Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 24-Νοε-2020 07:47

  Κέρδη αναμένει για το 2020 η ΕΤΒΑ-ΒΙΠΕ - Στο επίκεντρο το Θριάσιο

  Κέρδη αναμένει για το 2020 η ΕΤΒΑ-ΒΙΠΕ - Στο επίκεντρο το Θριάσιο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Δελεβέγκου

  Κερδοφορία αναμένεται να παρουσιάσει το 2020 η ΕΤΒΑ -ΒΙΠΕ έναντι ζημιών ύψους 5,8 εκατ. ευρώ το 2019. Όπως αναφέρει ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Αθ.Ψαθάς, η εταιρεία που ανήκει στον Όµιλο Πειραιώς µε συμμετοχή κατά 35% του ελληνικού Δημοσίου, εκτιμάται ότι θα παρουσιάσει θετικά αποτελέσματα κατά τη φετινή χρήση, έχοντας βελτιώσει την εισπραξιμότητα των δαπανών που καταβάλλουν οι βιομηχανίες και οι βιοτεχνίες που δραστηριοποιούνται στους χώρους που παρέχει η εταιρεία.  Η ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ αποτελεί τον μεγαλύτερο πάροχο βιομηχανικών και επιχειρηματικών περιοχών στην Ελλάδα, καθώς διαθέτει 51.000 από τα συνολικά 70.000 στρέμματα τέτοιου είδους εγκαταστάσεων. Επίσης, στους 29 οργανωμένους υποδοχείς που διαχειρίζεται, βρίσκονται περίπου 2.100 επιχειρήσεις. 

  Η εταιρεία βρίσκεται αντιμέτωπη με συσσωρευμένα χρέη 30 εκατ. ευρώ από τα οποία περίπου τα μισά ανήκουν σε εταιρείες που έχουν πτωχεύσει, με τη δραστηριότητα των βυρσοδεψίων να συνδέεται με ετήσια χρέη ύψους 1 εκατ. ευρώ. Δεδομένου ότι η εν λόγω δραστηριότητα έχει ανασταλεί προσωρινά ελλείψει της απαιτούμενης αδειοδότησης και η επαναλειτουργια των βυρσοδεψίων θα είναι υπό νέο καθεστώς, η ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ αναμένει βελτίωση των τελικών μεγεθών κατά περίπου 1 εκατ. ευρώ. Οι προβλέψεις για κέρδη το 2020 στηρίζονται και στο γεγονός ότι η εταιρεία έχει προχωρήσει σε εξορθολογισμό των δαπανών της, ενώ έχει περιορίσει, κατά περίπου 50%, τον αριθμό των εργαζομένων της.

  Στόχος της εταιρείας είναι να αποτελέσει πάροχο επιχειρηματικών και βιομηχανικών χώρων  που ενοικιάζονται μέσω δικαιώματος επιφάνειας, δραστηριότητα που θα μπορούσε να αποφέρει επαναλαμβανόμενα έσοδα.

  Το Θριάσιο

  Η εταιρεία δρομολογεί επενδύσεις για την αναβάθμιση των υφιστάμενων χώρων ή τη δημιουργία νέων συνολικού ύψους 1 δισ. ευρώ, οι οποίες θα μπορούσαν να ενταχθούν στο Ταμείο Ανάκαμψης ή στο "Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης" για την απολιγνιτοποίηση.

  Τα βλέμματα βέβαια, είναι στραμμένα στο νέο εμπορευματικό κέντρο στο Θριάσιο Πεδίο, το οποίο η ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ κοινοπρακτικά με την Goldair έχει αναλάβει να κατασκευάσει. Απαραίτητη προϋπόθεση για την υλοποίηση του έργου είναι η σύμβαση παραχώρησης του να εξασφαλίσει το πράσινο φως από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού και κυρίως η Αρχή να μη ζητήσει τροποποιήσεις επί του αρχικού κειμένου που κύρωσε η Βουλή. 

  Σε αυτή την περίπτωση, θα απαιτούνταν η επανασύνταξη του κειμένου και η εκ νέου κύρωσή του από τη Βουλή, γεγονός που θα καθυστερούσε περαιτέρω την έναρξη υλοποίησης της επένδυσης συνολικού ύψους 150 εκατ. ευρώ. Κι αυτό με δεδομένο ότι προκειμένου να ξεκινήσει, σε διαφορετικές φάσεις, η κατασκευή των αποθηκών, συνολικής επιφάνειας έως 210.000 τ.μ., υπολογίζεται ότι απαιτούνται περίπου 18 μήνες, καθώς θα πρέπει να πραγματοποιηθούν ορισμένες αλλαγές στο υφιστάμενο  master plan, όπως και να εξασφαλιστεί η απαιτούμενη αδειοδότηση. Προκειμένου η εταιρεία να συρρικνώσει τον απαιτούμενο χρόνο, έχει ξεκινήσει την υλοποίηση πρόδρομων εργασιών, όπως η εκπόνηση συγκοινωνιακών μελετών.

  dimitris.delevegos@capital.gr  
   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ