωνισμός για την δημιουργία δικτύου ασφαλούς πρόσβασης του Λιμενικού Σώματος στο δίκτυο του υπουργείου Ναυτιλίας, προϋπολογισμού 6 εκατ. ευρώ. Ως ημερομηνία υποβολής προσφορών έχει οριστεί η 15η Ιανουαρίου 2021.

  Στις 8 Ιανουαρίου είναι προγραμματισμένη η υποβολή προσφορών για έργο "Ψηφιακό Κέντρο Ενημέρωσης Digital Media Center”, προϋπολογισμού 4 εκατ. ευρώ, το οποίο αφορά στην προμήθεια του κεντρικού εξοπλισμού του Ψηφιακού Κέντρου Ενημέρωσης που θα δημιουργηθεί στην Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, καθώς και τα σύστημα αποδελτίωσης, συλλογής και αξιοποίησης περιεχομένου.

  Στις 13 Ιανουαρίου λήγει η προθεσμία υποβολής προσφορών για το έργο "Εγκατάσταση Μετεωρολογικών Σταθμών & Ανάπτυξη Υποδομής Διαδικτυακής Πύλης”, προϋπολογισμού 12 εκατ. ευρώ. Αντικείμενο της σύμβασης είναι η αναβάθμιση του Δικτύου Μετεωρολογικών Σταθμών Επιφανείας της ΕΜΥ καθώς και η αναβάθμιση του κεντρικού μηχανογραφικού και τηλεπικοινωνιακού της Συστήματος.

  Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι το πρώτο από τα τέσσερα έργα που προκηρύσσεται σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, από αυτά που περιλάμβανε η πρόσφατα υπογεγραμμένη Προγραμματική Συμφωνία, μεταξύ του υπουργείου Άμυνας και της Κοινωνίας της Πληροφορίας ΑΕ, προϋπολογισμού 55 εκατ. ευρώ

  Οι διαγωνισμοί που έρχονται

  Παράλληλα μέσα στις επόμενες εβδομάδες αναμένεται η προκήρυξη του διαγωνισμού για τον εκσυγχρονισμό του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, προϋπολογισμού 12 εκατ. ευρώ, το έργο της Ψηφιοποίησης Διαχρονικού Αρχείου Αεροφωτογραφιών της Γεωγραφικής Υπηρεσίας Στρατού (ΓΥΣ), προϋπολογισμού 10,8 εκατ. ευρώ, καθώς και το έργο της ανάπτυξης ψηφιακών υπηρεσιών, ψηφιοποίηση αρχείου και ενοποιημένες υπηρεσίες διαλειτουργικότητας Μετοχικού Ταμείου Στρατού (ΜΤΣ), προϋπολογισμού 4,6 εκατ. ευρώ.

  kostaskets@capital.gr 

   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ