Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 29-Οκτ-2020 07:42

  Τι αποκαλύπτουν τα στοιχεία για ιδρύσεις και "λουκέτα" εταιρειών

  Τι αποκαλύπτουν τα στοιχεία για ιδρύσεις και "λουκέτα" εταιρειών
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Γκίτση 

  Πριν από λίγα εικοσιτετράωρα η εταιρεία Βενέτης ανακοίνωσε πως αναγκάζεται, λόγω των προβλημάτων που έχει προκαλέσει η πανδημία στην οικονομία και της αδιαλλαξίας μερίδας ιδιοκτητών ακινήτων να μειώσουν το μίσθωμα, να κλείσει 5 καταστήματα της. Με τον επικεφαλής της κ. Π. Μονεμβασιώτη να αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο ότι αν δεν αλλάξουν τα πράγματα και κυρίως αν δεν αλλάξει η στάση των ιδιοκτητών ακινήτων θα προχωρήσει στο κλείσιμο και άλλων σημείων. 

  Το ερώτημα είναι αν το φαινόμενο των λουκέτων είναι γενικευμένο και ποιο είναι το αποτύπωμα της τρέχουσας οικονομικής κρίσης. Δηλαδή πόσοι, το δεκάμηνο Ιανουαρίου - Οκτωβρίου, αποφάσισαν να κατεβάσουν ρολά και πόσοι έβαλαν το κλειδί στην πόρτα. 

  Από τη βάση δεδομένων του Γενικού Εμπορικού Μητρώου (ΓΕΜΗ) προκύπτει πως από την 1η Ιανουαρίου, -πριν δηλαδή το ξέσπασμα της πανδημίας- έως και σήμερα το πρωί, 29 Οκτωβρίου, ιδρύθηκαν 29.668 νέες επιχειρήσεις, μόλις 6,6% λιγότερες από την αντίστοιχη περίοδο του 2019, όπου είχαν ιδρυθεί 31.765 εταιρείες. Βέβαια σε αυτή τη χρονική περίοδο περιλαμβάνεται ένα πρώτο καλό δίμηνο αυτό του Ιανουαρίου - Φεβρουαρίου όπου ιδρύθηκαν περισσότερες από 8.500 επιχειρήσεις. Όμως ακόμη και το τρίμηνο Μαρτίου-Μαΐου όπου η αγορά είχε παγώσει ιδρύθηκαν 6.024 εταιρείες έναντι 10.472 πέρυσι. 

  Ακόμη πιο ενδιαφέρον όμως έχει η πορεία των ιδρύσεων επιχειρήσεων με την επανεκκίνηση της οικονομίας, δηλαδή από τον Ιούνιο έως και σήμερα. Το τελευταίο πεντάμηνο ιδρύθηκαν 3,76% περισσότερες επιχειρήσεις (συνολικά 15.084), σε σύγκριση με το αντίστοιχο πεντάμηνο του 2019, ενώ στους τέσσερις από τους πέντε εξεταζόμενους μήνες του συγκεκριμένου πενταμήνου, δηλαδή το διάστημα Ιουνίου-Σεπτεμβρίου οι ιδρύσεις ήταν περισσότερες από τις αντίστοιχες περσινές. Υστέρηση καταγράφεται τον Οκτώβριο, ωστόσο ο μήνας δεν έχει κλείσει ακόμη. 

  Σε ό,τι αφορά τα κλεισίματα, το δεκάμηνο Ιανουαρίου - Οκτωβρίου κατέβασαν ρολά 9.950 επιχειρήσεις, από 16.300 "λουκέτα” που μπήκαν το αντίστοιχο διάστημα του 2019. Τα 5.007 εξ αυτών "μπήκαν” το τελευταίο πεντάμηνο -το αντίστοιχο διάστημα του 2019 είχαν κατεβάσει ρολά 8.244 επιχειρήσεις. Ο λόγος αυτής της μείωσης στα λουκέτα, αποδίδεται από κυβερνητικές πηγές και εκπροσώπους φορέων, στα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων στα οποία έχουν ενταχθεί οι περισσότερες εξ αυτών. 

  Ένα από τα μέτρα που έχουν υιοθετήσει οι εταιρείες είναι η αναστολές συμβάσεων εργασίας. Σύμφωνα με τη ΓΣΕΕ περίπου 100.000-180.000 εργαζόμενοι βρίσκονται σε αυτό το καθεστώς για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των τριών μηνών, ενώ οι αποδοχές του είναι μειωμένες σχεδόν κατά 50%.  

  Είναι όμως τα μέτρα στήριξης ο βασικός λόγος συγκράτησης των λουκέτων και οριακής μείωσης των ιδρύσεων, τη στιγμή μάλιστα που το πρώτο εξάμηνο του έτους "χάθηκε” από την αγορά τζίρος 22 δισ. ευρώ; Στελέχη της αγοράς αποδίδουν αυτή την εικόνα, στο χρήμα που υπάρχει ακόμη στο "στρώμα”, στο "λίπος” κάποιων εταιρειών αλλά και στο γεγονός ότι αρκετές επιχειρήσεις επιλέγουν να κόψουν λιγότερες αποδείξεις και να "κλέψουν” ώρες από τους εργαζομένους τους. 

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ