Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 06-Νοε-2020 08:03

  Αυξάνονται τα ΚΤΕΛ στις συγκοινωνίες της Αθήνας - Τι προβλέπει η σύμβαση με τον ΟΑΣΑ

  Αυξάνονται τα ΚΤΕΛ στις συγκοινωνίες της Αθήνας - Τι προβλέπει η σύμβαση με τον ΟΑΣΑ
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Κώστα Κετσιετζή

  Προχωρά η παραχώρηση δρομολογίων του ΟΑΣΑ στα ΚΤΕΛ στο πλαίσιο της ενίσχυσης του συγκοινωνιακού έργου της Αττικής, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.

  Μέχρι σήμερα έχει προχωρήσει το 50% του αρχικού σχεδιασμού, καθώς περίπου 100 λεωφορεία των ΚΤΕΛ πραγματοποιούν δρομολόγια σε 33 γραμμές, ενώ μέχρι το τέλος του μήνα αναμένεται να έχουν ενσωματωθεί όλα τα λεωφορεία και στις 60 γραμμές που έχουν συμφωνηθεί.

  Στο μεταξύ, χθες ανέβηκε στη Διαύγεια η σύμβαση μεταξύ του ΟΑΣΑ και των ΚΤΕΛ για την εκτέλεση δρομολογίων στην Αττική. Βάσει της σύμβασης καθορίζεται ότι τα ΚΤΕΛ για τα επόμενα δύο χρόνια θα αναλάβουν να καλύψουν περίπου 17,11 εκατομμύρια οχηματοχιλιόμετρα τον χρόνο, με δυνατότητα απόκλισης 2%.

  Για την εφαρμογή της σύμβασης η ΚΤΕΛ Αττικής ΑΕ και οι υπομισθώτριες ΚΤΕΛ ΑΕ Κορινθίας, Εύβοιας και Θηβων παρέχουν 200 αστικού τύπου λεωφορεία εκ των οποίων τα 164 είναι κανονικά (12 μέτρων), 30 αρθρωτά (18 μέτρων) και 6 μικρολεωφορεία (8 μέτρων).

  Τα λεωφορεία των ΚΤΕΛ δρομολογούνται σε περιφερειακές γραμμές (Βόρειας, Νότιας, Ανατολικής και Δυτικής Αττικής) προκειμένου να ενισχυθούν τα δρομολόγια στο κέντρο της Αθήνας και στα κοντινά προάστια με τα λεωφορεία της ΟΣΥ.

  Την ευθύνη για τον σχεδιασμό των γραμμών, των δρομολογίων και των συχνοτήτων αυτών την έχει αποκλειστικά ο ΟΑΣΑ. Ωστόσο η ΚΤΕΛ Αττικής έχει το δικαίωμα προτάσεων για την αλλαγή, συγχώνευση ή και κατάργηση δρομολογίων, που κρίνει ότι συμβάλλουν στην καλύτερη εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού.

  Η αμοιβή των ΚΤΕΛ

  Αν και στο κείμενο της σύμβασης που ανέβηκε στη Διαύγεια δεν περιλαμβάνονται τα παραρτήματα της σύμβασης, στα οποία αναγράφονται οι λεπτομέρειες της αποζημίωσης, αυτή υπολογίζεται στα 1,41 ευρώ ανά οχηματοχιλιόμετρο.

  Ακόμη τα ΚΤΕΛ θα λαμβάνουν προμήθεια 4% από τα έσοδα των εισιτηρίων που εισπράττονται είτε από τους οδηγούς των λεωφορείων, είτε από άλλο προσωπικό των ΚΤΕΛ (εκδότες εισιτηρίων κλπ).

  Η αποζημίωση της ΚΤΕΛ Αττικής Α.Ε. και των τριών συνεργαζόμενων με αυτή ΚΤΕΛ (Εύβοιας, Κορίνθου και Θήβας) θα καταβάλλεται σε ποσοστό 90% κάθε μήνα, ενώ προβλέπεται και η επίβλεψη της καλής εκτέλεσης της σύμβασης από ανεξάρτητο ελεγκτή.

  kostaskets@capital.gr 

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ