Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 23-Νοε-2020 08:51

  Τα ενεργειακά project του Ταμείου Ανάκαμψης

  Τα ενεργειακά project του Ταμείου Ανάκαμψης
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Χάρη Φλουδόπουλου

  Ένα μεγάλο μέρος από τις 240 σελίδες του πρώτου draft του σχεδίου Ταμείου Ανάκαμψης που εστάλη προς τις Βρυξέλλες αφορά τον λεγόμενο πράσινο πυλώνα ο οποίος όπως είχε ήδη γίνει γνωστό αναμένεται να απορροφήσει τη μερίδα του λέοντος των πόρων του Ταμείου.

  Σύμφωνα με τα όσα είχαν γίνει γνωστά οι πράσινες δράσεις αντιστοιχούν στο 37 έως 40% των πόρων του Ταμείου. Συνολικά, σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις,  ο πράσινος πυλώνας περιλαμβάνει τις εξής 8 κατευθύνσεις: απολιγνιτοποίηση, ΑΠΕ, αναβάθμιση κτιρίων, ηλεκτροκίνηση, ενεργειακά δίκτυα, προστασία της φύσης, περιβάλλον και κυκλική οικονομία.

  Υπογραμμίζεται ότι το πρώτο draft του Ταμείου Ανάκαμψης περιλαμβάνει μετρήσιμους στόχους και χρονικά ορόσημα καθώς επίσης και τη λεπτομερή κοστολόγηση των έργων που προτείνονται προς χρηματοδότηση. Επίσης ένα ακόμη χαρακτηριστικό του προγράμματος είναι ότι από τα περίφημα 32 δισ. τα 13 δισ. αφορούν σε δάνεια προς επιχειρήσεις.

  Ποια είναι όμως τα κυριότερα έργα που περιλαμβάνονται στο draft και αφορούν στον πράσινο πυλώνα;

  Καταρχάς έργα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και συγκεκριμένα η αξιοποίηση του αιολικού δυναμικού του Αιγαίου με τη δημιουργία offshore αιολικών πάρκων. Επίσης στο Ταμείο εντάχθηκαν προς χρηματοδότηση και έργα αποθήκευσης ενέργειας.

  Στο Ταμείο επίσης εντάχθηκε το φιλόδοξο σχέδιο του ΑΔΜΗΕ για την ολοκλήρωση της ηλεκτρικής διασύνδεσης των νησιών καθώς επίσης και το project του ΔΕΔΔΗΕ για την εγκατάσταση έξυπνων μετρητών. Επίσης από το ΔΕΔΔΗΕ εντάχθηκε το πρόγραμμα της υπογειοποίησης του δικτύου.

  Στον πράσινο πυλώνα εξάλλου περιλαμβάνεται το έργο της δημιουργίας πολεοδομικών χαρτών για όλη τη χώρα όπως και η ενεργειακή αναβάθμιση των δημόσιων κτιρίων.

  Στο κομμάτι της ηλεκτροκίνησης, από το Ταμείο προτείνεται να χρηματοδοτηθεί η δημιουργία ενός εκτεταμένου δικτύου φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων.

  Επίσης το Ταμείο προτείνεται να χρηματοδοτήσει το εκτεταμένο πρόγραμμα δημιουργίας σύγχρονων υποδομών και παραγωγικών μονάδων διαχείρισης στερεών και υγρών αποβλήτων που προβλέπεται να προωθηθεί μέσω ΣΔΙΤ.

  Τέλος το Ταμείο Ανάκαμψης προτείνεται να χρηματοδοτήσει το μεγάλο πρότζεκτ της απολιγνιτοποίησης και τις επενδύσεις που έχουν προταθεί προκειμένου να αλλάξουν το παραγωγικό και οικονομικό μοντέλο των περιοχών στις οποίες σήμερα λειτουργούν οι ρυπογόνες μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο το λιγνίτη.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ