Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 01-Δεκ-2020 08:08

  Νέες πωλήσεις ακινήτων εξετάζει η Prodea – H επίπτωση λόγω πανδημίας

  Prodea Investments, Φραγκοκλησσιάς,Μαρούσι
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Την πώληση ακινήτων του χαρτοφυλακίου της εξετάζει η Prodea Investments, όταν οι συνθήκες της αγοράς το επιτρέψουν. Τον περασμένο Αύγουστο η εισηγμένη ολοκλήρωσε την πώληση ακινήτου της στην Κόρινθο έναντι συνολικού τιμήματος 2,9 εκατ. ευρώ, συναλλαγή που πραγματοποιήθηκε με κέρδος 133 χιλ. ευρώ.

  Στην πρώτη γραμμή όμως, των ακινήτων που θα εξέταζε να πουλήσει η Prodea βρίσκονται αυτά του Picasso Fund, το οποίο κατέχει 13 ακίνητα (κυρίως γραφεία και καταστήματα) στην Ιταλία, η εμπορική αξία των οποίων εκτιμάται ότι αντιπροσωπεύει το 9,3% της εμπορικής αξίας του συνολικού χαρτοφυλακίου ακινήτων του ομίλου της Prodea.

  Οι επιπτώσεις από την πανδημία

  Όπως αναφέρει η εταιρεία στην οικονομική έκθεση για τα μεγέθη του εννεαμήνου του 2020, οι κύριοι τομείς οι οποίοι επηρεάστηκαν από την πανδημία είναι τα καταστήματα /εμπορικοί χώροι (εκτός των υπεραγορών τροφίμων) και τα ξενοδοχεία.

  Αυτού του είδους τα ακίνητα εκπροσωπούν περίπου το 10% των ετησιοποιημένων μισθωμάτων του ομίλου, ενώ τα έσοδα του ομίλου από τους πέντε μεγαλύτερους μισθωτές του, δηλαδή την Εθνική Τράπεζα, το Σκλαβενίτη, το Ελληνικό Δημόσιο, την Cosmote και το ιταλικό Δημόσιο αντιπροσωπεύουν το 75% περίπου των ετησιοποιημένων εσόδων από μισθώματα.

  Αυτές οι πηγές εσόδων δεν επηρεάστηκαν από τον Covid-19, ενώ συνολικά, σε όλες τις χώρες όπου δραστηριοποιείται η εταιρεία, η επίπτωση στα έσοδα από ενοίκια τοποθετείται στο 2,5% έως 3% των ετησιοποιημένων εσόδων από μισθώσεις.

  Ο ξενοδοχειακός τομέας στην Κύπρο, όπου δραστηριοποιείται η εταιρεία μέσω των The Landmark Nicosia και Aphrodite Hills υπέστη την μεγαλύτερη επίπτωση. Κι αυτό επειδή τα ξενοδοχεία στην Κύπρο τέθηκαν σε υποχρεωτική αναστολή από τις 16.03.2020 έως τις 14.06.2020. Ωστόσο, σε επίπεδο λειτουργικού κέρδους του ομίλου, η συνεισφορά αυτών των εταιρειών είναι κάτω από 10%.

  Ως προς τις επενδύσεις που υλοποίησε η εταιρεία το τρίτο τρίμηνο του 2019, οι βασικότερες από αυτές περιλαμβάνουν την απόκτηση ενός συγκροτήματος γραφείων συνολικής επιφάνειας 7,1 χιλ. τ.μ., επί της οδού Εθνικής Αντιστάσεως 72 και Αγαμέμνονος στο Χαλάνδρι.

  Όπως και ενός κτηρίου γραφείων και καταστημάτων, συνολικής επιφάνειας 1,9 χιλ. τ.μ., επί της οδού Αμφιαράου 44-46, κοντά στο κέντρο της Αθήνας, έναντι συνολικού τιμήματος ποσού 15,4 εκατ. ευρώ και 1,5 εκατ. ευρώ, αντίστοιχα. Η εύλογη αξία τους κατά την ημερομηνία της απόκτησης, σε 15,4 εκατ. και 1,6 εκατ. ευρώ, αντίστοιχα.

  Επίσης, τον Σεπτέμβριο η Prodea ολοκλήρωσε την απόκτηση ενός ακινήτου συνολικής επιφάνειας 12,4 χιλ. τ.μ. στο Μαρκόπουλο Αττικής, το οποίο είναι εξ’ ολοκλήρου μισθωμένο και χρησιμοποιείται ως κέντρο αποθήκευσης και διανομής. Το τίμημα για την απόκτησή του ακινήτου ανήλθε σε 9,9 εκατ. ευρώ, με την εύλογη αξία του κατά την ημερομηνία της απόκτησης να ανέρχεται σε 9,9 εκατ. ευρώ.

   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ