Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 21-Νοε-2020 09:18

  Orfium: Μεταρρυθμίζοντας την παγκόσμια μουσική βιομηχανία, από την Ελλάδα

  πετυχάκης-orfium
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Με πελάτες κορυφαίους μουσικούς εκδότες, όπως οι Sony ATV, Warner Chappell, EΜΙ, Kobalt, και δισκογραφικές εταιρείες όπως οι Warner Music Group, Sony Music Entertainment, Universal και Red Bull Records, η Orfium αλλάζει τον τρόπο που εντοπίζονται και αποδίδονται πνευματικά δικαιώματα των δημιουργών, στο ψηφιακό σύμπαν. Και όλα αυτά συμβαίνουν από την Ελλάδα, όπου η εταιρεία διατηρεί το τμήμα R&D απασχολώντας περισσότερους από 100 Έλληνες επιστήμονες. Ο Μιχάλης Πετυχάκης, CTO της Orfium, μίλησε στο Capital.gr για τις προκλήσεις και τις δυνατότητες μιας εταιρείας με έδρα το LA και τεχνολογική βάση στην Αθήνα.

   

   

  Συνέντευξη στον Κώστα Γιαννόπουλο

  Η πανδημία έχει επιταχύνει τον ψηφιακό μετασχηματισμό, και αυτό δίνει ακόμα μεγαλύτερη αξία στην αποτελεσματική είσπραξη πνευματικών δικαιωμάτων στον χώρο του θεάματος. Πώς διαμορφώνονται οι συνθήκες στις ξένες αγορές και πώς στην Ελλάδα; Ποιος είναι ο ρόλος που μπορεί να παίξει η Orfium σε αυτό το νέο τοπίο;

  Είναι γεγονός, η πανδημία έχει πλήξει πολύ σοβαρά τη "ζωντανή" μουσική, live, συναυλίες, μουσικές σκηνές, οι ανάγκες όμως του κόσμου να ακούσει τη μουσική που αγαπά και των καλλιτεχνών να εργαστούν, παραμένουν. Είδαμε μια τεράστια αύξηση, αυτούς τους μήνες, στην κατανάλωση ψηφιακής μουσικής, είτε άμεσα, είτε έμμεσα μέσω δημοφιλών τόπων όπως το Spotify, Deezer, ΥouΤube και πολλά άλλα. Αυτή η παγκόσμια αύξηση στη ζήτηση οδηγεί σε αύξηση και στη δημιουργία περιεχομένου. Υπό αυτές τις συνθήκες, σε αυτή τη νέα πραγματικότητα, η ανάγκη για προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων στον ψηφιακό κόσμο είναι πιο επιτακτική από ποτέ. Η Orfium από το ξεκίνημά της είχε ως στόχο ακριβώς αυτόν. Τον εντοπισμό της μουσικής ψηφιακής περιουσίας που διακινείται παγκοσμίως στο διαδίκτυο και τη δίκαιη και έγκαιρη απόδοσή της στους δικαιούχους, δηλαδή στους καλλιτέχνες.

  Τι νέο κομίζει η Orfium που την έχει αναδείξει σε παίκτη παγκόσμιας σημασίας; Ποια είναι η καινοτομία;

  Έχουμε δημιουργήσει μια πραγματικά καινοτόμα πλατφόρμα βασισμένη σε state of the art τεχνολογία, με διαρκώς εξελισσόμενους αλγορίθμους και στοιχεία artificial και business intelligence. Στόχος είναι ο εντοπισμός χρήσεων πνευματικής ιδιοκτησίας, από τη χρήση μουσικής στο ψηφιακό σύμπαν, ακόμα και εκεί που κανείς άλλος δεν μπορεί να εντοπίσει. Αυτό το δυναμικό σύστημα εξελίσσεται διαρκώς από τους ανθρώπους μας, επιστήμονες άρτια καταρτισμένους και εξειδικευμένους - κυρίως Έλληνες - που αγαπούν την τεχνολογία και δημιουργούν σε ένα περιβάλλον καινοτομίας. Συνεργαζόμαστε με τους μεγαλύτερους παίκτες της μουσικής βιομηχανίας, έχουμε κερδίσει την εμπιστοσύνη τους και αυτό μας εμπνέει ακόμα περισσότερο.

  Μπορούμε να ελπίζουμε σε ένα μέλλον χωρίς πειρατεία;

  Η ίδια η τεχνολογία που συνέβαλε στην άνθιση της πειρατείας, τώρα λειτουργεί για την εξάλειψή της. Το streaming οδήγησε σε νέα business μοντέλα και την περιόρισε αισθητά – αν δεν την εκμηδένισε. Μέρος αυτής της "νίκης" είναι και η δημιουργία της Orfium καθώς πάνω στη νέα ψηφιακή πραγματικότητα, διαμόρφωσε νέα μοντέλα και συμβάλει στη δημιουργία των συνθηκών για διαφάνεια και αποτελεσματική διαχείριση των εσόδων από την πνευματική δημιουργία.

  Στην Ελλάδα η είσπραξη και απόδοση πνευματικών δικαιωμάτων έχει μια μαρτυρική ιστορία να διηγηθεί. Τελευταία γίνεται μια προσπάθεια εξορθολογισμού του τοπίου. Εσάς σας αφορά αυτή η ζύμωση; Και αν ναι, πώς μπορείτε να γίνετε μέρος της λύσης;

  Πραγματικά τα τελευταία χρόνια στον χώρο των πνευματικών δικαιωμάτων μουσικής έχουν διαμορφωθεί ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες με σημαντικές επιπτώσεις για όλους τους εμπλεκόμενους, δημιουργούς, εκδότες αλλά και χρήστες της μουσικής. Κάθε προσπάθεια εξορθολογισμού είναι θετική και εμείς είμαστε έτοιμοι να συμβάλλουμε προς την διαμόρφωση ενός νέου τοπίου που θα οδηγήσει στην επίλυση των προβλημάτων.

  Πήρατε ένα ρίσκο να επενδύσετε στην Ελλάδα μέσα στην κρίση. Ποιοί επιχειρηματικοί λόγοι ανέδειξαν την Ελλάδα ως κέντρο R&D της Orfium;

  Η αγορά στην οποία απευθυνόμαστε ειναι παγκόσμια και υπό αυτή την έννοια, η περίοδος της κρίσης εδώ, δεν είχε κάποια επίπτωση στη δική μας δραστηριότητα. Αυτό που δεν αντιμετώπισε κρίση στην Ελλάδα, ήταν και είναι η πολύ υψηλή ποιότητα του επιστημονικού προσωπικού και ειδικά στον τομέα της τεχνολογίας. Οι επαφές και οι συνεργασίες μου μέσα στο Πολυτεχνείο μαζί με το εξαιρετικό επίπεδο κατάρτισης του εργατικού δυναμικού έκαναν την Ελλάδα την προφανή επιλογή για το R&D, την καρδιά, δηλαδή, της Orfium. Και αυτή ήταν μια επιλογή που έχει αποδειχθεί πολύ σωστή. Η επιχειρηματική και επενεδυτική μας εμπειρία στην Ελλάδα, μέχρι στιγμής, έχει υπάρξει challenging αλλά και γόνιμη. Πρόκειται όμως για μια επιτυχημένη κίνηση που έχει αποδόσει τη δυναμική που επιθυμούσαμε διότι βλέπουμε ότι εδώ έχουμε διαρκείς και μεγάλες δυνατότητες εξέλιξης. Υπολογίζουμε, μέσα στα επόμενα 4 χρόνια, ότι το τμήμα R&D θα μετράει περισσότερα από 300 άτομα.

   

  orfium2

   

  Ποια είναι η ανθρωπογεωγραφία μιας εταιρείας παγκόσμιας τεχνολογικής καινοτομίας ώστε να παράγει διαρκώς καινοτομία;

  Η ομάδα μας αποτελείται από επιστήμονες κυρίως προγραμματιστές, ερευνητές τεχνολογίας, ανθρώπους με εμπειρία στη διεθνή μουσική βιομηχανία. Έχουμε δομήσει έναν οργανισμό με διαρκή μεταξύ μας ζύμωση, με ανταλλαγή ιδεών και γνώσεων, με την εμπλοκή όλων στη δημιουργία των προïόντων. Έχουμε εμπιστοσύνη στους ανθρώπους που έρχονται στην Orfium, και τους παρέχουμε διαρκή εκπαίδευση και κατάρτιση, όλα αυτά μέσα σε ένα κλίμα που το χαρακτηρίζει ενθουσιασμός για τη δουλειά μας και την τεχνολογία. Έχουμε μια φιλοσοφία start-up, κάνουμε κάτι πρώτοι, συμμετέχουμε όλοι σε κάτι που γεννιέται εδώ και έχει αξία για ανθρώπους σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Αυτό μας δίνει μεγάλη ενέργεια.

  Η επένδυση της Microsoft στην Ελλάδα, μαζί με την επένδυση της Orfium, εταιρειών που στηρίζονται σε υψηλού εππέδου εργατικό δυναμικό και τεχνολογία αιχμής, σηματοδοτούν κάτι για το μοντέλο της ελληνικής οικονομίας; Μπορεί η Ελλάδα να γίνει hi-tech hub;

  Πρόκειται για μία πολύ σημαντική επένδυση που κατατάσσει τη χώρα μας στην κατηγορία των πολύ ανεπτυγμένων ψηφιακά χωρών παγκοσμίως. Πέρα από τα άμεσα προφανή οφέλη που θα έχει η Ελλάδα και η οικονομία από την επένδυση αυτή, όπως για παράδειγμα η δημιουργία των απαραίτητων υποδομών και θέσεων εργασίας, προκύπτει ένας πολλαπλασιαστής για το σύνολο της οικονομίας που σε βάθος χρόνου θα έχει σημαντικά οφέλη σε ποιότητα υπηρεσιών, μείωση κόστους για τους καταναλωτες, επιπλέον θέσεις εργασίας, εξοικονόμηση κόστους για τις επιχειρήσεις και μεταφορά σημαντικής τεχνογνωσίας. Από αυτή τη σημαντική επένδυση αναμένουμε περαιτέρω εξέλιξη στο τεχνολογικό οικοσύστημα της χώρας που θα φέρει περισσότερες φρέσκιες ιδέες, νεοφυείς εταιρείες, εκσυγχρονισμό υπαρχουσών δομών και εταιρειών και γενικότερα τον αέρα της καινοτομίας που κομίζει μια εταιρεία όπως η Microsoft.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ