Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 11-Νοε-2020 07:39

  Ποιος είναι ο "λευκός ιππότης" για την GAP του Μαρινόπουλου

  Ποιος είναι ο "λευκός ιππότης" για την GAP του Μαρινόπουλου
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Γκίτση

  Η εταιρεία Yamaran Ενδυμάτων, συμφερόντων της οικογένειας του Στέφανου Μαρινόπουλου, είναι ο νέος επενδυτής στον οποία θα περάσει ο έλεγχος της εταιρείας Μαρινόπουλος Σύμβουλοι Επιχειρήσεων ΑΕ, συμφερόντων της ίδιας οικογένειας, που αναπτύσσει στην Ελλάδα το δίκτυο της αμερικανικής αλυσίδας ένδυσης GAP.  

  Αυτό προβλέπει μεταξύ άλλων το σχέδιο εξυγίανσης της Μαρινόπουλος Σύμβουλοι Επιχειρήσεων ΑΕ που συζητήθηκε στο Πρωτοδικείο την περασμένη Τετάρτη 4 Νοεμβρίου, βάσει του οποίου το Ελληνικό Δημόσιο, ο ΕΦΚΑ και οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης θα λάβουν το 100% των ποσών που τους οφείλονται συμπεριλαμβανομένων τυχόν τόκων, προσαυξήσεων και λοιπών επιβαρύνσεων, σε 180 ισόποσες μηνιαίες δόσεις.

  Ομοίως και όσες υποχρεώσεις προκύψουν κατά την ενδιάμεση περίοδο, δηλαδή μέχρι την επικύρωση της συμφωνίας εξυγίανσης, θα διακανονισθούν με τον ίδιο τρόπο. Το άνοιγμα, ύψους 16,638 εκατ. ευρώ, προς την Alpha Bank θα αποπληρωθεί σε βάθος 15ετίας με περίοδο χάριτος δύο ετών, ενώ δεν μεταβάλλεται ο χρόνος, ο τρόπος και το ύψος της αποπληρωμής των μη θιγόμενων πιστωτών στους οποίους οφείλει 1,7 εκατ. ευρώ.

  Τι προβλέπει το σχέδιο εξυγίανσης

  Η εταιρεία, τον Μάιο του 2020 χρωστούσε 22,789 εκατ. ευρώ, -με βάση το σχέδιο εξυγίανσης θα καλύψει τα 19,4 εκατ. ευρώ-, ενώ η προτεινόμενη αναδιάρθρωση εκτιμάται ότι θα διασφαλίσει τη βιωσιμότητα της και κατ’ επέκταση τις 133 θέσεις εργασίας. 

  Βασική συνθήκη του σχεδίου είναι η είσοδος νέου επενδυτή. Στο πλαίσιο αυτό η Μαρινόπουλος Σύμβουλοι Επιχειρήσεων ΑΕ πραγματοποίησε έκτακτη γενική συνέλευση για τη μείωση και αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου κατά 50.000 ευρώ την οποία κάλυψε η Yamaran Ενδυμάτων, εταιρείας συμφερόντων της οικογένειας του Στ. Μαρινόπουλου που ιδρύθηκε το περασμένο καλοκαίρι.

  Ο επενδυτής, έχει δεσμευθεί όπως χορηγήσει στην υπό εξυγίανση εταιρεία νέα χρηματδότηση 600.000 ευρώ, η οποία θα παρασχεθεί σταδιακά υπό τη μορφή έντοκου δανείου διάρκειας 15 ετών. Ενώ εντός ενός μήνα από την έκδοση της επικυρωτικής απόφασης από το Δικαστήριο, η Yamaran έχει δεσμευθεί να συμμετάσχει και να καλύψει την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου ύψους 450.000 ευρώ.

  Επιπλέον η Yamaran θα παράσχει ενέχυρο Α’ τάξεως με δικαίωμα ψήφου μετά την καταγγελία επί των μετοχών εκδόσεων της εταιρείας κυριότητας της Yamaran υπέρ της Alpha Bank προς εξασφάλιση της νέας σύμβασης.

  Το σχέδιο εξυγίανσης προβλέπει πως η εταιρεία θα προβεί στην έκδοση και τη διάθεση μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης κοινού ομολογιακού δανείου ύψους 16,9 εκατ. ευρώ με σκοπό την εξόφληση των υποχρεώσεων προς την Alpha Bank ως το ποσό που θα έχει διαμορφωθεί μέχρι την ημερομηνία υλοποίηση της νέας σύμβασης μετά την κεφαλαιοποίηση των προβλεπομένων τόκων. Η σύμβαση ομολογιακού δανείου θα είναι 15ετής με δύο έτη περίοδο χάριτος και η αποπληρωμή των ομολογιών θα ολοκληρωθεί στις 20 Δεκεμβρίου του 2035. 

  Αναφορικά με τους ανέγγυους πιστωτές, δηλαδή τη ΦΑΜΑΡ, τη Μαρινόπουλος Εταιρεία Καφέ, και την ΑΦοί Μαρινόπουλοι, που θεωρούνται ως μη ουσιώδεις για τη συνέχιση της λειτουργίας της και στους οποίους οφείλει 3,6 εκατ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί σε 15,83% των συνολικών οφειλών της, προβλέπεται "κούρεμα” 95% το δε υπολειπόμενο ποσό θα το εισπράξουν σε 4 εξαμηνιαίες ισόποσες άτοκες δόσεις. 

  Η Μαρινόπουλος Σύμβουλοι Επιχειρήσεων, που αναπτύσσει το σήμα GAP, ιδρύθηκε στην Ελλάδα το 2008 και σήμερα διαθέτει 6 κξαταστήματα ανά την επικράτεια και 3 shop in a shop εντός των πολυκαταστημάτων Attica.

  Στα 40,3 εκατ. ευρώ οι συσσωρευμένες ζημιές 

  Οι σωρευμένες ζημιές της αγγίζουν τα 40,3 εκατ. ευρώ ενώ τα ιδία κεφαλαία της είναι αρνητικά, 16,2 εκατ. ευρώ. Ο δανεισμός της είναι μη εξυπηρετούμενος καθώς η εταιρεία πραγματοποίησε μόνο πληρωμές τόκων την περίοδο 2016-2018. Τα χρηματοικονομικά έξοδα αφορούν κατά κύριο λόγο τόκους της σύμβασης ομολογιακού δανείου η οποία έχει συναφθεί με την Alpha Bank και μειώθηκαν την περίοδο 2016-2018, από 850 χιλ. ευρώ σε 541 χιλ. ευρώ, καθώς στις 22 Δεκεμβρίου του 2016 προχώρησε σε τροποποίηση της υφιστάμενης σύμβασης του ομολογικού δανείου μέσω της οποίας προβλεπόταν μείωση του ύψους του περιθωρίου από 6,75% σε 3%. Παρά την εν λόγω ευνοϊκότερη ρύθμιση η εταιρεία δεν κατάφερε να επανέλθει σε κερδοφόρα αποτελέσματα.

  Πότε θα επανέλθει σε κέρδη

  Κάτι που ευελπιστεί να κάνει με την υλοποίηση του σχεδίου εξυγίανσης. Σύμφωνα με αυτό, οι πωλήσεις της το πρώτο και το δεύτερο έτος μετά την επικύρωση της συμφωνίας εξυγίανσης εκτιμάται ότι θα παρουσιάσουν ετήσια αύξηση 2,3%, ενισχυόμενες κυρίως από τις πωλήσεις του καταστήματα στο εμπορικό κέντρο Smart Park που ξεκίνησε τη λειτουργία του στο τέλος του 2019, ενώ οι πωλήσεις από το 3ο έως και το 15ο έτος αναμένεται ότι θα παρουσιάσουν μέση ετήσια αύξηση 1,5%.

  Δηλαδή από καθαρές πωλήσεις 13,156 εκατ. ευρώ το πρώτο έτος μετά την επικύρωση της συμφωνίας εξυγίανσης αυτές προβλέπεται να ανέλθουν στα 16,412 εκατ. ευρώ το 15ο έτος, και από καθαρές ζημιές 270.221 ευρώ το πρώτο έτος εκτιμάται ότι θα εμφανίσει κέρδη 163.443 ευρώ το 5ο έτος και 203.563 ευρώ το 15ο έτος.

  Η αίτηση για εξυγίανση της Μαρινόπουλος Σύμβουλοι Επιχειρήσεων ΑΕ που αναπτύσσει το brand GAP στην Ελλάδα έρχεται σε μια περίοδο όπου έχει γίνει γνωστό πως η GAP Inc. επανεξετάζει την παρουσία της στην Ευρωπαϊκή Ήπειρο, η οποία με βάση τα στοιχεία του πρώτου εξαμήνου του 2020, αντιπροσωπεύει μόνο το 2% των πωλήσεων της. 

  Μια από τις επιλογές που διερευνά είναι το κλείσιμο των καταστημάτων GAP, που λειτουργούν από την εταιρεία στο Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία, την Ιρλανδία και την Ιταλία, στο τέλος του δεύτερου τριμήνου το 2021. Παράλληλα εξετάζει να ενισχύσει το ηλεκτρονικό της κανάλι στην Ευρώπη και να διατηρήσει τη φυσική της παρουσία στη Γηραιά Ήπειρο μέσω τρίτων συνεργαζόμενων εταιρειών. 

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ