Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 29-Οκτ-2020 08:03

  Παράταση για την παραχώρηση της Μαρίνας Αλίμου στην ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις

  Παράταση για την παραχώρηση της Μαρίνας Αλίμου στην ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Νίκου Χρυσικόπουλου
   
   
  Έως το τέλος του έτους παρατείνεται η προθεσμία ολοκλήρωσης της συναλλαγής για την παραχώρηση του δικαιώματος χρήσης και εκμετάλλευσης της Μαρίνας Αλίμου στην "ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις". 
   
  Η παράταση είναι αποτέλεσμα πρωτοβουλίας του ΤΑΙΠΕΔ προκειμένου να επιλυθούν οι εκκρεμότητες που μέχρι σήμερα καθυστερούν τη διαδικασία. Όπως είχε ανακοινωθεί κατά την υπογραφή της σύμβασης παραχώρησης και εκμετάλλευσης της Μαρίνας Αλίμου τον περασμένο Μάιο, η ολοκλήρωση της παραχώρησης είχε προσδιοριστεί εντός τεσσάρων μηνών από την υπογραφή της Σύμβασης Παραχώρησης.
   
  Πηγές με γνώση της διαδικασίας αναφέρουν πως τα ζητήματα αυτά δεν κατέστη δυνατόν να επιλυθούν εντός της συγκεκριμένης περιόδου, με αποτέλεσμα να κριθεί αναγκαία η παράταση έως το τέλος του 2020. Ήδη οι εμπλεκόμενες πλευρές αποτύπωσαν και αποδέχθηκαν ένα κοινό πλαίσιο ενεργειών προκειμένου να επιλυθούν διοικητικά, νομικά και άλλα ζητήματα, ώστε το οικονομικό κλείσιμο και η παραχώρηση να γίνει πραγματικότητα μέχρι το τέλος του χρόνου. 
   
  Εν προκειμένω, οι εκκρεμότητες αυτές αφορούν στην έκδοση ΚΥΑ όπου, μεταξύ άλλων, θα περιλαμβάνουν προβλέψεις για τις χρηματοδοτικές συμβάσεις και τις ρήτρες διαιτησίας. Σημειώνεται ότι τα κεφάλαια της επένδυσης που θα υλοποιήσει η Άκτωρ Παραχωρήσεις είναι διασφαλισμένα μέσω της σύμβασης δανειοδότησης της εταιρείας από τις πιστώτριες τράπεζες, στην οποία μεσεγγυούχος είναι το Ελληνικό Δημόσιο. Ωστόσο η έκδοση των ΚΥΑ που αποτελεί ευθύνη του Δημοσίου έως σήμερα δεν έχει πραγματοποιηθεί.
   
  Περαιτέρω, η έτερη σημαντική εκκρεμότητα σχετίζεται με αναβλητικές αιρέσεις και ενέργειες που πρέπει να υλοποιηθούν από την Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ) για τη μετάβαση της διαχείρισης της Μαρίνας Αλίμου στην ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις. Στην πρόσφατη ΓΣ των μετόχων της Ελλάκτωρ, ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου, Αναστάσιος Καλλιτσάντσης, είχε αναφέρει πως για να ολοκληρωθεί η συναλλαγή εκκρεμούν ενέργειες  από την ΕΤΑΔ που, μεταξύ άλλων αφορούν στην κατεδάφιση αυθαιρέτων εντός της έκτασης της μαρίνας, την τακτοποίηση του καθεστώτος παραμονής ελλιμενισμένων σκαφών κ.α. Στόχος είναι να εξασφαλιστεί ο παραχωρησιούχος πριν την ανάληψη της ευθύνης λειτουργίας της μαρίνας.

  Το σχέδιο ανάπτυξης 

  Η Μαρίνα Αλίμου αποτελεί τις μεγαλύτερες και σημαντικότερες μαρίνες στην Ελλάδα, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Με χερσαίο χώρο συνολικής έκτασης 210.000 τ.μ. και θαλάσσια ζώνη 428.000 τ.μ. είναι μια από τις μεγαλύτερες μαρίνες της Ελλάδας με πάνω από 1.000 μόνιμες θέσεις σκαφών, εκ των οποίων 50 θέσεις για μεγάλες θαλαμηγούς άνω των 25 μέτρων

  Η σύμβαση προβλέπει την παραχώρηση του δικαιώματος χρήσης και εκμετάλλευσης της μαρίνας Αλίμου για 40 χρόνια (με δικαίωμα αμοιβαίας παράτασης για άλλα 10 χρόνια) στην "Άκτωρ Παραχωρήσεις Α.Ε.", με τη συνολική αξία της συμφωνίας να φτάνει κατ’ ελάχιστον τα 177 εκατ. ευρώ (σε ονομαστική αξία), περιλαμβάνοντας το εφάπαξ καταβλητέο ποσό κατά την έναρξη της παραχώρησης, την ετήσια αμοιβή παραχώρησης, καθώς και ποσοστό επί των ετήσιων ακαθάριστων εσόδων της μαρίνας.
   
  Η "Ακτωρ Παραχωρήσεις" εντός της επόμενης πενταετίας θα υλοποιήσει επενδύσεις ύψους 50 εκατ. ευρώ, μέσω των οποίων η Μαρίνα Αλίμου θα εκσυγχρονισθεί και θα μετατραπεί σε έναν κορυφαίου επιπέδου τουριστικό λιμένα. Στη χερσαία ζώνη της μαρίνας, έκτασης περίπου 210 στρεμμάτων,  προβλέπεται η ανάπτυξη περίπου 18.000 τ.μ. σύγχρονης σχεδίασης, μοντέρνων ισόγειων ή έως δύο ορόφων κτιριακών εγκαταστάσεων που θα στεγάσουν χρήσεις εστίασης και αναψυχής, ξενοδοχειακών υπηρεσιών, γραφείων, αποθήκευσης και επισκευών σκαφών, καθώς και εμπορικές χρήσεις. Στη θαλάσσια ζώνη, έκτασης σχεδόν 428 στρεμμάτων, θα έχουν τη δυνατότητα ελλιμενισμού περίπου 1.000 σκάφη αναψυχής, μετά και την ανακατασκευή των πλωτών προβλητών. Η έναρξη εργασιών, βάσει χρονοδιαγράμματος της Σύμβασης Παραχώρησης, προβλέπεται να ολοκληρωθεί σε 28 μήνες από την έναρξη της παραχώρησης,
   
  Έσοδα 
   
  Η ολοκλήρωση της παραχώρησης της Μαρίνας Αλίμου μέσα στο 2020 θα ενισχύσει τα δημόσια έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις, σε μια χρονιά εξαιρετικών δυσκολιών λόγω της εξέλιξης της πανδημίας του κορονοϊού. Σύμφωνα με το επικαιροποιημένο  Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αξιοποίησης (Asset Development Plan /ADP) του ΤΑΙΠΕΔ η ολοκλήρωση της συναλλαγής με την ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις αναμένεται μέσα στο έτος. 
   
  Στις αρχές του έτους ο στόχος ήταν για έσοδα 2,4 δισ. ευρώ, ωστόσο η πανδημία ανέτρεψε πλήρως τον σχεδιασμό, οδηγώντας πολλές αποκρατικοποιήσεις προς τα πίσω, με πιο βασική την πώληση του 30% του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών "Ελ. Βενιζέλος".
   
  Πλέον ο πήχης για φέτος έχει τεθεί στα 350 εκατ. ευρώ. Ποσό το οποίο θα προέλθει από δύο μόλις αποκρατικοποιήσεις: το Ελληνικό, για το οποίο αναμένεται φέτος η πληρωμή της πρώτης δόσης του τιμήματος, ύψους 300 εκατ. ευρώ, και την παραχώρηση της μαρίνας Αλίμου.

  Nikos.chrissikopoulos@capital.gr

  Διαβάστε ακόμη:

  "Δένει" στην Μαρίνα Αλίμου για 40+10 χρόνια ο Όμιλος ΕΛΛΑΚΤΩΡ

   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ