Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 09-Νοε-2020 07:52

  Εργαλείο ανάδειξης για τις startup οι διαγωνισμοί καινοτομίας

  Εργαλείο ανάδειξης για τις startup οι διαγωνισμοί καινοτομίας
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Κώστα Κετσιετζή

  Σε σημαντικό εργαλείο χρηματοδότησης, προβολής και παροχής συμβουλευτικών και άλλων υπηρεσιών για τις startup επιχειρήσεις αναδεικνύονται οι διαγωνισμοί καινοτομίας στην Ελλάδα, οι οποίοι παρουσιάζουν συνεχή ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια.

  Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε στο συνέδριο InfoCom World ο Σπύρος Αρσένης, επικεφαλής του προγράμματος χρηματοδότησης καινοτομίας της Εθνικής Τράπεζας, NBG Business Seeds, τα τελευταία 13 χρόνια έχουν δοθεί 3,3 εκατ. ευρώ σε έπαθλα και 5 εκατ. ευρώ σε χρηματοδότηση σε συνολικά 164 εταιρείες. Μόνο το 2019 δόθηκαν περισσότερα από 450.000 ευρώ σε έπαθλα.

  Με βάση τα στοιχεία που συγκέντρωσε το NBG Business Seeds με αφορμή την έναρξη του 11ου Διαγωνισμού Καινοτομίας & Τεχνολογίας, τα τελευταία 13 χρόνια είχαμε 44 ελληνικούς διαγωνισμούς καινοτομίας, εκ των οποίων οι εννέα είναι ελληνικές διοργανώσεις διεθνών διαγωνισμών.

  Μάλιστα, αυτή τη στιγμή 22 Διαγωνισμοί είναι ενεργοί. Έξι διαγωνισμοί έχουν διοργανωθεί πάνω από έξι φορές. Το 30% των διαγωνισμών διοργανώθηκαν 2 έτη ενώ το 20% μόλις ένα έτος. Το 50% των διαγωνισμών έχει διοργανωθεί από εταιρείες ενώ οι άλλοι μισοί από θεσμικούς φορείς. Το 20% αποτελεί σύμπραξή περισσότερων φορέων και εταιρειών.

  Έρχονται νέοι διαγωνισμοί από το Elevate Greece

  Με τη λειτουργία του μητρώου startup επιχειρήσεων Elevate Greece θεσπίζονται και τα Ελληνικά Βραβεία Νεοφυούς Επιχειρηματικότητας. Σύμφωνα με τον υφυπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Χρίστο Δήμα, τα βραβεία θα συνοδεύονται από χρηματικά έπαθλα, καθώς και από συμβουλευτικές υπηρεσίες από τις τράπεζες και άλλες επιχειρήσεις που υποστηρίζουν το Elevate Greece.

  Σημειώνεται πως το Μητρώο Νεοφυών Επιχειρήσεων έχει ως στόχο να καταγραφούν οι ελληνικές startup εταιρείες, οι δραστηριότητές τους και το πόσα άτομα απασχολούν.

  Κατά την πρώτη εβδομάδα λειτουργίας της πλατφόρμας πάνω από 375 startup επιχειρήσεις ξεκίνησαν τις διαδικασίες εγγραφής τους σε αυτή, ενώ σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία ο αριθμός αυτός έχει ξεπεράσει τις 450 επιχειρήσεις.

  O πρώτος κύκλος εγγραφών στο Elevate Greece ολοκληρώνεται στις 31/12 αλλά σύμφωνα με πληροφορίες σύντομα θα αρχίσουν να εμφανίζονται οι πρώτες επιχειρήσεις στην διαδικτυακή πλατφόρμα.

  Οι εταιρείες που θα ενταχθούν στο Μητρώο θα μπορούν να αιτούνται την ένταξή τους στα διάφορα προγράμματα που ξεκινούν για την υποστήριξη των startup επιχειρήσεων, όπως οι φοροαπαλλαγές για τους επενδυτικούς αγγέλους (Angel Investors), αλλά και το μέτρο επιδότησης του 50% του μισθολογικού κόστους που αναμένεται να ξεκινήσει άμεσα.

  kostaskets@capital.gr

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ