Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 11-Νοε-2020 09:21

  Ώρα αποφάσεων για το έλλειμμα του ΕΛΑΠΕ

  Ώρα αποφάσεων για το έλλειμμα του ΕΛΑΠΕ
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Χάρη Φλουδόπουλου

  Θέμα ημερών θα πρέπει να θεωρείται η ανακοίνωση των προθέσεων του υπουργείου περιβάλλοντος και ενέργειας σχετικά με το θέμα του ελλείμματος του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ (ΕΛΑΠΕ). Σύμφωνα με πληροφορίες μάλιστα δεν αποκλείεται οι ανακοινώσεις να γίνουν εντός της εβδομάδας.

  Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η βασική συνισταμένη των αποφάσεων είναι πως θα κληθούν όλοι οι συμμετέχοντες στην αγορά να συνεισφέρουν στην κάλυψη του ελλείμματος. 

  Ωστόσο μέχρι χθες δεν είχαν οριστικοποιηθεί οι αποφάσεις και η όποια πρόβλεψη για το ύψος της συνεισφοράς του κάθε κλάδου θα πρέπει να θεωρείται παρακινδυνευμένη.

  Σε κάθε περίπτωση, το ΥΠΕΝ έχει στα χέρια του τις μελέτες τόσο της ΡΑΕ όσο και του ΔΑΠΕΕΠ με τις προβλέψεις για την εξέλιξη του ελλείμματος. Από τις μελέτες αυτές προκύπτει ότι στην διετία και με το βασικό σενάριο για υποχώρηση της ζήτησης σε ποσοστό της τάξης του 4%, το έλλειμμα του ΕΛΑΠΕ θα διαμορφωθεί στα 500 έως 600 εκατ. ευρώ.

  Αυτό είναι και το ποσό το οποίο θα πρέπει να καλυφθεί από τα έκτακτα μέτρα που θα ανακοινώσει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κ. Χατζηδάκης.

  Σε ποια κατεύθυνση αναμένεται να κινηθούν τα μέτρα; Με δεδομένη την δέσμευση της κυβέρνησης ότι δεν πρόκειται να υπάρξει επιβάρυνση των καταναλωτών μέσω αύξησης του ΕΤΜΕΑΡ, τα μέτρα που θα ανακοινωθούν θα κινηθούν σε τρεις κατευθύνσεις.

  Η πρώτη θα αφορά στην επιβολή έκτακτης εισφοράς στους σταθμούς ΑΠΕ που βρίσκονται σε λειτουργία και αμείβονται με τιμές αναφοράς. Φαίνεται ότι η απόφαση του ΥΠΕΝ είναι να μην υπάρξει οριζόντια επιβάρυνση.

  Η δεύτερη κατεύθυνση αφορά στην "ήπια" επιβάρυνση των προμηθευτών σε βαθμό που να μη δημιουργείται σοβαρό πρόβλημα στη ΔΕΗ.

  Η τρίτη κατεύθυνση αφορά στην αύξηση του ποσοστού των εσόδων από τις δημοπρασίες δικαιωμάτων εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα που κατευθύνονται στον ειδικό λογαριασμό ΑΠΕ.

  Τέλος παράλληλα με τα παραπάνω μέτρα το ΥΠΕΝ αναμένεται να διεκδικήσει την χρηματοδότηση της κάλυψης μέρους του ελλείμματος από το Ταμείο ανάκαμψης με δεδομένο ότι ένα μέρος του ελλείμματος του ΕΛΑΠΕ ήταν αποτέλεσμα της κρίσης της πανδημίας και της μείωσης της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας στην εγχώρια αγορά.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ