Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 06-Νοε-2020 22:52

  Τι αλλάζει στη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές

  Τι αλλάζει στη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Γκίτση 

  Το "πράσινο φως” στην προαιρετική λειτουργία των τοπικών μικρών εμπορικών καταστημάτων όλες τις Κυριακές του έτους στις δημοτικές κοινότητες με μόνιμο πληθυσμό κάτω των 5.000 κατοίκων, προβλέπει το νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης που κατατέθηκε το βράδυ της Παρασκευής στη Βουλή. 

  Επίσης προβλέπει την προαιρετική πιλοτική λειτουργία για έναν χρόνο των εμπορικών καταστημάτων σε τρεις τουριστικές περιοχές χωρίς να απαιτείται απόφαση του Αντιπεριφερειάρχη. 

  Ειδικότερα επιτρέπεται προαιρετικά η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων: 

  α) Την πρώτη Κυριακή κατά την έναρξη εκάστης τακτικής εκπτωτικής περιόδου. Σε περίπτωση που η πρώτη Κυριακή συμπίπτει με επίσημη αργία, η δυνατότητα μετατίθεται την επόμενη Κυριακή.
  β) Τις 2 Κυριακές πριν από την ημέρα των Χριστουγέννων.
  γ) Την Κυριακή των Βαΐων.
  δ) Την τελευταία Κυριακή κάθε έτους.
  ε) Δύο Κυριακές κατά τη διάρκεια των ενδιάμεσων εκπτωτικών περιόδων, που καθορίζονται με απόφαση του οικείου Αντιπεριφερειάρχη.

  Επιτρέπεται η προαιρετική λειτουργία εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές την περίοδο από τον Μάιο έως και τον μήνα Οκτώβριο, εκτός από τη δεύτερη Κυριακή του Αυγούστου, στις εξής περιοχές: Στον Δήμο Αθηναίων, και σε περιοχές του Δήμου Πειραιά, της Περιφερειακής Ενότητας Νοτίου Τομέα Αθηνών, του ιστορικού κέντρου Θεσσαλονίκης, καθώς και στην περιοχή γύρω από τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών και στο Επιχειρηματικό Πάρκο Γιαλού- Άγιος Δημήτριος - Πύργος στον Δήμο Σπάτων της Περιφέρειας Αττικής.

  Επίσης προβλέπεται πως με αιτιολογημένη απόφαση του κατά τόπον αρμόδιου Αντιπεριφερειάρχη, ορίζονται οι περιοχές, στις οποίες επιτρέπεται προαιρετικά η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων και άλλες Κυριακές. Η απόφαση του Αντιπεριφερειάρχη δύναται να αναθεωρείται ετησίως κατά τον μήνα Δεκέμβριο και ισχύει για το επόμενο έτος από τη δημοσίευσή της. Σε περίπτωση μη έκδοσης απόφασης διατηρείται σε ισχύ η προηγούμενη ρύθμιση μέχρι την αντικατάστασή της από νεότερη. Το ωράριο τις καθημερινές ημέρες είναι μέχρι 21:00, το Σάββατο μέχρι 20:00 και την Κυριακή από 11:00 έως 20:00.

  Επίσης με απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων που εκδίδεται μετά από διαβούλευση με τοπικούς και συλλογικούς φορείς ορίζονται 3 τουριστικές περιοχές, όπου επιτρέπεται πιλοτικά για 1 έτος η προαιρετική λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων και τις υπόλοιπες Κυριακές, πέραν των 9 που μπορούν να ανοίξουν όλα τα καταστήματα και χωρίς τη συνδρομή των προϋποθέσεων που αναφέρονται στις παρ. 2 και 2Α δηλαδή χωρίς να απαιτείται απόφαση του Αντιπεριφερειάρχη. 

  Σε ότι αφορά τους εργαζόμενους, επιτρέπεται η απασχόληση τους σε εμπορικά καταστήματα που λειτουργούν σύμφωνα με τα ανωτέρω. Η απασχόληση των εργαζομένων στις περιπτώσεις αυτές είναι νόμιμη και αμείβεται σύμφωνα με τις κοινές διατάξεις της εργατικής νομοθεσίας που ορίζουν πρόσθετη αμοιβή για εργασία κατά τις Κυριακές. Ενώ στους εργαζόμενους που θα απασχοληθούν κατά τις Κυριακές της περ. α` της παρ. 1 δύναται να χορηγηθεί η αναπληρωματική ανάπαυση σε εργάσιμη ημέρα της εβδομάδας που προηγείται των Κυριακών αυτών.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ