Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 20-Νοε-2020 07:43

  Ποιες βιομηχανίες έπαιξαν "άμυνα" τον Σεπτέμβριο

  Ποιες βιομηχανίες έπαιξαν "άμυνα" τον Σεπτέμβριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Γκίτση

  Σημαντική υποχώρηση 10,7% εμφάνισε ο Γενικός Δείκτης κύκλου εργασιών στη βιομηχανία (σύνολο εγχώριας και εξωτερικής αγοράς) τον Σεπτέμβριο σε σύγκριση με τον  Σεπτεμβρίου του 2019, με τον Γενικό Δείκτη σε επίπεδο δωδεκαμήνου Οκτωβρίου 2019 – Σεπτεμβρίου 2020 να καταγράφει μείωση 10,9% και των εξαγωγών πτώση 13,6%.

  Από τα αναλυτικά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ προκύπτει πως οι πωλήσεις στην εγχώρια αγορά μειώθηκαν κατά 9,1% και κατά 13,6% οι εξαγωγές. Με τις πωλήσεις προς τις χώρες της Ευρωζώνης να καταγράφουν πτώση 7,1% και μείωση 16,8% οι εξαγωγές προς τις τρίτες χώρες. 

  Υποχώρηση η οποία θα ήταν πολύ μεγαλύτερη αν κάποιοι κλάδοι δεν κατέγραφαν αύξηση και δη διψήφιο ποσοστό. Ποιες όμως είναι αυτές; Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ 14 βιομηχανικοί κλάδοι, επί συνόλου 27, κατάφεραν τον Σεπτέμβριο να εμφανίσουν αύξηση στον κύκλο εργασιών τους σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα έναν χρόνο πριν.

  Ενδεικτικά αναφέρουμε πως τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση 17% κατέγραψε ο κλάδος παραγωγής προϊόντων καπνού, με 15,4% ενισχύθηκε ο τζίρος των βασικών φαρμακευτικών προϊόντων και φαρμακευτικών σκευασμάτων, η κατασκευή επίπλων ενίσχυσε τον κύκλο εργασιών της κατά 8,6%, 10,7% η κατασκευή ηλεκτρολογικού εξοπλισμού, 2,2% η χαρτοποιία και κατασκευή χάρτινων προϊόντων και 5,1% ο κλάδος κατασκευής μεταλλικών προϊόντων. 

  Εικόνα η οποία βελτιώνεται, για κάποιους κλάδους, σημαντικά σε επίπεδο εξαγωγών. Παρά λοιπόν το γεγονός ότι ο Γενικός Δείκτης του κύκλου εργασιών στην εξωτερική αγορά υποχώρησε κατά 13,6%, η βιομηχανία τροφίμων ενίσχυσε τις πωλήσεις της κατά 15,5%, 24,1% η ποτοποιία, 19,8% η παραγωγή προϊόντων καπνού, 18,5% ο κλάδος της κατασκευής λοιπού εξοπλισμού μεταφορών, και 37,9% οι άλλες μεταποιητικές δραστηριότητες. 

   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ