Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 02-Νοε-2020 08:17

  Στοίχημα το "growth" των ελληνικών startup επιχειρήσεων

  Στοίχημα το "growth" των ελληνικών startup επιχειρήσεων
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Κώστα Κετσιετζή

  Ένα μεγάλο κενό έχει αρχίσει να γίνεται ορατό στο ελληνικό startup οικοσύστημα, όπως αυτό διαμορφώνεται τα τελευταία χρόνια. Πλέον υπάρχει η δυνατότητα για μια startup εταιρεία να βρει αρχικά κεφάλαια για να ξεκινήσει την επιχειρηματική της δραστηριότητα, κάτι το οποίο δεν ήταν δεδομένο μερικά χρόνια πριν.

  Λείπουν όμως τα κεφάλαια για τις εταιρείες που έχουν κάνει τα πρώτα τους βήματα και αναζητούν στήριξη για να επεκταθούν.

  Τα κενό αυτό φαίνεται και από τις χρηματοδοτήσεις του Equifund. Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία τα funds που συμμετέχουν στο πρόγραμμα έχουν επενδύσει 122 εκατ. ευρώ σε συνολικά 98 επιχειρήσεις, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων έχει λάβει ποσά κάτω του 1 εκατ. ευρώ.

  Μάλιστα τα τρία funds που συμμετέχουν στο λεγόμενο "παράθυρο επιχειρηματικής ανάπτυξης” (Growth Window), το οποίο αφορά ακριβώς τις υφιστάμενες επιχειρήσεις που βρίσκονται σε φάση ανάπτυξης, είναι και αυτά με την μικρότερη δραστηριότητα.

  Η πρωτοβουλία της Endeavor  

  Σε αυτό το πλαίσιο ενδιαφέρον εμφανίζει η πρόσφατη πρωτοβουλία της Endeavor Greece, που ξεκίνησε το Endeavor Scale-Up, ένα νέο πρόγραμμα υποστήριξης ταχέως αναπτυσσόμενων επιχειρήσεων στον κλάδο της τεχνολογίας.

  Το πρόγραμμα έχει ως στόχο να συμβάλει στη διεθνή ανάπτυξη των εταιρειών που υποστηρίζει και τελικά να οδηγήσει στην ένταξή τους στο παγκόσμιο δίκτυο της Endeavor, ως Endeavor Entrepreneurs. Κατά τη διάρκεια του προγράμματος, οι επιχειρηματίες αποκτούν πρόσβαση σε στρατηγική καθοδήγηση από εξειδικευμένους μέντορες, χρηματοδότηση μέσω του διεθνούς δικτύου επενδυτών της Endeavor, αλλά και ταλέντο.

  Βασικός σκοπός είναι η δημιουργία περισσότερων  ιστοριών επιτυχίας από εταιρείες όπως η Instashop και Softomotive, που όπως εξηγεί στο Capital.gr ο Παναγιώτης Καραμπίνης, διευθύνων σύμβουλος της Endeavor Greece "έχουν πολλαπλασιαστικό αποτύπωμα στο χώρο της τεχνολογιας και των scale up.

  Μπορούν να προσελκύσουν ξένους επενδυτές και να κάνουν την ελληνική αγορά πιο θεσμική δημιουργώντας εύφορο έδαφος για την ανάπτυξη και άλλων επιχειρήσεων”.

  Στο Endeavor Scale-Up μπορούν να συμμετάσχουν εταιρείες που έχει λάβει χρηματοδότηση μεγαλύτερη των 5 εκατ. ευρώ, ή συγκέντρωσαν στον πρώτο γύρο χρηματοδότησής τους περισσότερα από 2 εκατ. ευρώ, ή εταιρείες που έχουν σύνθετο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης (CAGR) που ξεπερνά το 75% τα τρία τελευταία έτη.

  Οι εταιρείες που επελέγησαν να συμμετέχουν στον πρώτο κύκλο του προγράμματος είναι οι εξής: Από τον κλάδο των Data & Analytics οι Baresquare και Convert Group, από το Healthcare οι Brainomix, Feel, Doctoranytime, Lifebit, Saphetor και Intelligencia, η Deepsea από Marinetech και η Netronix από IoT/Smart Cities.

  Από τον κλάδο του Fintech επελέγησαν οι Norbloc και Oktopay, η Tomorrow (MoRo) από Automotive/Smartcities, οι Proto.io και Geekbot από ESS και η Spotawheel από τον κλάδο του eCommerce. Τέλος, στο πρόγραμμα εντάσσονται η Augmenta από Agritech και η Hack The Box από Cyber Security.

  Σύμφωνα με τον κ. Καραμπίνη, το ενδιαφέρον για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα ήταν πολύ μεγάλο, καθώς υπάρχουν αρκετές εταιρείες από Έλληνες ιδρυτές που πληρούν τα κριτήρια και είναι σε φάση scale-up.

  "Αυτός ήταν και ο λόγος μάλιστα που αποφασίσαμε ως Endeavor Greece να ξεκινήσουμε ένα τοπικό πρόγραμμα υποστήριξης επιχειρήσεων το οποίο θα λειτουργεί συνδυαστικά με το διεθνές πρόγραμμα που έχουμε. Επιπλέον, αξίζει να πούμε ότι έχουμε ήδη ξεκινήσει και τρέχουμε και τη διαδικασία επιλογής των εταιρειών του επόμενου κύκλου, ο οποίος θα ξεκινήσει σε λίγους μήνες”, σημειώνει.

  Διορθωτικές κινήσεις στο Equifund

  Στο μεταξύ, όπως δήλωσε πρόσφατα ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γιώργος Τσακίρης, προγραμματίζεται και η επέκταση της χρηματοδότηση του "παράθυρου Growth” του Equifund με το ποσό των 50 εκατ. ευρώ με στόχο να αυξηθούν οι επενδύσεις σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις που αναζητούν κεφάλαια για τη επέκτασή τους, που μέχρι σήμερα παραμένουν ιδιαίτερα περιορισμένες.

  kostaskets@capital.gr

   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ