Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 13-Νοε-2020 11:13

  Η πανδηµία, ευκαιρία ανάπτυξης για την Ελλάδα

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Νίκου Χριστοδούλου

  Αν και παράδοξο, η πανδηµία µπορεί να αποτελέσει την ευκαιρία που θα βγάλει την Ελλάδα από τον λήθαργο. Ποιες είναι, όµως, οι προϋποθέσεις που θα της επιτρέψουν να κάνει το ζητούµενο άλµα προς τα εµπρός;

  1. Άμεσες επενδύσεις στον ψηφιακό μετασχηματισμό. Για να εκσυγχρονιστεί µια επιχείρηση, πρέπει πλέον να διευρύνει τον αριθµό των αυτοµατοποιηµένων εργασιών, να απλουστεύσει διαδικασίες και προϊόντα, να ενισχύσει την παρουσία της στο ηλεκτρονικό εµπόριο, να αξιοποιήσει το cloud. Μια πρόσφατη παγκόσµια έρευνα της Deloitte έδειξε ότι οι οργανισµοί µε µεγαλύτερη ψηφιακή ωριµότητα µπορούν να επιτύχουν διπλάσιες αποδόσεις, τόσο σε µείωση κόστους (30%, έναντι 13% των ψηφιακά µη ώριµων επιχειρήσεων) όσο και σε αύξηση εσόδων (41% αύξηση εσόδων, έναντι 25%). Η έρευνα συσχετίζει την ψηφιακή ωριµότητα µε τα οικονοµικά αποτελέσµατα των επιχειρήσεων. Αυτό δεν συµβαίνει µόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως κατέδειξε µια άλλη σχετική µελέτη της Deloitte αναφορικά µε τα σενάρια εξέλιξης της Ε.Ε. µέχρι το 2035, η οποία καταλήγει ότι ο βαθµός ευηµερίας, ισότητας και ασφάλειας στην Ευρώπη εξαρτάται σηµαντικά από την επιτυχία του ψηφιακού µετασχηµατισµού.

  2. Αναβάθμιση των υποδομών. Η εξ αποστάσεως εργασία, οι πλατφόρµες ψυχαγωγίας στο σπίτι, η ανάπτυξη του cloud και η ανάγκη αποθήκευσης και επεξεργασίας δεδοµένων απαιτούν ταχύτατες συνδέσεις και διαθεσιµότητα παντού. Ειδικά το 5G και η ταχύτητα υλοποίησής του µπορεί να δώσει συγκριτικό πλεονέκτηµα στην Ελλάδα και κίνητρο για µόνιµη παραµονή και εργασία σε αποµακρυσµένους, ειδυλλιακούς προορισµούς.

  3. Ευέλικτο πλαίσιο εργασίας. Σε συνέχεια του lockdown, υπήρξε τεράστια αύξηση του αριθµού των εργαζοµένων που δουλεύουν αποµακρυσµένα και η συγκεκριµένη αλλαγή επηρέασε τη φύση της εργασίας, τόσο σε επίπεδο λειτουργίας επιχειρήσεων όσο και σε επίπεδο απόδοσης του ατόµου. Η Πολιτεία θα πρέπει να διαµορφώσει ένα ευέλικτο πλαίσιο που να υποστηρίζει τη µονιµότητα της αποµακρυσµένης εργασίας στο µέλλον, παρέχοντας κίνητρα και διευκολύνσεις όπου απαιτείται.

  4. Υποστήριξη νέου παραγωγικού μοντέλου. Η αναβάθµιση των υποδοµών, σε συνδυασµό µε πολιτική βούληση και παροχή κινήτρων, µπορεί να αποτελέσει την κινητήριο δύναµη για την ενίσχυση της ελληνικής οικονοµίας και την επιχειρηµατικότητα µιας περιοχής, µετατρέποντάς την, π.χ., σε διεθνές ψηφιακό κέντρο, έχοντας κλίµα και συνθήκες διαβίωσης πολύ καλύτερες από αντίστοιχα του εξωτερικού. Ωστόσο, για την όποια τέτοια αλλαγή είναι αναγκαία και η σύµπλευση της κοινωνίας. Ως πολίτες, έχει έρθει η στιγµή να εγκαταλείψουµε συµπεριφορές δεκαετιών και να εστιάσουµε σε όσα µας πάνε µπροστά και δηµιουργούν αξία για τον τόπο.

  * Ο κ. Νίκος Χριστοδούλου είναι Partner, Consulting Leader της Deloitte Ελλάδος

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ