Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 22-Οκτ-2020 08:29

  Τέρνα Ενεργειακή: Με μπαταρίες Tesla το project "πράσινο νησί"

  Τέρνα Ενεργειακή: Με μπαταρίες Tesla το project "πράσινο νησί"
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Χάρη Φλουδόπουλου

  Σε ράγες υλοποίησης μετά από χρόνια αναμονής μπαίνει το πρωτοποριακό πιλοτικό έργο για τη μετατροπή του Άη Στράτη σε πράσινο νησί. Η αρχική ιδέα για το έργο ξεκίνησε πριν από μία δεκαετία ενώ η σχετική συμφωνία μεταξύ του ΚΑΠΕ και του δήμου Αγίου Ευστρατίου υπεγράφη το 2011.

  Τελικά ο διεθνής διαγωνισμός προκηρύχθηκε από το ΚΑΠΕ τον περασμένο Ιούνιο και ολοκληρώθηκε με την ανακήρυξη της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή ως μειοδότη.

  Ο μειοδότης καλείται να φέρει σε πέρας το έργο που στοχεύει σε πολύ μεγάλη διείσδυση των ΑΠΕ σε ποσοστό άνω του 85% στο ηλεκτρικό σύστημα του Αγίου Ευστρατίου με ταυτόχρονη κάλυψη του μεγαλύτερου μέρους των αναγκών θέρμανσης των κατοίκων.

  Εξαιρετικό ενδιαφέρον πάντως παρουσιάζει και η λίστα των προμηθευτών που συνοδεύει την πρόταση του αναδόχου. Σύμφωνα με πληροφορίες στη λίστα των προμηθευτών της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, περιλαμβάνεται και η Tesla Motors Netherlands, η οποία και θα παράσχει τις μπαταρίες για το έργο, μαζί με τις εταιρείες Enercon, Σπυρόπουλος ΑΕ, Πρότασις, Schneider Electric και ΤΕΚ Θεσσαλονίκης.

  Σημειώνεται ότι για να επιτευχθεί ο στόχος διείσδυσης ΑΠΕ σε ποσοστό 85% το έργο προβλέπει την εγκατάσταση υβριδικού σταθμού ΑΠΕ ισχύος 1MW, που θα αποτελείται από ανεμογεννήτρια και φωτοβολταϊκό με σύστημα αποθήκευσης σε μπαταρίες.

  Επίσης θα κατασκευαστεί σταθμός μετατροπής της πλεονάζουσας ηλεκτρικής ενέργειας σε θερμική ενέργεια που θα αποθηκεύεται σε δεξαμενές ζεστού νερού. Τέλος θα κατασκευαστεί δίκτυο τηλεθέρμανσης για τη διανομή ζεστού νερού. 

  Σημειώνεται ότι σήμερα οι ηλεκτρικές ανάγκες του νησιού καλύπτονται από τον σταθμό της ΔΕΗ που λειτουργεί με diesel ενώ η θέρμανσή των κτιρίων του νησιού γίνεται κατά κύριο λόγο από λέβητες πετρελαίου.

  Πιο αναλυτικά ο υβριδικός σταθμός αναμένεται να εγκατασταθεί σε μια έκταση 40 – 45 στρεμμάτων εκτός του ορίου του οικισμού όπου θα τοποθετηθεί μία ανεμογεννήτρια και ένας φωτοβολταϊκός σταθμός. Θα δημιουργηθεί επίσης εναέρια γραμμή μεταφοράς.

  Ο σταθμός τηλεθέρμανσης και ο υβριδικός σταθμός θα περιλαμβάνουν ηλεκτρικούς λέβητες θερμού νερού, εφεδρικό λέβητα πετρελαίου, αντλιοστάσιο ενώ προβλέπεται επίσης και η εγκατάσταση συστοιχίας συσσωρευτών, μεμονωμένων δεξαμενών αποθήκευσης νερού κλπ.

  Το έργο Άη Στράτης πράσινο νησί χρηματοδοτείται εξολοκλήρου από το ΕΣΠΑ ενώ περιλαμβάνει επίσης τη λειτουργία και συντήρηση του για διάστημα 12 ετών.

  Το έργο αναμένεται να αλλάξει πλήρως την ενεργειακή εικόνα του νησιού, καθώς θα οδηγήσει στην ενεργειακή αυτονομία του Άη Στράτη και στον περιορισμό της λειτουργίας της μονάδας της ΔΕΗ, που θα καλύπτει μόνο το 15% των ηλεκτρικών αναγκών και θα λειτουργεί κυρίως ως εφεδρική.

  Με το νέο υβριδικό σύστημα θα υπάρξει μείωση του κόστους ηλεκτροπαραγωγής αλλά και σημαντική μείωση του κόστους θέρμανσης.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ