Συνεχης ενημερωση

  Κυριακή, 18-Οκτ-2020 08:57

  Elevate Greece: Στο προσκήνιο οι startups και η καινοτομία

  Elevate Greece: Στο προσκήνιο οι startups και η καινοτομία
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Κώστα Κετσιετζή

  Φοροαπαλλαγές για τους ιδιώτες που επενδύουν σε startups, Ταμείο Συνεπενδύσεων με Επιχειρηματικούς Αγγέλους και επιδότηση του 50% του μισθολογικού κόστους. Αυτές είναι μερικές μόνο από τις ρυθμίσεις που προωθούνται για τις ελληνικές startups το τελευταίο διάστημα, ενώ σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη προετοιμάζονται και νέα μέτρα στήριξης και χρηματοδοτικά εργαλεία. 

  Ένα πρώτο βήμα για τον καλύτερο σχεδιασμό ειδικών εργαλείων, στοχευμένων αποκλειστικά σε startup εταιρείας αποτελεί το Εθνικό Μητρώο Νεοφυών Επιχειρήσεων (Elevate Greece) που παρουσιάστηκε επίσημα αυτή την εβδομάδα. Σύμφωνα με τον υφυπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Χρίστο Δήμα, σκοπός του εθνικού μητρώου είναι να καταγραφούν οι ελληνικές startup εταιρείες, οι δραστηριότητές τους και το πόσα άτομα απασχολούν. 

  Οι εταιρείες που θα ενταχθούν στο Μητρώο θα μπορούν να αιτούνται την ένταξή τους στα διάφορα χρηματοδοτικά προγράμματα. Όπως εξηγούν αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες, η συμμετοχή στο Μητρώο δεν εξασφαλίζει τη συμμετοχή σε κάποιο πρόγραμμα στήριξης, αλλά αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την αίτηση.

  Νέα μέτρα στήριξης 

  Ένα πρώτο μέτρο που ψηφίστηκε πρόσφατα από τη Βουλή, αφορά την παροχή φορολογικών ελαφρύνσεων σε ιδιώτες, οι οποίοι λειτουργώντας ως επενδυτικοί άγγελοι (angel investors), επενδύουν σε startup εταιρείες. Για επενδύσεις έως 300.000 ευρώ ανά έτος για τη χρηματοδότηση έως τριών startups θα εκπίπτει από  το φορολογητέο εισόδημα του ιδιώτη ποσό ίσο με το 50% του ποσού της εισφοράς του.

  Για τις startup επιχειρήσεις που βρίσκονται σε πολύ αρχικά στάδια προετοιμάζεται και το Ταμείο Συνεπενδύσεων με Επιχειρηματικούς Αγγέλους, που θα δημιουργηθεί από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων και την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα. Ήδη έχει δημοσιευτεί η σχετική πρόσκληση και η λειτουργία του νέου fund αναμένεται να ξεκινήσει μέσα στο πρώτο εξάμηνο της νέας χρονιάς. Σκοπός είναι να διατεθούν κεφάλαια τουλάχιστον 20 εκατ. ευρώ για την υποστήριξη εταιρειών, προκειμένου αυτές να ωριμάσουν και να μπορούν να αναζητήσουν επιπλέον κεφάλαια από Venture Capital funds και άλλους θεσμικούς επενδυτές.

  Αυτές τις ημέρες ολοκληρώνεται και ο σχεδιασμός του προγράμματος Grants to Equity από τον όμιλο της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας. Πρόκειται για ένα νέο χρηματοδοτικό προϊόν το οποίο θα συμπληρώνει το Equifund, για επενδύσεις μικρότερου μεγέθους από αυτές που τώρα χρηματοδοτεί το innovation window των funds του Εquifund.

  120 εκατ. ευρώ για μισθούς 

  Ακόμη ένα μέτρο που σχεδιάζεται στο αμέσως επόμενο διάστημα, με στόχο να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες ρευστότητας που δημιουργήθηκαν λόγω της πανδημίας, είναι ένα νέο χρηματοδοτικό προϊόν "μαλακής χρηματοδότησης" (soft financing) ή εναλλακτικά ένα πρόγραμμα επιστρεπτέας ενίσχυσης, που θα χρηματοδοτεί το 50% του ετήσιου μισθολογικού κόστους των startups, με μέγιστη ενίσχυση το ποσό των 100.000 ευρώ. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα με προϋπολογισμό 120 εκατ. ευρώ από πόρους του ΕΣΠΑ (ΕΠΑνΕΚ), που έχει ως στόχο να ενισχυθούν περισσότερες από 1.200 νεοφυείς επιχειρήσεις σε όλη την Ελλάδα. Η σχετική πρόσκληση, σε συνεργασία με την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα, αναμένεται μέσα στον Νοέμβριο.

  Εκτός όμως από τα χρηματοδοτικά εργαλεία μέσω του Elevate Greece προωθείται η ολοκληρωμένη προβολή του ελληνικού startup οικοσυστήματος στο εξωτερικό, αλλά και η δημιουργία ενός ενιαίου κόμβου για την παροχή υποστήριξης στις επιχειρήσεις. Παράλληλα, το υπουργείο προωθεί και τα "Εθνικά Βραβεία Νεοφυούς Επιχειρηματικότητας", με χρηματικά έπαθλα για τις startups που θα διακριθούν.

  10+1 δράσεις για την προώθηση της καινοτομίας 

  Το Elevate Greece είναι η πιο πρόσφατη πρωτοβουλία σε μια σειρά δράσεων που έχει ξεκινήσει και υλοποιεί τον τελευταίο 1,5 χρόνο το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων και η Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας. Ακόμη έχουν υλοποιηθεί ή δρομολογούνται και οι παρακάτω πρωτοβουλίες:
   

  1. Δημιουργία της πρώτης Πολιτείας Καινοτομίας στην Αττική. Στο παλιό εργοστάσιο της ΧΡΩΠΕΙ, προβλέπεται η δημιουργία ενός φυσικού χώρου συνεργασίας και συνέργειας μεταξύ Ερευνητικών Κέντρων, ΑΕΙ και επιχειρήσεων. Θα υλοποιηθεί ως έργο ΣΔΙΤ και τον Νοέμβριο αναμένεται η προδημοσίευση της πρόσκλησης.

  2. Δρομολόγηση δημιουργίας του ThessINTEC. Ψηφίστηκαν οι σχετικές διατάξεις για το Τεχνολογικό Πάρκο 4ης Γενιάς στη Θεσσαλονίκη, ενώ ολοκληρώθηκαν οι μεταβιβάσεις του ακινήτου που θα δημιουργηθεί το Πάρκο από το ΤΑΙΠΕΔ. 

  3. Δαπάνες για R&D. Αυξήθηκε το ποσοστό υπερ-έκπτωσης δαπανών για επιχειρήσεις που επενδύουν σε Έρευνα και Καινοτομία, από 30% σε 100%. 

  4. Φορολογικά Κίνητρα. Θέσπιση φορολογικού κινήτρου προς φυσικά πρόσωπα-επενδυτές αγγέλους (Angel Investors) με έκπτωση από το φορολογητέο εισόδημα του 50% της επένδυσης σε startups του Εθνικού Μητρώου Νεοφυών Επιχειρήσεων.

  5. Χρηματοδότηση. Ολοκληρώθηκαν τρεις συμφωνίες χρηματοδότησης Ερευνητικών Κέντρων και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.

  6. ΕΣΠΑ. Προχώρησαν προσκλήσεις για προγράμματα όπως το "Ερευνώ – Δημιουργώ – Καινοτομώ" (Β’ Κύκλος), τα Κέντρα Ικανοτήτων για τη δημιουργία δικτύων ερευνητικών ινστιτούτων/εργαστηρίων με στόχο την κάλυψη ερευνητικών αναγκών των επιχειρήσεων καθώς και την ενίσχυση αναδυόμενων ή/και υφιστάμενων Συνεργατικών Σχηματισμών Καινοτομίας (Innovation Clusters).

  7. ΕΣΕΤΕΚ. Ανασυγκρότηση Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας Τεχνολογίας και Καινοτομίας (ΕΣΕΤΕΚ), ως ανώτατο γνωμοδοτικό όργανο της Πολιτείας σε θέματα έρευνας και καινοτομίας.

  8. Πνευματική Ιδιοκτησία. Σε εξέλιξη βρίσκεται ο σχεδιασμός πρόσκλησης για Γραφεία Μεταφοράς Τεχνολογίας (TTOs) για την παραγωγή και αξιοποίηση της πνευματικής ιδιοκτησίας, σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας.

  9. Τεχνοβλαστοί. Σε στάδιο ολοκλήρωσης η μεταρρύθμιση του θεσμικού πλαισίου ίδρυσης και λειτουργίας των Τεχνοβλαστών (Spin off), μέσω νέου, ξεκάθαρου νομοθετικού πλαισίου (σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας).

  10. Stock Options. Προχωρά η μεταρρύθμιση του φορολογικού πλαισίου αναφορικά με τα δικαιώματα προαίρεσης απόκτησης μετοχών από εργαζόμενους (Employee stock options) ως επιπλέον κίνητρο (σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών).

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ