Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 11-Νοε-2020 14:20

  Scope Ratings: Τα θετικά και τα αρνητικά για τις ευρωπαϊκές τράπεζες από τη νίκη Μπάιντεν

  Απολογισμός 'ζημιών' από COVID-19 για τις τράπεζες
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Ελευθερίας Κούρταλη

  Τα νέα στο μέτωπο των εμβολίων κατά του κορονοϊού έχουν επισκιάσει τις εξελίξεις στην πολιτική μέχρι στιγμής αυτήν την εβδομάδα, όπως σημειώνει ο οίκος αξιολόγησης Scope Ratings. Η επενδυτική διάθεση είναι risk-on και οι μετοχές που χτυπήθηκαν το περισσότερο από την πανδημία έχουν ανακάμψει σημαντικά. Σε μία ευνοϊκή εξέλιξη για τις τράπεζες, τα κρατικά ομόλογα των ΗΠΑ και της Γερμανίας σημείωσαν έντονο sell-off  παρά την προοπτική μεγαλύτερης νομισματικής χαλάρωσης στις ΗΠΑ και την Ευρώπη.

  Οι αγορές θα κινηθούν σε ένα πιο "λογικό" και ήρεμο μοτίβο καθώς εξελίσσεται το story των εμβολίων και η πολιτική θα επιστρέψει ως κινητήρια δύναμη της πορείας των τιμών των μετοχών, καθώς η κατεύθυνση της πολιτικής του Μπάιντεν θα αρχίσει να αποτυπώνεται και να αξιολογείται από τις αγορές, όπως τονίζει ο οίκος. Σε αυτό το πλαίσιο, επισημαίνει, η πολιτική Μπάιντεν προς τις τράπεζες μπορεί να αποδειχθεί σχετικά εποικοδομητική.

  Οι ενδείξεις πριν από τις εκλογές ήταν ότι η νίκη του Μπάιντεν θα οδηγούσε σε μετάβαση σε μια πολύ πιο αυστηρή ατζέντα πολιτικής σχετικά με το ρυθμιστικό περιβάλλον στις αμερικανικές τράπεζες, με τις αβεβαιότητες τόσο για το πώς αυτό θα μπορούσε να επηρεάσει τις δραστηριότητές τους όσο και ποιες θα είναι οι επιπτώσεις για την Ευρώπη, όπου τα αμερικάνικα ιδρύματα έχουν αναπτύξει ισχυρές ανταγωνιστικές θέσεις στη σειρά προϊόντων επενδυτικής τραπεζικής, να είναι έντονες.

  Είναι δύσκολο να εκτιμηθεί η πραγματική επίπτωση και έκταση της έντονης προθυμίας του νέου εκλεγμένου Προέδρου των ΗΠΑ για αυστηρότερο ρυθμιστικό περιβάλλον στις τράπεζες, ωστόσο, καθώς η ατζέντα της εκστρατείας του δεν έδωσε προτεραιότητα στον τραπεζικό κλάδο και τις χρηματοοικονομικές αγορές. Με την εστίασή του να στρέφεται περισσότερο στη λιανική και την καταναλωτική τραπεζική από τη χονδρική χρηματοδότηση και τις κεφαλαιαγορές, αυτό που ξεχωρίζει είναι η πρόθεση του Μπάιντεν να προσφέρει στις υπο-εξυπηρετούμενες κοινότητες ευκολότερη, φθηνότερη και λιγότερο διακριτική πρόσβαση στη χρηματοδότηση, καθώς και η πιθανότητα επιβολής υψηλότερων φόρων σε τράπεζες και άλλες μεγάλες εταιρείες, όπως σημειώνει η Scope.

  Υποθέτοντας ότι οι Ρεπουμπλικάνοι διατηρούν τον έλεγχο της Γερουσίας, o πολιτικός προσανατολισμός του Μπάιντεν αναμένεται να υιοθετήσει έναν πιο ρεαλιστικό τόνο σε ό,τι αφορά την ατζέντα του, έτσι ώστε να μπορέσει να εφαρμόσει την πολιτική του.

  Εάν η αποτυχία υλοποίησης του μπλε κύματος των Δημοκρατών ήταν μια έκπληξη σε σχέση με τις προσδοκίες, το αποτέλεσμα της μικρότερης δημοσιονομικής κυριαρχίας λόγω του μοιρασμένου Κογκρέσου, σημαίνει ότι η Fed θα αναλάβει το μεγαλύτερο βάρος της και να κάνει ό,τι μπορεί περισσότερο στο νομισματικό μέτωπο. Η αβεβαιότητα σχετικά με το δημοσιονομικό πακέτο τόνωσης στις ΗΠΑ και το μοιρασμένο Κογκρέσο επισκίασαν το ράλι που προκάλεσαν οι εξελίξεις με το εμβόλιο σε ό,τι αφορά τραπεζικές μετοχές των ΗΠΑ, οι οποίες για μια ακόμη φορά υπεραπέδωσαν των μετοχών των ευρωπαϊκών τραπεζών. Το μήνυμα σχετικά με τη δημοσιονομική τόνωση των ΗΠΑ θα είναι σημαντικό στις επόμενες 30 με 60 ημέρες καθώς οι ελπίδες για μια συμφωνία στο α’ τρίμηνο του 2021 παραμένουν - αν και έχουν περιοριστεί σε σχέση με τις αρχικές.

  Όπως επισημαίνει η Scope Ratings, για τις τράπεζες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι πολύ νωρίς για να διακρίνει κανείς συγκεκριμένα οφέλη ή μειονεκτήματα από την προεδρία Μπάιντεν. Ωστόσο, από τεχνικής άποψης, ένα σενάριο αδύναμου δολαρίου που είναι και το πιο πιθανό, θα μειώσει τα σταθμισμένα για τον κίνδυνο περιουσιακά στοιχεία των τραπεζών της Ε.Ε (RWA). Αν και αυτό θα είναι θετικό για τους κεφαλαιακούς δείκτες των ευρωπαϊκών τραπεζών, και θετικό επίσης για τις τράπεζες με μεγάλα ανοίγματα στις αναδυόμενες αγορές - θα είναι αρνητικό για τα κέρδη από διεθνείς δραστηριότητες, όπως η επενδυτική τραπεζική ή η διαχείριση πλούτου.

  Πολύ σημαντικό επίσης είναι πως ένα ισχυρό ευρώ κινδυνεύει να προκαλέσει αντισταθμιστικά μέτρα από την ΕΚΤ με τη μορφή πρόσθετης νομισματικής χαλάρωσης. Τα έσοδα των ευρωπαϊκών τραπεζών θα συνεχίσουν να δέχονται χτύπημα, εάν το αποπληθωριστικό περιβάλλον επιμείνει, ειδικά με τον νέο γύρο lockdowns που έχει επιβληθεί στην Ευρώπη, όπως καταλήγει ο οίκος.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ