Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 11-Νοε-2020 07:54

  Συρρικνώθηκαν το 2019 τα μεγέθη της Διάτμηση που ανήκε στον Φλαμπουράρη

  Συρρικνώθηκαν το 2019 τα μεγέθη της Διάτμηση που ανήκε στον Φλαμπουράρη
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Δελεβέγκου

  Υψηλή διψήφια υποχώρηση μεγεθών εμφάνισε τη χρήση του 2019, έναντι της αντίστοιχης περιόδου του 2018, η Διάτμηση ΑΤΕ. Το 2015 επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ η τεχνική εταιρεία είχε προκαλέσει πολιτικό τσουνάμι επειδή είχε αναλάβει έργο, ύψους 3,9 εκατ. ευρώ, για την Περιφέρεια Πελοποννήσου, ενώ μέτοχος και μέλος στο δ.σ. αυτής ήταν ο πρώην υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης.

  Ο κ. Φλαμπουράρης είχε σπεύσει τότε να διευκρινίσει ότι αποχώρησε από την εταιρεία όταν έγινε υπουργός, μεταβιβάζοντας τις μετοχές του στον διευθύνοντα σύμβουλο και πρόεδρο της εταιρείας Γιάννη Κοταρίδη.

  Ωστόσο, η δημοσιογραφική έρευνα της περιόδου εκείνης είχε αποκαλύψει στοιχεία που αντίκρουαν τα λεγόμενα Φλαμπουράρη, με αποτέλεσμα ο πρώην υπουργός και η τότε κυβέρνηση να δεχτούν πυρ ομαδόν από σύσσωμη την αντιπολίτευση. Στη Διάτμηση τον Φεβρουάριο του 2016 κατακυρώθηκε και εργολαβία της τάξης των 5 εκατ. ευρώ για λογαριασμό της ΕΥΔΑΠ.

  Τα μεγέθη

  Κατά τη 17η χρήση (2019), συγκριτικά με το αντίστοιχο διάστημα του 2018, η Διάτμηση εμφάνισε μειωμένο κατά 49% κύκλο εργασιών που διαμορφώθηκε σε 2,3 εκατ. ευρώ.  Η διαχρονική ανάλυση των μεγεθών της εταιρείας φανερώνει ότι ύστερα από δύο συνεχόμενα έτη (2017 και 2018) αύξησης αποτελεσμάτων, πέρυσι η εταιρεία κατέγραψε σημαντική επιδείνωση μεγεθών.

  Συγκριτικά με το 2018, το 2019 τα κέρδη προ τόκων και φόρων υποχώρησαν κατά 58,15%, στα 343 χιλ. ευρώ, και η καθαρή κερδοφορία συρρικνώθηκε σε 110 χιλ. ευρώ, υποχωρώντας κατά 67%.

  Ωστόσο, αυξήθηκαν τα ίδια κεφάλαια που ανήλθαν σε 993,6 χιλ. ευρώ από 883,6 χιλ. ευρώ το 2018, ενώ ο τραπεζικός δανεισμός ενισχύθηκε σε 927,6 χιλ. ευρώ από 704,6 χιλ. ευρώ. Το σύνολο των υποχρεώσεων ανέρχεται σε 2,6 εκατ. ευρώ.  

  Τι αναφέρουν οι ορκωτοί

  Στις παρατηρήσεις τους οι ορκωτοί ελεγκτές αναφέρουν ότι στους λογαριασμούς των "απαιτήσεων" περιλαμβάνονται υπόλοιπα, ποσού 700 χιλ. ευρώ, για τα οποία έχουν εφαρμογή οι διατάξεις του άρθρου 99 του Κ.Ν. 4548/2018 περί Άρθρο 99 για τη "διαφάνεια και εποπτεία των συναλλαγών με συνδεδεμένα μέρη”.

  Επίσης, στους λογαριασμούς των "απαιτήσεων" του ισολογισμού περιλαμβάνονται υπόλοιπα βραδέως κινούμενα και σε καθυστέρηση εισπράξεως ποσού 230 χιλ. για τα οποία δεν έχει διενεργηθεί σχετική πρόβλεψη για ενδεχόμενη ζημιά από τη μη ρευστοποίηση τους, με αποτέλεσμα οι απαιτήσεις και τα ίδια κεφάλαια να είναι ισόποσα αυξημένα.

  Τέλος, οι ορκωτοί διατηρούν επιφύλαξη ως προς το οριστικό ύψος των υπόλοιπων απαιτήσεων και υποχρεώσεων, καθώς μέχρι και την ημερομηνία της χορηγήσεως της έκθεσης ελέγχου δεν είχαν λάβει απαντητικές επιστολές (για την επιβεβαίωση των  υπόλοιπων απαιτήσεων και υποχρεώσεων).

  Σημειώνεται ότι το 2015 είχε πραγματοποιηθεί αναφορά στην Αρχή Καταπολέμησης της νομιμοποίησης μαύρου χρήματος, επειδή η εταιρεία διέθετε στο ταμείο-όχι σε τραπεζικές καταθέσεις-υψηλά ποσά.

  dimitris.delevegos@capital.gr

   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ