Συνεχης ενημερωση

    Κυριακή, 15-Νοε-2020 08:14

    Πώς είδε η αγορά τα μέτρα για τον ΕΛΑΠΕ

    Πώς είδε η αγορά τα μέτρα για τον ΕΛΑΠΕ
    • Εκτύπωση
    • Αποστολή με email
    • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
    • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
    • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

    Του Χάρη Φλουδόπουλου

    Συγκρατημένες είναι οι πρώτες αντιδράσεις της αγοράς απέναντι στο πακέτο των μέτρων που εξήγγειλε το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την αντιμετώπιση του ελλείμματος του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ, γνωστού ως ΕΛΑΠΕ. Είναι σαφές ότι τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν είναι πιο ήπια σε σχέση με τις αρχικές σκέψεις που υπήρχαν για μόνιμο και οριζόντιο "κούρεμα" των αποζημιώσεων των παλιών έργων ΑΠΕ. Ωστόσο όπως επισημαίνουν πηγές της αγοράς, δεν παύει να ανοίγει ο ασκός του Αιόλου, υπό την έννοια ότι η Πολιτεία εμφανίζεται εκ νέου "να αθετεί δεσμεύσεις του παρελθόντος". Όπως εκτίμησε στο Capital.gr πηγή της αγοράς των ΑΠΕ "θα υπάρξουν κάποιοι που δε θα το δεχθούν", υπονοώντας κυρίως τους ξένους επενδυτές στην ελληνική αγορά, οι οποίοι μέχρι πρόσφατα διαμήνυαν ότι "ακόμη και ένα σεντ έκτακτης εισφοράς να επιβληθεί, αποτελεί παραβίαση υπόσχεσης τήρησης συμβολαίου από πλευράς ελληνικής πολιτείας και μάλιστα για δεύτερη φορά". Σε κάθε περίπτωση, είναι σαφές ότι το πακέτο των μέτρων που ανακοινώθηκε είναι ευρύ, μοιράζει τα βάρη σε περισσότερους συμμετέχοντες στην αγορά ενώ εισακούστηκαν και μια σειρά από προτάσεις που είχαν υποβληθεί από πλευράς της αγοράς ΑΠΕ.

    Για παράδειγμα ο μηχανισμός αυξομείωσης μεταξύ ΥΚΩ και ΕΤΜΕΑΡ, που σημαίνει ότι όσο μειώνονται οι Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας, τόσο θα αυξάνεται το Ειδικό Τέλος Μείωσης Εκπομπών Αερίων Ρύπων, ήταν πρόταση που υποβλήθηκε από τον ΕΣΗΑΠΕ και έγινε αποδεκτή από την κυβέρνηση.

    Ως ιδιαίτερα σημαντικό, σε σχέση με τα μέτρα που ανακοινώθηκαν, θεωρείται το γεγονός ότι το πακέτο των ταμειακών μέτρων, συνοδεύτηκε από ένα πακέτο μέτρων διαρθρωτικού χαρακτήρα, που επιχειρεί να βάλει τάξη στην αγορά και να δημιουργήσει μια ορατότητα για τις μελλοντικές εισροές νέων έργων και άρα για τις ανάγκες για πληρωμές του ΕΛΑΠΕ. Πρόκειται για σημαντική παράμετρο, υπό την έννοια ότι εάν είναι γνωστές οι μελλοντικές ανάγκες για πληρωμές από τον ΕΛΑΠΕ, περιορίζεται σημαντικά το ρίσκο να ξεφύγει εκ νέου το έλλειμμα του ειδικού λογαριασμού. "Εάν με τα μέτρα διασφαλίζεται ότι σε δύο χρόνια δε θα χρειαστεί να βρεθούμε ξανά στην ίδια θέση σε δύο χρόνια από σήμερα, τότε αντικειμενικά το πακέτο είναι καλύτερο από εκείνο που φοβόμασταν" αναφέρει πηγή της αγοράς ΑΠΕ.

    Σε ό,τι αφορά την πλευρά των καταναλωτών, ο πρόεδρος της Ένωσης Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας, δηλώνει προβληματισμένος, λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι οι συμβάσεις των μεγάλων βιομηχανιών λήγουν στις 31 Δεκεμβρίου του 2020. Η βιομηχανία αναμένει την υλοποίηση των εξαγγελιών του υπουργού στην κατεύθυνση της μείωσης του κόστους ενέργειας της βιομηχανίας προσθέτει ο ίδιος. Πάντως αξίζει να σημειωθεί ότι ως προς την ανησυχία της βιομηχανίας, πηγές της ΔΕΗ διευκρίνιζαν ότι δε θα μετακυληθεί στην κατανάλωση το κόστος από το εφάπαξ έκτακτο τέλος χρέωσης προμηθευτών 2 ευρώ η μεγαβατώρα.

    Αξίζει να σημειωθεί τέλος ότι οι εταιρείες πετρελαιοειδών δεν είχαν ενημερωθεί και αιφνιδιάστηκαν πλήρως από την επιβολή πράσινου τέλους στην κατανάλωση πετρελαίου κίνησης ίσου με 0,03 ευρώ το λίτρο στο ντίζελ κίνησης.

    ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ