Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 22-Οκτ-2020 22:13

  Φορείς ΑΠΕ: Ουσιαστικός διάλογος και όχι αιφνιδιασμοί για το έλλειμμα του ΕΛΑΠΕ

  Φορείς ΑΠΕ: Ουσιαστικός διάλογος και όχι αιφνιδιασμοί για το έλλειμμα του ΕΛΑΠΕ
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Συνάντηση με τον υπουργό ενέργειας προκειμένου να ενημερωθούν για τις προθέσεις της κυβέρνηση για το χειρισμό του θέματος του ελλείμματος του ΕΛΑΠΕ είχαν το απόγευμα φορείς της αγοράς ΑΠΕ. 

  Συγκεκριμένα στη συνάντηση συμμετείχαν ο ΕΣΗΑΠΕ, η ΕΛΕΤΑΕΝ καθώς και εκπρόσωποι μεγάλων εταιρειών και επενδυτών, οι οποίοι εξεδήλωσαν την πρόθεσή τους να συνδράμουν με ιδέες και προτάσεις σε έναν διάλογο που πρέπει να είναι ουσιαστικός κι ειλικρινής κι όχι προσχηματικός. Σε έναν διάλογο χωρίς προειλημμένες αποφάσεις, όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά.

  Σύμφωνα με τις θέσεις που εξέφρασαν οι φορείς των ΑΠΕ, βασική αρχή του διαλόγου αυτού οφείλει να είναι ο σεβασμός των υποχρεώσεων που έχει αναλάβει η Πολιτεία έναντι των επενδυτών που επένδυσαν στη βάση των εγγυήσεων μιας συντεταγμένης Πολιτείας που οφείλει να έχει συνέπεια και συνέχεια. Αλλιώς ποιος επενδυτής θα επενδύσει σε μια χώρα που συνεχώς αθετεί τα συμφωνημένα, υπογραμμίζουν οι φορείς των ΑΠΕ.

  Ταυτόχρονα σημειώνουν ότι ο διάλογος δεν μπορεί να γίνεται με εκ των προτέρων στοχοποίηση κι ενοχοποίηση της άλλης πλευράς. Είναι λυπηρό το γεγονός ότι ενοχοποιείται και στοχοποιείται ο κλάδος με κατηγορίες για υπερκέρδη και για το ότι δήθεν δεν έχει υποστεί κάποια συνέπεια από την κρίση και την πανδημία, τονίζουν. 

  "Είναι σαν να ξεχνάμε το new deal και τις έκτακτες εισφορές που έχουν επιβληθεί στον κλάδο και οι οποίες είχαν συνοδευτεί τότε με την ρητή διαβεβαίωση της Πολιτείας ότι πρόκειται για ένα έκτακτο γεγονός που δεν πρόκειται ποτέ να επαναληφθεί. Aντίστοιχες πρακτικές έρχονται σε πλήρη αντίθεση με την Ευρωπαϊκή Οδηγία 2018/2001, σχετικά με την προώθηση της χρήσης ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές.

  Είναι σαν να ξεχνάμε ότι μετά το New Deal που προκάλεσε χάος κι οδυνηρές συνέπειες στην επενδυτική δραστηριότητα στον κλάδο με ξεπούλημα έργων, αναστολή επενδύσεων κλπ. ελάχιστοι μείναμε να επενδύουμε και να βοηθάμε τη χώρα κι οικονομικά και για να πιάσει τους στόχους για τις ΑΠΕ" υπογραμμίζουν οι φορείς που συμμετείχαν στη συνάντηση . 

  Κι όλα αυτά ενώ ήδη ο κλάδος έχει επιδείξει σημαντικό κι υγιή ανταγωνισμό και συνδράμει ουσιαστικά στο κύριο μέλημα του υπουργείου και της κυβέρνησης, που είναι η εξασφάλιση φθηνότερου ρεύματος, όπως πρόσφατα ανέφερε ο υπουργός ενέργειας σε συνέντευξή του. 

  Καταλήγοντας οι φορείς των ΑΠΕ τονίζουν ότι πριν την αναλυτικότερη τοπoθέτηση από τον κλάδο των ΑΠΕ θα πρέπει: 

  Α) Να δημοσιοποιήσει το υπουργείο τα στοιχεία και τις μελέτες στη βάση των οποίων έχει ξεκινήσει τις σκέψεις του για τον ΕΛΑΠΕ. Για παράδειγμα, πρέπει να έχουμε τη μελέτη που έχει γίνει για τη ΡΑΕ και να εμπλακούμε και στη μελέτη που εκπονεί ο ΔΑΠΕΕΠ. Διότι δυστυχώς εμείς δεν έχουμε πρόσβαση σ’ αυτά τα στοιχεία που δεν είναι δημόσια και θα πρέπει να μπορούμε να συζητάμε στην ίδια βάση. 
  Β) Να κοινοποιηθούν οι έστω και προκαταρκτικές σκέψεις και προτάσεις του ΥΠΕΝ 

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ